05 Μαρτίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ελλάδα

Η ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά έχει υποστεί ιδεολογική μετάλλαξη και ουσιαστική αλλοίωση στη φυσιογνωμία που είχε προσδώσει στο κόμμα ο ιδρυτής του, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση μνήμης για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή την Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ίδρυμα Κων.Καραμανλής έχει δημιουργήσει και εσωκομματικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα η Κουμουνδούρου να απαντά ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, άρα απευθύνονται ακόμη και σε ψηφοφόρους της ΝΔ.

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στο σχέδιο Αθηνά για τις συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα. Βασική αλλαγή είναι η θέσπιση μεταβατικότητας για δέκα τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που τελικά δεν θα μετακινηθούν σε άλλη πόλη έως ότου αποφοιτήσουν οι σημερινοί φοιτητές τους, γεγονός που μειώνει τις αναγκαστικές μετακινήσεις φοιτητών. Από το τελικό σχέδιο, προκύπτει μείωση κατά 4% στον αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ - λόγω της μείωσης των τμημάτων - ενώ δεν αλλάζει ο αριθμός διδασκόντων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης άφησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του με πολιτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση υπό ορισμένες προϋποθέσεις. «Η κυβέρνηση χρειάζεται αλλαγές προσώπων, χρειάζεται και αλλαγές οργανωτικές και λειτουργικές» είπε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το 2013 πρέπει να είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης γιατί η κοινωνία δεν αντέχει και υπογράμμισε ότι δεν έχει γίνει συμφωνία με τους εταίρους για λήψη άλλων μέτρων.

Αγρότες από ολόκληρη την Ελλάδα συρρέουν σήμερα, Τρίτη, στην Αθήνα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 13:00 στην πλατεία Βάθη. Η συντονιστική επιτροπή των «μπλόκων» καλεί τους εργαζόμενους της πρωτεύουσας «να συμπαραταχθούν με την αγροτιά στη μάχη που δίνει για την επιβίωσή της» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013, ενώ την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013 θα είναι κλειστά. Θα επιτραπεί η είσοδος στους πελάτες για την παραλαβή πωληθέντων εμπορευμάτων, την Καθαρή Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013 από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

Κόσμος

Σταθερή ανάπτυξη, μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και καλύτερη κοινωνική πρόνοια υποσχέθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Κίνας, Ουέν Τζιαμπάο, ανοίγοντας τις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης. Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο για το 2013 ανάπτυξη στο 7,5%, σύμφωνα με την έκθεση του πρωθυπουργού. Προβλέπει, επίσης, αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού κατά 10,7%. Ο Γουέν Ζιαμπάο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας «συνετής νομισματικής πολιτικής» θα αντικατασταθεί από τον Λι Κεγιαγκ στις 17 Μαρτίου.

 Η έκρηξη που κατέστρεψε το γιγαντιαίο αερόπλοιο Χίντενμπουργκ και στοίχισε τη ζωή σε 36 άτομα στις 6 Μαΐου του 1937, προκλήθηκε από στατικό ηλεκτρισμό και συσσώρευση υδρογόνου, μετά την πτήση του μέσα στην καταιγίδα, σύμφωνα με ομάδα εμπειρογνωμόνων που επικαλείται η Daily Mail. Ο βρετανός μηχανικός αεροναυπηγικής Τζεμ Στάνσφιλντ και μια ομάδα ερευνητών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σκάφος αναφλέγει όταν το πλήρωμα εδάφους έτρεξε κατά την προσγείωση να τοποθετήσει σχοινιά, δημιουργώντας γείωση στο πλοίο και προκαλώντας μια σπίθα.

ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν επί του σχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Βόρεια Κορέα για την πυρηνική δοκιμή. Διπλωμάτες ανέφεραν ότι ελπίζουν το σχέδιο ψηφίσματος να τεθεί στο συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τρίτης. Πρόσθεσαν ότι πιθανώς το Συμβούλιο θα ψηφίσει επί του νέου σχεδίου κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Πολύ σοβαρή κρίνεται η κατάσταση της υγείας του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που έκανε ο υπουργός Πληροφοριών, Ερνέστο Βιλέγκας στο Καράκας. «Υποβλήθηκε σε μια πολύ ισχυρή χημειοθεραπεία, μεταξύ άλλων συμπληρωματικών θεραπειών» δήλωσε ο υπουργός. «Η εξέλιξη της κλινικής κατάστασης συνεχίζει να είναι πολύ δύσκολη» συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος πάσχει από μια νέα μόλυνση του αναπνευστικού συστήματος.

 Μάχες και φονικές ενέδρες πολύ κοντά στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ και μέσα στο ιρακινό έδαφος σημειώθηκαν τη Δευτέρα, απειλώντας με διάχυση του φονικού εμφύλιου που μαίνεται εδώ και δύο χρόνια. Τουλάχιστον 40 Σύροι στρατιώτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι σκοτώθηκαν όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ σε ενέδρα εναντίον τους ενώ επρόκειτο να διασχίσουν τα σύνορα με το Ιράκ, επιστρέφοντας στη Συρία. Την ίδια ώρα οι αντάρτες κατέλαβαν σημαντικής πόλης επί του Ευφράτη.

Οικονομία

Εμπειρογνώμονες της τρόικας θα επιστρέψουν στην Κύπρο σήμερα Τρίτη για να συνεχίσουν την ανάλυσή τους για τις κρατικές οικονομικές ανάγκες του νησιού. Χθες το Eurogroup κάλεσε την τρόικα και την Κύπρο να επιταχύνουν την εργασία τους για τα συστατικά στοιχεία του προγράμματος, και συμφώνησε να στοχεύσει σε πολιτική υιοθέτηση του προγράμματος κοντά στο δεύτερο μισό Μαρτίου.
  
Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 875 εκατομμυρίων ευρώ και λήξεως 6 Σεπτεμβρίου 2013, θα διενεργηθεί την Τρίτη.

Ανοδικά κινήθηκε η αγορά στη Νέα Υόρκη, πτωτικά αντίθετα έκλεισαν τα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Κοντά στα υψηλά πενταετίας παραμένει ο Dow Jones.

Αθλητισμός

Με γκολ του Κάρλος Τέβες στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, η Μάντσεστερ Σίτι έφυγε νικήτρια επί της Άστον Βίλα με 1-0 από το «Βίλα Παρκ».

Ο Φάμπρι πιστεύει ότι ο Παναθηναϊκός έχει την ικανότητα να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα και να φτάσει στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης μέσω των πλέι-οφ.
  
Με συγκρατημένο τρόπο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νίκη της Βέροιας επί του Άρη ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης, ο οποίος ευχήθηκε να καταφέρουν οι «κίτρινοι» να μείνουν στη Σούπερ Λίγκα. Τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Άρης τόνισε ο Νίκος Αγγελούδης, προσθέτοντας πως πρέπει να πληρώσουν όσοι είναι υπεύθυνοι. Από την πλευρά του, Γιάννης Μιχαλήτσος ανέλαβε την πλήρη ευθύνη της ήττας, εξέφρασε παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών και τόνισε ότι δεν θα είχε πρόβλημα να αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία του Άρη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: