22 Φεβρουαρίου, 2013

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ


Την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο MEDITERANEO άφησε σήμερα το πρωί ο δημοσιογράφος και εκδότης των εφημερίδων "Ελεύθερη Ώρα" και "Νέοι Άνθρωποι" Γρηγόρης Μιχαλόπουλος. Ο Γρ. Μιχαλόπουλος αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας και εξέπνευσε μετά από πολύμηνη ταλαιπωρία από την επάρατη νόσο σε ηλικία 75 ετών.  Γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1938 και ήταν πτυχιούχος της Παντείου Σχολής.

Εργάστηκε στις εφημερίδες «Ελευθερία» και «Εθνικό Κήρυκα» και το 1981 εξέδωσε την εφημερίδα «Ελεύθερη Ωρα», η οποία είχε εκτενές εκκλησιαστικό ρεπορτάζ και συνοδευόταν από την αιχμηρή και πολλές φορές καυστική αρθρογραφία του εκδότη της, την περασμένη Τρίτη τον Γρ. Μιχαλόπουλο είχε επισκεφθεί για δεύτερη φορά στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στις 11.00 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη.

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Γ. Χατζηκώστα Νοσηλεύεται ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας που του παρουσιάστηκε.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων νοσηλεύεται για 5η μέρα σήμερα στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα, με την πορεία της υγείας του να κρίνεται σταθερή από τους θεράποντες ιατρούς, αν και γενικότερα η υγεία του είναι αρκετά επιβαρυμένη. Να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης  μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο με ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σύστημα και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση εντέρου. Η πορεία του κρίνεται ικανοποιητική αν και είναι άγνωστο για την ώρα πότε θα επιστρέψει στα καθήκοντά του.


ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΡΕΧΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Τη δυνατότητα χρήσης του νέου θεσμικού πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις και από την Εκκλησία της Ελλάδος προβλέπει ο νέος Επενδυτικός Νόμος που παρουσιάστηκε την Πέμπτη. Η υπαγωγή στο νέο θεσμικό πλαίσιο στοχεύει στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, έτσι ώστε, πέραν των άμεσων και σημαντικών ποιοτικών και ποσοτικών αποτελεσμάτων για τη συνολική εθνική οικονομία, να ενισχυθεί το φιλανθρωπικό – κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μυταράκης, σημείωσε ότι η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας είναι σημαντική αλλά μπλοκαρισμένη, διότι άλλοτε υπολογίζεται σαν κρατική και άλλοτε σαν ιδιωτική, και τόνισε ότι με τα κίνητρα που δίνονται μέσω του νέου νόμου, τελικά παρέχονται στην Εκκλησία τα ίδια κίνητρα όπως σε ιδιώτη.

Η Εκκλησία στα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων Εισάγεται ο θεσμός των Ειδικών Σχεδίων  Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), που διέπουν τις Στρατηγικές Επενδύσεις επί ιδιωτικών ακινήτων  αναφορικά με την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για το χωροταξικό προορισμό, την επενδυτική ταυτότητα ακινήτων, τη χωροθέτηση και την Παραχώρηση Αιγιαλού και Παραλίας και για τα οποία προβλέπεται αναλογική εφαρμογή των ΕΣΧΑΔΑ, του ν. 3894/2010, περί δημοσίων Ακινήτων.  Χρήση των σχετικών πλαισίων μπορεί να γίνεται κατόπιν αιτήματος του επενδυτή.

Εισάγεται διάταξη προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα στην Εκκλησία της Ελλάδας να κάνει χρήση του θεσμικού πλαισίου περί στρατηγικών επενδύσεων και κατ΄επέκταση και των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).  «Η υπαγωγή στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο στοχεύει στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, έτσι ώστε, πέραν των άμεσων και σημαντικών ποιοτικών και ποσοτικών αποτελεσμάτων για τη συνολική εθνική οικονομία, να ενισχυθεί το φιλανθρωπικό - κοινωνικό έργο της Εκκλησίας» αναφέρεται σχετικά.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Επενδυτικού Νόμου: «Με την παράγραφο 4 δημιουργείται πλάσμα δικαίου ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων, επί των οποίων τα νομικά πρόσωπα της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του ν. 590/1977 (Α΄ 146), ήτοι μεταξύ άλλων η Εκκλησία της Ελλάδος, οι Μητροπόλεις, οι ενορίες μετά των Ενοριακών αυτών Ναών, οι Μονές, η Αποστολική Διακονεία, λοιπά Εκκλησιαστικά Καθιδρύματα της Αρχιεπισκοπής  Αθηνών και των Μητροπόλεων, καθώς και λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου της Εκκλησίας της Ελλάδας, διατηρούν περιουσιακά δικαιώματα, ώστε, για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού, να νοούνται ως ιδιωτικά ακίνητα. Η διάταξη εισάγεται προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα στην Εκκλησία της Ελλάδας καθώς και στα ανωτέρω νομικά πρόσωπα να κάνουν χρήση του θεσμικού πλαισίου περί στρατηγικών επενδύσεων και κατ΄επέκταση και των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).

Η δε υπαγωγή στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο στοχεύει στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, έτσι ώστε, πέραν των άμεσων και σημαντικών ποιοτικών και ποσοτικών αποτελεσμάτων για τη συνολική εθνική οικονομία, να ενισχυθεί το φιλανθρωπικό  - κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Η ως άνω φιλανθρωπική δράση, άλλωστε, με δεδομένη τη δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, αποδεικνύεται επίσης εξαιρετικής σημασίας για σημαντικό αριθμό πολιτών και συνεπώς για την οικονομική και κοινωνική ζωή».



Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ Μ.Κ.Ο. ΑΠΟΣΤΟΛΗ κ. ΔΗΜΤΣΑΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επεσκέφθη  χθες ο Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο κ. Δήμτσας ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη  για το φιλανθρωπικό έργο του Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο κ. Δήμτσας χαρακτήρισε ως ευλογία τη συνάντηση με τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και ανέφερε ότι με την ευχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών  και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου η «Αποστολή» περιέθαλψε το 2012 πάνω από 1.945.000 εμπεριστάτους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και φυλής. Επίσης ανέφερε ότι με εντολή του Αρχιεπισκόπου επισκέφθηκε και συνέδραμε Μητροπόλεις της δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Ελλαδικό χώρο, μεταξύ άλλων, τις Μητροπόλεις Σύμης, Καρπάθου, Κισάμου και Σελίνου, Κώου.

Ο κ. Δήμτσας στάθηκε στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου με το οποίο χαρακτήριζε ως έτος πανανθρώπινης αλληλεγγύης το 2013 και ζήτησε την Πατριαρχική ευλογία και την πατρική στοργή στις προσπάθειες της «Αποστολής». Ακόμη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής καθώς και άλλων Επαρχιών του Θρόνου στο Εξωτερικό.

Να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρότρυνε Μητροπολίτες των Επαρχιών του στο Εξωτερικό να στηρίξουν τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες της «Αποστολής». «Παρακολουθούμε το έργο της Αρχιεπισκοπής είπε και ιδιαίτερα της «Αποστολής», είμεθα περήφανοι γιατί η Εκκλησία της Ελλάδος βρίσκεται στο πλευρό εκείνων που έχουν ανάγκη,  το έργο σας εκτιμάται και ευρύτατα και εκτός ελλαδικού χώρου».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κλείνοντας είπε ότι η Μητέρα Εκκλησία και προσωπικά επευλογούμε και στηρίζουμε την επαινετή προσπάθεια και τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες της «Αποστολής».

ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ

Τα μέλη των τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων της Τουρκίας που συμμετέχουν στην επιτροπή για τη διαμόρφωση του νέου Συντάγματος της χώρας κατέληξαν σε συμφωνία για την υπαγωγή του Γενικού Επιτελείου στο Υπουργείο Άμυνας και την κατάργηση του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (MGK) ως συνταγματικού θεσμού.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο άρθρο, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου θα προτείνεται από τον εκάστοτε πρόεδρο της κυβέρνησης και δεν θα αναδεικνύεται μέσω του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, όπως σήμερα. Παράλληλα, βουλευτές του κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) κατέθεσαν πρόταση για εισαγωγή άρθρου στο νέο Σύνταγμα που θα προβλέπει την υπαγωγή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Σημειώνεται πως το ισχύον Σύνταγμα της Τουρκίας που επεβλήθη μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980 θεσμοθέτησε την παρέμβαση του Τουρκικού Στρατού στις πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις στη χώρα. Εμπεριστατωμένη ανάλυση για το ρόλο του Τουρκικού Στρατού στο ιδιόμορφο δημιούργημα που αποκαλείται “Τουρκική Δημοκρατία”

Διαβάστε την συμφωνία εδώ.





ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
  • Η σφοδρή καταιγίδα και το χαλάζι που σημειώνεται στην Αττική από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου: πλημμυρισμένοι δρόμοι, υπόγεια και καταστήματα, φωτεινοί σηματοδότες εκτός λειτουργίας, διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές. Δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ από Ομόνοια μέχρι Ταύρο λόγω πτώσης δέντρου.
  • Μετ' εμποδίων εκτελούνται στο Λεκανοπέδιο τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, λόγω της κακοκαιρίας. Ο ΗΣΑΠ (γραμμή 1) λειτουργεί από Πειραιά μέχρι Ταύρο και από Ομόνοια μέχρι Κηφισιά. Σταμάτησαν τα δρομολόγια του Τραμ, ενώ στο Μετρό οι συρμοί δεν πραγματοποιούν στάση στο «Μέγαρο Μουσικής». Κανονικά, αλλά με χαμηλές ταχύτητες, λεωφορεία και τρόλεϊ.
  • Πτώμα σε κατάσταση προχωρημένης σήψης εντοπίστηκε από άνδρες του Λιμενικού σε βαλτώδες σημείο στην περιοχή «Φάρου» Αυλίδας, εντός της ζώνης του Αιγιαλού. Στελέχη της ασφάλειας μετά από έρευνες στην περιοχή, εντόπισαν ένα πτώμα σε προχωρημένη αποσύνθεση και όπως ανέφεραν πρόκειται πιθανόν για άνδρα νεαρής ηλικίας, ο οποίος ήταν σε θέση πρηνηδόν με δεμένα πίσω τα άνω άκρα και σκεπασμένο από τσιμεντένιους όγκους.
  • Επιστολή στον Κώστα Σημίτη προκειμένου να παραστεί στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ απέστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ωστόσο παραμένει άγνωστο το πως θα αντιδράσει ο πρώην πρωθυπουργός, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Σημίτης δεν εμφανιζόταν διατεθειμένος να παραστεί στο συνέδριο. Στο μεταξύ, δυσφορία έχει προκαλέσει σε μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ η επιστροφή των τεσσάρων διαγραμμένων βουλευτών, Κώστα Σκανδαλίδη, Γιάννη Κουτσούκου, Άντζελας Γκερέκου και Μιχάλη Κασσή.
  • Ελαστικότερα γίνονται τα κριτήρια για να οδηγηθεί ένα αδέσποτο ζώο στην ευθανασία, σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση φιλοζωικών οργανώσεων. Με την προτεινόμενη αλλαγή στο νόμο απειλούνται με ευθανασία τα ζώα που προέβησαν σε «ανεπιτυχή απόπειρα επίθεσης» ή όσα επιδεικνύουν «αφύσικα απειλητική στάση και συμπεριφορά». Αυτό, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε καταγγελίες για επιθετικότητα ζώων από ανθρώπους που απλώς ενοχλούνται από την παρουσία των αδέσποτων.

Κόσμος
  • Εγκληματικότητα, ανεργία, κρίση. Αυτό είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει το Ντιτρόιτ με αποτέλεσμα να θεωρείται από το Forbes η πλέον μίζερη πόλη των ΗΠΑ. Τα σκήπτρα το περασμένο έτος κρατούσε το Μαϊάμι.
  • Μετά την τριήμερη ακρόαση του δικαστήριου για την υπόθεση του Πιστόριους, από την οποία βγήκαν και οι πρώτες επιβεβαιωμένες πληροφορίες για το δράμα, ο 26χρονος περιμένει την απόφαση για το έαν θα αφεθεί ελεύθερος μέχρι τη δίκη του. Η υπεράσπιση του αθλητή έχει πετύχει μία μικρή νίκη με την αντικατάσταση του αστυνομικού που χειρίζεται την υπόθεση -ο οποίος και είχε εισηγηθεί την κράτησή του μέχρι να αρχίσει η δίκη, θεωρώντας τον Πιστόριους ύποπτο φυγής.
  • Συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα με το αναπνευστικό του ο Ούγκο Τσάβες, που έχει επιστρέψει μετά στη Βενεζουέλα από δίμηνη απουσία και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας. Στο μοναδικό ανακοινωθέν από την επιστροφή του Τσάβες στο Καράκας, αναφέρθηκε ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της αναπνευστικής ανεπάρκειας του προέδρου «δεν υπήρξαν ευνοϊκές», αν και φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία επιδείνωση όσον αφορά τον καρκίνο.
  • Τις συνθήκες της χειρότερης επίθεσης στην Ινδία τον τελευταίο χρόνο προσπαθεί να διαλευκάνει η ινδική αστυνομία, μία ημέρα μετά την διπλή έκρηξη στο Χιντεραμπάντ που στοίχισε τη ζωή σε 14 άτομα και τραυμάτισε δεκάδες. Η αστυνομία εξετάζει εάν τα κίνητρα της επίθεσης σχετίζονται με την οργή που έχει προκαλέσει η εκτέλεση ισλαμιστή από το Κασμίρ. Τις προηγούμενες τρεις ημέρες, οι ινδικές αρχές βρίσκονταν σε επαγρύπνηση για χτύπημα αλλά, όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, δεν υπήρχαν πληροφορίες για επίθεση στο Χιντεραμπάντ.
  • Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της Παρασκευής σε ένα εξαιρετικά περίεργο περιστατικό στο Λας Βέγκας. Όλα ξεκίνησαν από καβγά οδηγών σε πάρκινγκ καζίνο με αποτέλεσμα ο ένας οδηγός να ανοίξει πυρ εναντίον του άλλου. Ο θανάσιμα τραυματισμένος οδηγός βγήκε σε κεντρική οδό, όπου προκάλεσε καραμπόλα έξι οχημάτων. Τελικά έπεσε πάνω σε ένα ταξί, το οποίο πήρε φωτιά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλα δύο άτομα.

Οικονομία
  • Η επιβράδυνση στο εξωτερικό εμπόριο ώθησε τη γερμανική οικονομία σε χαμηλότερο επίπεδο το τέταρτο τρίμηνο του 2012, αντισταθμίζοντας τη στήριξη από την εσωτερική ζήτηση, όπως κατέδειξαν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι η κρίση στην Ευρωζώνη επηρεάζει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
  • Οι τράπεζες και οι χρηματιστές που έχουν παγιδευτεί στο σκάνδαλο του Libor αντιμετωπίζουν πίεση για να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της κορυφαίας αρχής ανταγωνισμού της ΕΕ. Σύμφωνα με το Reuters ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια δήλωσε σε ομιλία του σήμερα στο Παρίσι ότι έχει υποψίες περί ύπαρξης καρτέλ σε προϊόντα που συνδέονται με επιτόκια διατραπεζικής που χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς, όπως για παράδειγμα το Libor και το Euribor. Ο Αλμούνια τόνισε πως θέλει να αντιμετωπίσει όλους τους υπόπτους για εμπλοκή στα καρτέλ μαζί και όχι έναν-έναν.
  • Η ζήτηση ακινήτων είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη εξαιτίας αφενός της υπέρμετρης φορολογικής επιβάρυνσης των ακινήτων το 2013 και αφετέρου των υψηλών αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών της Alpha Bank, όπως διατυπώνονται στο τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Αθλητισμός
  • Το σύνθημα «αλλιώς ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό», σίγουρα έκλεψε την παράσταση στην δύσκολη βραδιά που είχε ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη. Οι «ερυθρόλευκοι» οπαδοί περιέγραψαν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που βιώνει η ομάδα τους φέτος, που παρ' ότι κάνει... περίπατο εντός συνόρων, δεν έχει ικανοποιήσει από τις εμφανίσεις της, ενώ στην Ευρώπη δεν μπόρεσε καν να πετύχει τον περυσινό στόχο, της πρόκρισης στους «16» του Europa League, κόντρα μάλιστα σε μία ομάδα, όπως η Λεβάντε, που την ημέρα της κλήρωσης το ονομά της είχε σκορπίσει χαμόγελα.
  • Απογοητευμένος από την εμφάνιση των παικτών του δήλωσε ο προπονητής του Ολυμπιακού, Μίτσελ, που παραδέχθηκε την ανωτερότητα της Λεβάντε και στους δύο αγώνες. Από την πλευρά του ο τεχνικός των Ισπανών, Χουάν Ιγνάθιο Μαρτίνεθ, σχολίασε ότι η ομάδα του προκρίθηκε απόλυτα δίκαια αλλά όχι άνετα και δήλωσε υπερήφανος για τους παίκτες του. Ο Χουανφράν αφιέρωσε την πρόκριση στους φίλους της... ΑΕΚ.
  • Μεγάλες ήταν οι εκπλήξεις που... ολοκληρώθηκαν στις ρεβάνς των αγώνων για τη φάση των «32» του Europa League. Εκτός διοργάνωσης έμεινε η κάτοχος του τίτλου, Ατλέτικο Μαδρίτης παρά τη νίκη της με 1-0 επί της Ρουμπίν στο Καζάν. Η Λίβερπουλ έκανε μεγάλη εμφάνιση επικρατώντας 3-1 της Ζενίτ χωρίς αυτό όμως να είναι αρκετό για να της δώσει την πρόκριση. Η Νάπολι ολοκλήρωσε την πανωλεθρία της γνωρίζοντας την ήττα με 2-0 από τη Βικτόρια Πλζεν. Με γκολ του Ντεμπελέ στο 90' η Τότεναμ πήρε ισοπαλία 1-1 από τη Λιόν στη Γαλλία και προκρίθηκε στην επόμενη φάση, όπως και οι Λάτσιο, Ίντερ, Στουτγκάρδη και Βασιλεία.