22 Φεβρουαρίου, 2013

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΡΕΧΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Τη δυνατότητα χρήσης του νέου θεσμικού πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις και από την Εκκλησία της Ελλάδος προβλέπει ο νέος Επενδυτικός Νόμος που παρουσιάστηκε την Πέμπτη. Η υπαγωγή στο νέο θεσμικό πλαίσιο στοχεύει στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, έτσι ώστε, πέραν των άμεσων και σημαντικών ποιοτικών και ποσοτικών αποτελεσμάτων για τη συνολική εθνική οικονομία, να ενισχυθεί το φιλανθρωπικό – κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μυταράκης, σημείωσε ότι η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας είναι σημαντική αλλά μπλοκαρισμένη, διότι άλλοτε υπολογίζεται σαν κρατική και άλλοτε σαν ιδιωτική, και τόνισε ότι με τα κίνητρα που δίνονται μέσω του νέου νόμου, τελικά παρέχονται στην Εκκλησία τα ίδια κίνητρα όπως σε ιδιώτη.

Η Εκκλησία στα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων Εισάγεται ο θεσμός των Ειδικών Σχεδίων  Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), που διέπουν τις Στρατηγικές Επενδύσεις επί ιδιωτικών ακινήτων  αναφορικά με την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για το χωροταξικό προορισμό, την επενδυτική ταυτότητα ακινήτων, τη χωροθέτηση και την Παραχώρηση Αιγιαλού και Παραλίας και για τα οποία προβλέπεται αναλογική εφαρμογή των ΕΣΧΑΔΑ, του ν. 3894/2010, περί δημοσίων Ακινήτων.  Χρήση των σχετικών πλαισίων μπορεί να γίνεται κατόπιν αιτήματος του επενδυτή.

Εισάγεται διάταξη προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα στην Εκκλησία της Ελλάδας να κάνει χρήση του θεσμικού πλαισίου περί στρατηγικών επενδύσεων και κατ΄επέκταση και των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).  «Η υπαγωγή στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο στοχεύει στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, έτσι ώστε, πέραν των άμεσων και σημαντικών ποιοτικών και ποσοτικών αποτελεσμάτων για τη συνολική εθνική οικονομία, να ενισχυθεί το φιλανθρωπικό - κοινωνικό έργο της Εκκλησίας» αναφέρεται σχετικά.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Επενδυτικού Νόμου: «Με την παράγραφο 4 δημιουργείται πλάσμα δικαίου ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων, επί των οποίων τα νομικά πρόσωπα της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του ν. 590/1977 (Α΄ 146), ήτοι μεταξύ άλλων η Εκκλησία της Ελλάδος, οι Μητροπόλεις, οι ενορίες μετά των Ενοριακών αυτών Ναών, οι Μονές, η Αποστολική Διακονεία, λοιπά Εκκλησιαστικά Καθιδρύματα της Αρχιεπισκοπής  Αθηνών και των Μητροπόλεων, καθώς και λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου της Εκκλησίας της Ελλάδας, διατηρούν περιουσιακά δικαιώματα, ώστε, για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού, να νοούνται ως ιδιωτικά ακίνητα. Η διάταξη εισάγεται προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα στην Εκκλησία της Ελλάδας καθώς και στα ανωτέρω νομικά πρόσωπα να κάνουν χρήση του θεσμικού πλαισίου περί στρατηγικών επενδύσεων και κατ΄επέκταση και των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).

Η δε υπαγωγή στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο στοχεύει στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, έτσι ώστε, πέραν των άμεσων και σημαντικών ποιοτικών και ποσοτικών αποτελεσμάτων για τη συνολική εθνική οικονομία, να ενισχυθεί το φιλανθρωπικό  - κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Η ως άνω φιλανθρωπική δράση, άλλωστε, με δεδομένη τη δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, αποδεικνύεται επίσης εξαιρετικής σημασίας για σημαντικό αριθμό πολιτών και συνεπώς για την οικονομική και κοινωνική ζωή».



Δεν υπάρχουν σχόλια: