20 Φεβρουαρίου, 2013

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

         ------------------------
       Το κείμενο παραχωρήθηκε στο περιοδικό «Νέα Ευθύνη» Τεύχος: 15 
       (Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2013), από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών 
       και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμον Β΄

ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ

Συνέρχεται αύριο Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013 σε έκτακτή της Συνέλευση η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αίθουσα των Συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου.

Το πρωί,  από ώρας 6:30 έως 8:30 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της  Ιεράς Μονής Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου.  Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες των Συνεδριάσεων με Εναρκτήρια  Ιερά Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της  Ιεράς Συνόδου της  Ιεραρχίας, θα  προσφωνήσει τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους και θα αντιφωνήσει ο πρώτος τη τάξει Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης εκ των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Θα ακολουθήσει η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, με θέμα: «Προβληματισμοί δια την Κατήχησιν». Θα ακολουθήσει συζήτηση επί της Εισηγήσεως.

 Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής και τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων.

 Τέλος, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην συζήτηση και Ψήφιση Κανονισμών και θα ασχοληθεί με τρέχοντα Υπηρεσιακά θέματα.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
  • Μήνυση κατά αστυνομικών για παράβαση καθήκοντος υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Τετάρτης ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο κ. Κασιδιάρης υπέβαλε μήνυση επειδή οι αστυνομικοί προσήγαγαν 15 άτομα από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Ανάβυσσο, μετά από επίθεση αγνώστων που σημειώθηκε εναντίον μετανάστη στην περιοχή. Το θύμα δεν αναγνώρισε μεταξύ των προσαχθέντων εκείνους που τον ξυλοκόπησαν, ωστόσο αναγνώρισε ένα άτομο που τον προπηλάκισε.
  • Επίθεση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, με αφορμή την επίσκεψη στην Ελλάδα του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στον πρωθυπουργό «επικοινωνιακή διαχείριση της επίσκεψης», σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί «μια επίπλαστη εικόνα αισιοδοξίας που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατηγόρησαν τον Αντ.Σαμαρά ότι «άνοιξε τον δρόμο για να βάλει και η Γαλλία χέρι στα ασημικά της πατρίδας μας».
  • Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας τον καλεί να παρέμβει προσωπικά και να αντιμετωπίσει το θέμα της διπλής φορολόγησης των Ελληνοαυστραλών. Την ίδια στιγμή η ομογένεια αντιδρά και κινητοποιείται για το θέμα αυτό, όπως προέκυψε και από μαζική, ανοιχτή συνάντηση που οργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.
  • Να μην ταχθεί υπέρ κανενός από τους δύο υποψηφίους, Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά, στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε η ΕΔΕΚ και ο Γιώργος Λιλλήκας, τηρώντας ουδέτερη στάση. Σε ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου αναφέρεται πως οι θέσεις της ΕΔΕΚ, όπως κατατέθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δεν της επιτρέπουν να τοποθετηθεί υπέρ κάποιου υποψηφίου στον δεύτερο γύρο.
  • Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε από δασκάλους και καθηγητές για την αύξηση ωραρίου των εκπαιδευτικών που ψηφίστηκε στη Βουλή. Καθηγητές και δάσκαλοι δηλώνουν ότι το μέτρο «δεν θα περάσει» και απειλούν με κινητοποιήσεις. «Ο έλληνας εκπαιδευτικός για άλλη μια φορά στοχοποιείται – σκόπιμα – ως ο μοναδικός υπεύθυνος των δεινών στην Εκπαίδευση» αναφέρει μεταξύ άλλων η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).
Κόσμος
  • Ο βούλγαρος πρωθυπουργός και όλοι οι υπουργοί του πρόκειται να παραιτηθούν την Τετάρτη υπό το βάρος των διαδηλώσεων, καθώς η απομάκρυνση (ουσιαστικά) του υπουργού Οικονομικών δεν κατάφερει να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την αύξηση της τιμής του ρεύματος. «Δεν θα συμμετέχω σε μία κυβέρνηση, υπό την οποία η αστυνομία δέρνει το λαό» είπε ο Μπόικο Μπορίσοφ μιλώντας στο Κοινοβούλιο στον απόηχο των επεισοδίων κατά τις ογκώδεις διαδηλώσεις. Ο Μπορίσοφ δεν ξεκαθάρισε εάν σκοπεύει να επισπεύσει τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.
  • Από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αρμενία εξασφάλισε την παραμονή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας ο Σερζ Σαρκισιάν. Τα πρώτα αποτελέσματα δίνουν σχεδόν 60% στον Σαρκισιάν, αν και ο νικητής των εκλογών θα ανακηρυχθεί επίσημα την επόμενη Δευτέρα.
  • Επταμελής αποστολή του αμερικανικού Κογκρέσου συναντήθηκε με την κουβανική ηγεσία στην Αβάνα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κούβας, στην οποία συζητήθηκαν «θέματα σχετικά με τα συμφέροντα των δύο χωρών». Επικεφαλής της αντιπροσωπείας, με τον οποίο συναντήθηκε ξεχωριστά ο Ραούλ Κάστρο, ήταν ο γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι, που έχει συναντηθεί ξανά με την κουβανική ηγεσία για την υπόθεση του αμερικανού Άλαν Γκρος, που έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί στην Κούβα.
  • Τίτλοι τέλους για τον αμερικανό στρατηγό Τζον Άλεν, διοικητή της ISAF στο Αφγανιστάν και προαλειφόμενο για τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη: Ο στρατηγός ανακοίνωσε πως αποσύρεται, επικαλούμενος προβλήματα υγείας στην οικογένειά του, αφήνοντας έτσι ανοικτό το πόστο για την διοίκηση της Συμμαχίας. Το όνομα του Άλεν, υπενθυμίζεται, είχε εμπλακεί στην υπόθεση Πετρέους αλλά τελικά έρευνα του Πενταγώνου τον απάλλαξε από κάθε υποψία για ανάρμοστη συμπεριφορά.
  • Τουλάχιστον 14 άτομα τραυματίστηκαν σε εκτεταμένη πυρκαγιά σε εμπορική περιοχή του Κάνσας Σίτι στο Μισούρι. Η πυρκαγιά ξεκίνησε με ανάφλεξη φυσικού αερίου, τα αίτια της οποίας είναι ακόμη άγνωστα.
Οικονομία
  • Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα μειώθηκαν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, συνεχίζοντας την πτωτική τάση τους μετά τη μείωση που παρουσίασαν το 2012, σε ετήσια βάση, για πρώτη φορά στα τελευταία τρία χρόνια.
  • Παράταση για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) 2013 παρέσχε το υπουργείο Οικονομικών με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη. Αν και η σχετική προθεσμία εξέπνευσε κανονικά στις 15 Φεβρουαρίου η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή της δήλωσης Ε9 δεν έχει ακόμη τεθεί σε παραγωγική λειτουργία γεγονός που οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών στο να χορηγήσει τετράμηνη παράταση.
  • Ρεκόρ ζημιών ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2012 η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, Credit Agricole SA, μετά τη διαγραφή υπεραξίας στην ιταλική και επενδυτική της μονάδα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η καθαρή ζημιά διερευνήθηκε κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 φτάνοντας τα 3,98 δισ. ευρώ. Η ζημιά ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν ότι θα ανέλθει στα 3,69 δισ. ευρώ. Σημείωσε πρόσθετη ζημιά 706 εκατ. ευρώ από την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας.
Αθλητισμός
  • Στη τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία του Ολυμπιακού εν όψει της ρεβάνς με τη Λεβάντε για το Europa League. Σλοβένος ο διαιτητής της αναμέτρησης της Πέμπτης...
  • Επιβλητική η Μπάγερν Μονάχου εξασφάλισε ουσιαστικά τη συμμετοχή της στα προημιτελικά του Champions League επικρατώντας με 3-1 στο Λονδίνο της Άρσεναλ. Μικρό προβάδισμα για την Πόρτο η οποία κέρδισε 1-0 της Μάλαγα. Το ενδιαφέρον πάντως επικεντρώνεται στο «Σαν Σίρο», όπου σήμερα, Τετάρτη, η Μίλαν υποδέχεται την Μπαρτσελόνα, σε ένα ζευγάρι με μεγάλη ιστορία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
  • Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επικράτησε της Ρέντινγκ με 2-1 και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου θα αντιμετωπίσει την ομάδα που θα προκριθεί από το ζευγάρι Μίντλεσμπρο ή Τσέλσι.


ΣΤΕΝΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Η πρόσφατη απόφαση της βουλγαρικής κυβερνήσεως να αποσύρει το ενδιαφέρον της από τον αγωγό Μπουργκάς (Πύργου) - Αλεξανδρουπόλεως μας προβλημάτισε σοβαρά. Το θέμα θα έλθει στο Κοινοβούλιο της Σόφιας και δεν γνωρίζουμε την τελική έκβαση, δεδομένου μάλιστα ότι η κυβέρνηση του κεντροδεξιού Μπ. Μπορίσοφ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αμφισβητούνται σοβαρά και πιθανολογείται παραίτηση. Η βουλγαρική κυβέρνηση θεωρείται φιλοαμερικανική, αλλά ο λαός δεν ακολουθεί. Σε σχετικές δημοσκοπήσεις πρώτη σε προτίμηση των Βουλγάρων έρχεται η Ρωσία και δεύτερη η Γερμανία! Αλλωστε τα περισσότερα προβλήματά μας ξεκινούν από δικούς μας λανθασμένους χειρισμούς. Θυμίζω ότι ο Κώστας Καραμανλής εργάστηκε γι’ αυτόν τον αγωγό και ο Γ. Παπανδρέου, προτού καν εκλεγεί πρωθυπουργός, τον αμφισβήτησε και τον υπονόμευσε.

Για όλα αυτά και για πολλούς άλλους λόγους η Βουλγαρία, όπως και η γειτονική της Ρουμανία, πρέπει να έχει στενότερη και καλύτερη συνεργασία με τη χώρα μας. Προτείνω να γίνονται τακτικά τριμερείς συναντήσεις υπουργών αντίστοιχων τομέων (π.χ. οι τρεις υπουργοί Δημοσίας Τάξεως για δικά τους θέματα κ.λπ.) και να υπάρχει μόνιμο παρατηρητήριο -έστω και άτυπο- για τη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδος με τους δύο Βαλκάνιους - Ευρωπαίους εταίρους. Τα κοινά συμφέροντα, το κοινό υπόβαθρο και οι κοινοί προβληματισμοί συνδέουν σε αρκετούς τομείς τις δύο χώρες. Είμαστε και οι τρεις μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και αποτελούμε τη βαλκανική της προέκταση. Είμαστε επίσης μέλη του ΝΑΤΟ και της παρευξείνιας συνεργασίας.

Είμαστε κοντά ή επάνω στο πέρασμα αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η διέλευσή τους θα ωφελήσει τους λαούς μας και τις τρεις εθνικές οικονομίες. Εχουμε πληθυσμό με ορθόδοξες χριστιανικές καταβολές κατά πολύ μεγάλη πλειοψηφία και επηρεαζόμαστε από την κληρονομιά του Βυζαντίου. Οι Βούλγαροι γράφουν με το ελληνογενές κυριλλικό αλφάβητο, το οποίο χρησιμοποιούσαν και οι Ρουμάνοι έως το 1860. Υπάρχουν ελληνικές κοινότητες και στις δύο χώρες, τις οποίες οφείλουμε να πλησιάσουμε περισσότερο. Εχουμε και οι τρεις κοινή ευαισθησία και αντίθεση στα νεοοθωμανικά σχέδια της Τουρκίας, διότι υπήρξαμε και οι τρεις λαοί υπόδουλοι στους Οθωμανούς.

Ιδίως δε η Βουλγαρία, στην οποία κατοικεί μεγάλη μουσουλμανική μειονότητα, βλέπει καθημερινά τον τουρκικό δάκτυλο έντονα αναμεμειγμένο στα πολιτικά της πράγματα. Είμαστε αντίθετοι και ανησυχούμε ιδιαιτέρως από αποσχιστικά κινήματα υπαρκτών ή ανύπαρκτων μειονοτήτων. Η Ελλάς όπως και η Ρουμανία δεν έχουμε αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κόσοβο. Η μεν χώρα μας για λόγους αρχής, η δε Ρουμανία διότι ανησυχεί από τις αυτονομιστικές τάσεις της ισχυρής ουγγρικής μειονότητας. Απορρίπτουμε και οι τρεις τους ανιστόρητους μεγαλοϊδεατισμούς διάφορων γειτόνων και επιθυμούμε να παραμείνουν σταθερά τα σύνορα στην περιοχή. Και, φυσικά, έχουμε και οι τρεις χώρες οικονομικά προβλήματα και αγωνιούμε για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών μας. Στον οικονομικό τομέα ας μην ξεχνούμε τη σημαντική παρουσία ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς και την ύπαρξη πολλών Ελλήνων φοιτητών σε πανεπιστήμια των δύο βόρειων γειτόνων μας.

Το ιστορικό παρελθόν δεν έχει μόνον καλές σελίδες μεταξύ των λαών μας, αλλά έχουμε αρχίσει μία νέα σελίδα φιλίας και συνεργασίας εδώ και πολλά χρόνια. Με τους Βουλγάρους οι σχέσεις υπήρξαν πιο δύσκολες από τον Μακεδονικό Αγώνα έως και τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα βλέπουμε μία πολύ καλύτερη συμπεριφορά χωρίς προκλήσεις. Η Ρουμανία τον 19ο και τον 20ό αιώνα ζητούσε να αναγνωριστούν ως ρουμανική μειονότητα οι Βλαχόφωνοι Ελληνες, αλλά σήμερα, προς το παρόν, δεν θέτει τέτοιο ζήτημα. Κινείται προς τους Βλάχους της Αλβανίας και των Σκοπίων, αλλά απέναντι στην Ελλάδα προσέχει να μην επαναλάβει σφάλματα του παρελθόντος. Ας πάρουμε την πρωτοβουλία για στενότερη συνεργασία που θα ωφελήσει όλους.

ΟΙ «ΑΘΩΟΙ»

Αν δεν μάθουμε από τα λάθη μας και δεν καταλάβουμε τι πήγε στραβά σε αυτήν τη χώρα δύσκολα θα πάμε μπροστά. Βρίσκω, για παράδειγμα, εξόχως επιφανειακή και υποκριτική την όλη συζήτηση περί δημοσιονομικού εκτροχιασμού πριν από την περίοδο του Μνημονίου. Το εύκολο και επιπόλαιο είναι να πεις ότι φταίει ο Χ ή ο Ψ.

Το δύσκολο, και αυτό που απαιτεί κότσια και μεγάλη δόση αυτογνωσίας, είναι να πεις ότι φταίμε τελικά όλοι μας: το πολιτικό σύστημα, τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και η γενικευμένη αντίληψη για το τι έπρεπε να περιμένει ο Ελληνας από το κράτος.

Ας αρχίσουμε από το πολιτικό σύστημα. Δεν θυμάμαι κανένα μεγάλο κόμμα να κάνει κριτική σε κάποια κυβέρνηση επειδή... ξόδευε πολλά. Το αντίθετο θυμάμαι. Η εκάστοτε αντιπολίτευση πίεζε πάντοτε για ακόμη περισσότερους διορισμούς και κατέβαινε συχνά στους δρόμους για να τους υποστηρίξει.

Οταν το ζήτημα ερχόταν στην επικαιρότητα, όπως έγινε για παράδειγμα την άνοιξη του 2009 από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, κανείς δεν ήθελε να το συζητήσει καν, όχι να συμφωνήσει σε μια εθνική στρατηγική. Ποιος πολιτικός έβαλε το κεφάλι του στον ντορβά υποστηρίζοντας δημοσίως τον περιορισμό των ελλειμμάτων ή την ανάγκη αντιμετώπισης του χρέους; Κανείς!

Ή μάλλον 2-3 οι οποίοι τέθηκαν στο περιθώριο και χαρακτηρίσθηκαν γραφικοί. Ετσι μπήκαμε σε ένα φαύλο κύκλο, ο οποίος άρχισε τη δεκαετία του 1980 με την υπερβολική διόγκωση του κράτους και την ταυτόχρονη σταδιακή αποσάθρωση της δημόσιας διοίκησης. Ολοι φόρτωναν τον δημόσιο κορβανά, όλοι έκαναν τα ρουσφέτια τους και το καράβι έμπαζε νερά, αλλά κανείς δεν τολμούσε να το φωνάξει.

Τον δικό τους ιστορικό ρόλο έπαιζαν βέβαια και τα συνδικάτα, τα οποία ήλεγχαν τα κόμματα και λειτουργούσαν ως πολιορκητικοί κριοί κάθε φορά που έπρεπε να πάρουμε μια κρίσιμη απόφαση. Κορυφαίο παράδειγμα, η τραγωδία της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού επί Σημίτη, η οποία τορπιλίσθηκε εκ των έσω.

Μοιραίος, όμως, ήταν και ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης γιατί λειτουργούσαμε με βάση την αρχή «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο». Ποτέ δεν ανοίξαμε μια σοβαρή συζήτηση σε κάποιο δελτίο ειδήσεων για το αν το ελληνικό κράτος αντέχει άλλο χρέος, άλλους διορισμούς, μεγαλύτερα ελλείμματα.

Οποτε πήγαινε κάποιος να βάλει τάξη υψωνόταν ένα τσουνάμι αντιδράσεων. Οι εφημερίδες έβαζαν πρωτοσέλιδα που μιλούσαν για «απάνθρωπη» λιτότητα, τα κανάλια «ούρλιαζαν» για τα αντιλαϊκά μέτρα και στο τέλος δεν γινόταν τίποτα.

Είχα κάποτε ακούσει την ιστορία ενός Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος ήξερε ότι το καράβι βυθιζόταν και κοιτώντας το πεζοδρόμιο έξω από το Μαξίμου μουρμούριζε «φταίνε και αυτοί, δεν αφήνουν να γίνει τίποτα». Προφανώς δεν φταίμε μόνο εμείς, τα ΜΜΕ, αλλά αν κοιτάξετε πίσω θα δείτε ότι πολλές φορές παίξαμε τον ρόλο του «τέρατος» που φόβιζε τους πολιτικούς για το πολιτικό κόστος που θα φορτώνονταν αν έκαναν κάτι «αντιλαϊκό» και επώδυνο.

Οταν κάποιοι φώναζαν, με όση δύναμη είχαν, στην κυβέρνηση Παπανδρέου να πάρει μέτρα μόλις εξελέγη, είχαν την αντιμετώπιση εξωγήινων. Κανείς δεν ήθελε να ακούσει περί «μέτρων», έστω και αν το καμπανάκι είχε χτυπήσει με τον πιο ηχηρό τρόπο στο βήμα της ΔΕΘ.

Θα μου πείτε ότι όλα αυτά ανήκουν στην Ιστορία. Δεν είναι έτσι. Κανένας λαός δεν πάει μπροστά αν δεν μάθει από τα λάθη του. Δεν υπάρχει κανένας «αθώος» στην υπόθεση του μεταπολιτευτικού «Τιτανικού» και οι καυγάδες μεταξύ αστών πολιτικών θυμώνουν τον κόσμο που δοκιμάζεται και περιμένει να τον πείσει η ιθύνουσα τάξη της χώρας πως «άλλαξε μυαλά».

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ

Το ενδιαφέρον της Γαλλίας στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ ανακοίνωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.Μπορεί λίγες μερες νωρίτερα ο τουρκικός Τύπος, να πανηγύριζε για οπισθοχώρηση της χώρας μας σε αυτό το ζήτημα λόγω των τουρκικών αντιδράσεων, ωστόσο ο έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται όχι μόνο να μην κάνει πίσω αλλά και να βρίσκει έναν ισχυρό σύμμαχο απέναντι στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς σχετικά με το ζήτημα ανακήρυξης της ΑΟΖ, δήλωσε ότι η Ελλάδα κάνει προσπάθειες προς την κατεύθυνση της οριοθέτησης της. «Σε λιγότερο από 15 μέρες θα επισκεφτώ την Τουρκία σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου. Ορισμένες συμπεριφορές δεν βοηθούν την επίλυση των προβλημάτων. Θα επιλύσουμε τα προβλήματα μας με φιλικό τρόπο, καθώς αυτό συμφέρει και την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Σαμαράς. Πρόσθεσε επίσης ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές ευρύτερα της Ευρώπης και η Ελλάδα έχει το δικαίωμα της ΑΟΖ, να το κάνει όποτε θέλει.

«Τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας είναι πλουτοπαραγωγικές πηγές και για την Ευρώπη» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «εάν η Ελλάδα, άρα και η Ευρώπη, αποκτήσει τους δικούς της υδρογονάνθρακες θα απεξαρτηθεί από αστάθμιτους παράγοντες».

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ. Μάλιστα εξέφρασε ανοικτά το ενδιαφέρον του για την κοινή εκμετάλλευση αυτών. «Αν η Γαλλία μπορεί να συνεκμεταλλευτεί πιθανά κοιτάσματα στην Ελλάδα, θα το κάνει» είπε. «Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη να έχει αποθέματα αερίου» είπε.

Γαλλικό ενδιαφέρον και για τις αποκρατικοποιήσεις

Την ίδια ώρα ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την συμμετοχή γαλλικών επιχειρήσεων στις αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Ολάντ γαλλικές επιχειρήσεις προτίθενται να συμμετάσχουν στις αποκρατικοποιήσεις στους τομείς διαχείρισης υδάτινων πόρων, ενέργεια και σιδηροδρόμους.

«Με μεγάλη διαφάνεια οι γαλλικές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις» είπε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι στον τομέα της ενέργειας η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αλλά και των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Όσον αφορά στους σιδηροδρόμους προωθείται η αποκρατικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO. Το σχέδιο προβλέπει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, στα τέλη Μαρτίου, ώστε οι διαδικασίες για την υποβολή προσφορών να εκκινήσουν τον Ιούνιο. Την ίδια πορεία θα ακολουθήσει και η ROSCO, που είναι επιφορτισμένη με τη συντήρηση του τροχαίου υλικού.

Τέλος, την περασμένη εβδομάδα το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και εντός των ημερών αναμένεται να δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ βάσει του χρονοδιαγράμματος ο διαγωνισμός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοντέλο πώλησης της ΕΥΑΘ αποτελεί ένα είδος πιλότου για την πολύ μεγαλύτερη ΕΥΔΑΠ.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1822: Λαμβάνει χώρα η νικηφόρα – για τους Έλληνες – Ναυμαχία των Πατρών υπό τον Ανδρέα Μιαούλη.

1827: Η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας εκλέγει κυβερνήτη της Ελλάδος τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Γεννήσεις

1925: Robert Altman, σημαντικός αλλά και άνισος Αμερικανός σκηνοθέτης.

1957: Ορφέας Περίδης, τραγουδοποιός.

1967: Kurt Cobain, Αμερικανός μουσικός και δημιουργός του εμβληματικού grunge Nirvana.

Θάνατοι

1960: Βασίλης Λογοθετίδης, ηθοποιός.

1993: Feruzzio Lambroghini, Ιταλός βιομήχανος και κατασκευαστής πολυτελών αυτοκινήτων.