20 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
  • Μήνυση κατά αστυνομικών για παράβαση καθήκοντος υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Τετάρτης ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο κ. Κασιδιάρης υπέβαλε μήνυση επειδή οι αστυνομικοί προσήγαγαν 15 άτομα από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Ανάβυσσο, μετά από επίθεση αγνώστων που σημειώθηκε εναντίον μετανάστη στην περιοχή. Το θύμα δεν αναγνώρισε μεταξύ των προσαχθέντων εκείνους που τον ξυλοκόπησαν, ωστόσο αναγνώρισε ένα άτομο που τον προπηλάκισε.
  • Επίθεση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, με αφορμή την επίσκεψη στην Ελλάδα του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στον πρωθυπουργό «επικοινωνιακή διαχείριση της επίσκεψης», σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί «μια επίπλαστη εικόνα αισιοδοξίας που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατηγόρησαν τον Αντ.Σαμαρά ότι «άνοιξε τον δρόμο για να βάλει και η Γαλλία χέρι στα ασημικά της πατρίδας μας».
  • Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας τον καλεί να παρέμβει προσωπικά και να αντιμετωπίσει το θέμα της διπλής φορολόγησης των Ελληνοαυστραλών. Την ίδια στιγμή η ομογένεια αντιδρά και κινητοποιείται για το θέμα αυτό, όπως προέκυψε και από μαζική, ανοιχτή συνάντηση που οργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.
  • Να μην ταχθεί υπέρ κανενός από τους δύο υποψηφίους, Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά, στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε η ΕΔΕΚ και ο Γιώργος Λιλλήκας, τηρώντας ουδέτερη στάση. Σε ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου αναφέρεται πως οι θέσεις της ΕΔΕΚ, όπως κατατέθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δεν της επιτρέπουν να τοποθετηθεί υπέρ κάποιου υποψηφίου στον δεύτερο γύρο.
  • Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε από δασκάλους και καθηγητές για την αύξηση ωραρίου των εκπαιδευτικών που ψηφίστηκε στη Βουλή. Καθηγητές και δάσκαλοι δηλώνουν ότι το μέτρο «δεν θα περάσει» και απειλούν με κινητοποιήσεις. «Ο έλληνας εκπαιδευτικός για άλλη μια φορά στοχοποιείται – σκόπιμα – ως ο μοναδικός υπεύθυνος των δεινών στην Εκπαίδευση» αναφέρει μεταξύ άλλων η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).
Κόσμος
  • Ο βούλγαρος πρωθυπουργός και όλοι οι υπουργοί του πρόκειται να παραιτηθούν την Τετάρτη υπό το βάρος των διαδηλώσεων, καθώς η απομάκρυνση (ουσιαστικά) του υπουργού Οικονομικών δεν κατάφερει να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την αύξηση της τιμής του ρεύματος. «Δεν θα συμμετέχω σε μία κυβέρνηση, υπό την οποία η αστυνομία δέρνει το λαό» είπε ο Μπόικο Μπορίσοφ μιλώντας στο Κοινοβούλιο στον απόηχο των επεισοδίων κατά τις ογκώδεις διαδηλώσεις. Ο Μπορίσοφ δεν ξεκαθάρισε εάν σκοπεύει να επισπεύσει τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.
  • Από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αρμενία εξασφάλισε την παραμονή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας ο Σερζ Σαρκισιάν. Τα πρώτα αποτελέσματα δίνουν σχεδόν 60% στον Σαρκισιάν, αν και ο νικητής των εκλογών θα ανακηρυχθεί επίσημα την επόμενη Δευτέρα.
  • Επταμελής αποστολή του αμερικανικού Κογκρέσου συναντήθηκε με την κουβανική ηγεσία στην Αβάνα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κούβας, στην οποία συζητήθηκαν «θέματα σχετικά με τα συμφέροντα των δύο χωρών». Επικεφαλής της αντιπροσωπείας, με τον οποίο συναντήθηκε ξεχωριστά ο Ραούλ Κάστρο, ήταν ο γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι, που έχει συναντηθεί ξανά με την κουβανική ηγεσία για την υπόθεση του αμερικανού Άλαν Γκρος, που έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί στην Κούβα.
  • Τίτλοι τέλους για τον αμερικανό στρατηγό Τζον Άλεν, διοικητή της ISAF στο Αφγανιστάν και προαλειφόμενο για τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη: Ο στρατηγός ανακοίνωσε πως αποσύρεται, επικαλούμενος προβλήματα υγείας στην οικογένειά του, αφήνοντας έτσι ανοικτό το πόστο για την διοίκηση της Συμμαχίας. Το όνομα του Άλεν, υπενθυμίζεται, είχε εμπλακεί στην υπόθεση Πετρέους αλλά τελικά έρευνα του Πενταγώνου τον απάλλαξε από κάθε υποψία για ανάρμοστη συμπεριφορά.
  • Τουλάχιστον 14 άτομα τραυματίστηκαν σε εκτεταμένη πυρκαγιά σε εμπορική περιοχή του Κάνσας Σίτι στο Μισούρι. Η πυρκαγιά ξεκίνησε με ανάφλεξη φυσικού αερίου, τα αίτια της οποίας είναι ακόμη άγνωστα.
Οικονομία
  • Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα μειώθηκαν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, συνεχίζοντας την πτωτική τάση τους μετά τη μείωση που παρουσίασαν το 2012, σε ετήσια βάση, για πρώτη φορά στα τελευταία τρία χρόνια.
  • Παράταση για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) 2013 παρέσχε το υπουργείο Οικονομικών με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη. Αν και η σχετική προθεσμία εξέπνευσε κανονικά στις 15 Φεβρουαρίου η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή της δήλωσης Ε9 δεν έχει ακόμη τεθεί σε παραγωγική λειτουργία γεγονός που οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών στο να χορηγήσει τετράμηνη παράταση.
  • Ρεκόρ ζημιών ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2012 η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, Credit Agricole SA, μετά τη διαγραφή υπεραξίας στην ιταλική και επενδυτική της μονάδα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η καθαρή ζημιά διερευνήθηκε κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 φτάνοντας τα 3,98 δισ. ευρώ. Η ζημιά ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν ότι θα ανέλθει στα 3,69 δισ. ευρώ. Σημείωσε πρόσθετη ζημιά 706 εκατ. ευρώ από την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας.
Αθλητισμός
  • Στη τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία του Ολυμπιακού εν όψει της ρεβάνς με τη Λεβάντε για το Europa League. Σλοβένος ο διαιτητής της αναμέτρησης της Πέμπτης...
  • Επιβλητική η Μπάγερν Μονάχου εξασφάλισε ουσιαστικά τη συμμετοχή της στα προημιτελικά του Champions League επικρατώντας με 3-1 στο Λονδίνο της Άρσεναλ. Μικρό προβάδισμα για την Πόρτο η οποία κέρδισε 1-0 της Μάλαγα. Το ενδιαφέρον πάντως επικεντρώνεται στο «Σαν Σίρο», όπου σήμερα, Τετάρτη, η Μίλαν υποδέχεται την Μπαρτσελόνα, σε ένα ζευγάρι με μεγάλη ιστορία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
  • Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επικράτησε της Ρέντινγκ με 2-1 και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου θα αντιμετωπίσει την ομάδα που θα προκριθεί από το ζευγάρι Μίντλεσμπρο ή Τσέλσι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: