27 Ιανουαρίου, 2013

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

Ας υποθέσουμε ότι βλέπουμε μια επική πολεμική ταινία με θέμα την απόβαση στη Νορμανδία κι ένας οπλίτης λέει στον λοχαγό του: «Κύριε λοχαγέ, είμαι έτοιμος να βγούμε από το αποβατικό και να τσακίσουμε τα παΐδια των Ναζήδων. Αρκεί να μη βραχούμε και να μη μας σημαδεύουν οι Φρίτσηδες». Αν ο λοχαγός που τα άκουγε αυτά δεν αλυσόδενε πάραυτα τον φαντάρο, τότε οι θεατές θα σχημάτιζαν την εντύπωση ότι βλέπουν κωμωδία και όχι πολεμικό δράμα.

Ετσι λοιπόν εμείς οι Έλληνες θεατές του επικού (και πολεμικού) δράματος «Η Ελλάς στις φλόγες του Μνημονίου» έχουμε την απαίτηση να δούμε την εμπροσθοφυλακή του έθνους (ναι, ναι, οι βουλευτές είναι τούτοι) να κάνει ντου στην κρίση με τις λόγχες της αυτοθυσίας της και τα τόμιγκαν της αυταπάρνησής της. Να παρουσιαστούν στον θαλαμάρχη πρόεδρο της Βουλής και να δηλώσουν με στεντόρεια φωνή ότι θέλουν κι αυτοί να ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο. Αν δεν βρίσκουν κατάλληλο σερνικό να το βροντοφωνάξει, ας βάλουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να το λέει κάνα τετράωρο μέχρι να πειστούν και τα περιστέρια στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου.

 Κροίσοι

Ετσι είναι, καρντάση μου. Δεν μπορείς να βγαίνεις και να λες «ή όλοι μας θα νικήσομεν ή όλοι σας θα πεθάνετε». Πρέπει να δίνεις πρώτος το καλό παράδειγμα. Αν μπορεί να τα βγάλει πέρα με 680 ευρώ οικογενειάρχης με δύο παιδιά, στεγαστικό, ασθενείς γέροντες γονείς στην πλάτη και δυο καναρίνια ατάιστα, τότε μπορεί κι η βουλευτάρα! Ούτως ή άλλως οι εκλεγμένοι στο παρλαμέντο (υποτίθεται πως) προσωποποιούν τις αρετές του έθνους. Στις αρετές, ως γνωστόν, περιλαμβάνονται η φειδώ, η εγκράτεια και η εύκολη προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Τα νέα δεδομένα είναι ένα: η αφραγκία. Άρα οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των πολιτών οφείλουν να βρουν τρόπο να τη βγάζουν άνευ σιέλου.

Επιπλέον, πάμπολλοι βουλευτές μας είναι αποδεδειγμένα γάτουλες, τζιμάνια στα οικονομικά. Με το δεκαχίλιαρο (περίπου) που τσεπώνουν μηνιαίως σε μετρητά και παροχές κατορθώνουν να έχουν ντουζίνες τα ακίνητα και αμύθητους θησαυρούς σε θυρίδες και τραπεζικούς λογαριασμούς. Αβγατίζουν το δεκαχίλιαρο σε εκατομμύρια, σε χρόνο μηδέν! Συνεπώς, ακόμα και με τα 680 ευρώ του ενιαίου μισθολογίου πάλι πλούσιοι θα γίνουν...


ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ. ΠΡΟΣΥΠΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Προφητικά ο κ. Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στη Βουλή προ ημερών, είπε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, να μην κάνει και πολύ παρέα με Σόϊμπλε κ.λ.π. γιατί σε λίγο θα τον βάλουν να υπογράψει και αυτός δήλωση περί εφαρμογής των μνημονίων. Ήταν άραγε… προφήτης ή κάτι γνώριζε;

Λίγες ημέρες μετά από εκείνη την αποστροφή του κ. Βενιζέλου, ο κ. Τσίπρας, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, έκανε δήλωση υποταγής στα μνημόνια και στα κελεύσματα των δανειστών και μάλιστα η δήλωση αυτή έγινε δημόσια στο παγκόσμιο ακροατήριο. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να σχίσει την δανειακή σύμβαση», καθώς και ότι «δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ και το ευρώ». Δηλαδή δήλωσε πίστη στους εξοντωτικούς για το λαό όρους εφαρμογής των μνημονίων που περιέχονται στη δανειακή σύμβαση. Στους όρους που παραχωρούν την Εθνική Κυριαρχία και άρουν την ασυλία της ελληνικής δημόσιας περιουσίας από τις κατασχέσεις των δανειστών.

Από σήμερα λοιπόν έχουμε πλήρη προσχώρηση και του ΣΥΡΙΖΑ στα μνημόνια.

Το παιχνίδι έχει τελειώσει.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Στους δρόμους βγαίνουν το πρωί της Δευτέρας οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι αποφάσισαν να κατεβούν στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα. Εκεί θα αποφασίσουν για την περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεών τους. Νωρίτερα το Σάββατο, οι αγρότες του νομού Ημαθίας προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της Κουλούρας. Στη Λιβαδειά θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση την Τρίτη 29 Ιανουαρίου από τους αγρότες της Βοιωτίας.
  • Την συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων σε λεωφορεία, τρόλεϊ, προαστιακό και τρένα του ΟΣΕ, όπως αυτές είχαν προαναγγελθεί, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι όλων των σωματείων των μέσων μαζικής μεταφοράς. Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα είναι ακινητοποιημένα έως και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, όπως είχαν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στις Οδικές συγκοινωνίες (ΟΣΥ), ενώ τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος δεν θα λειτουργούν έως και τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου.
  • Προσωρινά κρατούμενη κρίθηκε, μετά την απολογία της, η 52χρονη ιδιωτική υπάλληλος που κατηγορείται ότι ήταν μεταξύ των τριών «εγκεφάλων» του πολυμελούς κυκλώματος, το οποίο τέλεσε δεκάδες «λευκούς» γάμους για την ελληνοποίηση αλλοδαπών κυρίως από τη Γεωργία. Η κατηγορούμενη, ομογενής και υποψήφια στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Α' Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ, αρνήθηκε, κατά την απολογία της ενώπιον της β' ειδικής ανακρίτριας, τις βαρύτατες κατηγορίες που της καταλογίζουν.
  • Το κυβερνητικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε πείσμα του ετερόκλητου αντιμνημονιακού μετώπου, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής. O κ. Βενιζέλος περιγράφει πάντως ένα σκηνικό διχασμού με χαρακτηριστικά οιωνεί εμφυλίου και υπερέντασης των δυνάμεων που θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα. Δηλώνει αισιόδοξος ότι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατέβηκε μαζί με τη χώρα, «θα ανεβεί και πάλι μαζί της».
  • Μέλη της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να κινηθούν εναντίον του Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) στο Μανχάταν. Σύμφωνα με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, στο τέλος της εκδήλωσης, οι Χρυσαυγίτες κινήθηκαν με απειλητικές διαθέσεις κατά του κ. Τσίπρα, αλλά έγιναν εγκαίρως αντιληπτές οι κινήσεις τους και ειδοποιήθηκε η ασφάλεια του πανεπιστημίου, η οποία τους απομάκρυνε, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα περαιτέρω επεισόδιο.
 Κόσμος

  • Ογκώδη πορεία στο κέντρο της Ουάσινγκτον πραγματοποίσαν εκατοντάδες Αμερικανοί εναντίον της οπλοκατοχής, μέρος ανάλογων δράσεων σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ με στόχο την πίεση της πολιτικής ηγεσίας σε θαρραλέες κινήσεις για αυστηρότερους περιορισμούς στο πλαίσιο που διέπει την κατοχή όπλων από πολίτες. Οι συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν ως απάντηση σε πορείες του αντίπαλου στρατοπέδου την προηγούμενη εβδομάδα, όταν εκατοντάδες υπέρμαχοι του υφιστάμενου πλαισίου διαδήλωσαν εναντίον των περιορισμών που επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση Ομπάμα στον απόηχο της σφαγής στο Νιούταουν.
  • Θύμα χάκινγκ έπεσε ιστοσελίδα υπηρεσίας του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης από τους Anonymous, ως διαμαρτυρία για τις έρευνες σε βάρος του ακτιβιστή για τα ψηφιακά δικαιώματα Άαρον Σουόρτς -ο οποίος αυτοκτόνησε στις αρχές του μήνα. Οι χάκερ υποστήριξαν ότι απέκτησαν πρόσβαση σε ορισμένα συστήματα υπολογιστών κυβερνητικών υπηρεσίων και αντέγραψαν διαβαθμισμένες πληροφορίες, τις οποίες και απείλησαν ότι θα δημοσιοποιήσουν.
  • Μπροστά στο νέο κύμα βίαιων διαδηλώσεων και συγκρούσεων στους δρόμους των αιγυπτιακών πόλεων, το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας υπό τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι κάλεσε σε διάλογο για την «επίλυση των πολιτικών διαφορών» -αφήνοντας παράλληλα ανοικτά μέτρα όπως κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή απαγόρευση κυκλοφορίας στις «εύφλεκτες» περιοχές. Το τελευταίο τριήμερο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 39 άνθρωποι στους δρόμους της Αιγύπτου, αρχικά στις διαδηλώσεις κατά του Μόρσι με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης κατά του προηγούμενου καθεστώτος και έπειτα στις συγκρούσεις του Σαββάτου με αφορμή την ετυμηγορία για τις περυσινές ταραχές στο γήπεδο του Πορτ Σαΐντ.
  • Οι πρώτες από τις έξι συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ που έχουν σταλεί από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη επίθεση από την πλευρά της Συρίας τοποθετήθηκαν το Σάββατο και είναι έτοιμες προς χρήση. ΗΠΑ, Γερμανία και Ολλανδία έστειλαν από δύο συστοιχίες η κάθε μία μετά το αίτημα της Άγκυρας για ενίσχυση της αεράμυνάς της με το βλέμμα στον εμφύλιο στη Συρία.
 Οικονομία

  • Έως τις 15 Φεβρουαρίου έχουν τη δυνατότητα να απογραφούν οι συνταξιούχοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που δεν απογράφηκαν μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, οπότε έληξε η σχετική προθεσμία. Η απογραφή μπορεί να γίνει είτε στις τράπεζες είτε στα ΕΛΤΑ, ενώ μετά τις 15/2 θα μπορεί να γίνεται μόνο στα γραφεία του ΟΑΕΕ. Για τους περίπου 15.000 συνταξιούχους του Οργανισμού που δεν έχουν απογραφεί έως σήμερα έχει ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης τους.
  • Ένας στους δύο πολίτες δηλώνει ότι το 2013 δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους φόρους στα ακίνητα και θα προσπαθήσει, είτε να πουλήσουν ακίνητα ακόμη και κάτω από την αντικειμενική τους αξία ή να δανειστεί για να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Kάπα Research που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Κατά δήλωσή του στο συνέδριο μάλιστα, σε εκείνους που δεν έχουν πληρώσουν είναι και ο γενικός γραμματέας φορολογικών εσόδων Χάρης Θεοχάρης.
  • Σαφή προειδοποίηση ότι μόνον εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην ορθολογική οργάνωση της φορολογικής διοίκησης θα αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απευθύνει ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
 Αθλητισμός

  • «Στραβοπάτησε» την 22η αγωνιστική μέσα στην έδρα της η πρωτοπόρος του ιταλικού πρωταθλήματος Γιουβέντους, καθώς η Τζένοα την υποχρέωσε σε ισοπαλία 1-1. Η Κιέβο «άλωσε» το «Ολίμπικο», καθώς επιβλήθηκε 1-0 της Λάτσιο στη Ρώμη για την 22η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος.
  • Με νίκη συνέχισε η Λεβάντε τις υποχρεώσεις της στο ισπανικό πρωτάθλημα, καθώς επιβλήθηκε 2-1 της Βαγιαδολίδ στη Βαλένθια και το «Θιουτάτ» στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής.
  • Η Μαρσέιγ έχασε έδαφος στη «μάχη» του τίτλου, καθώς αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 εκτός έδρας με τη Ρεν για την 22η αγωνιστική του σαμπιονά, μολονότι προηγήθηκε δύο φορές.




ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗ!

Η Γαλλική Επανάσταση αποτελεί δίχως αμφιβολία το κορυφαίο γεγονός της παγκόσμιας Ιστορίας στη δεύτερη χιλιετία μετά Χριστόν. Ότι σήμερα θεωρούμε ως πολίτες μιας δημοκρατικής χώρας αυτονόητο δικαίωμά μας το οφείλουμε σε αυτήν την κοσμοϊστορικής σημασίας στιγμή στην πορεία του γένους των σκεπτόμενων ανθρώπων. Οι εμπνευστές και οι δημιουργοί της, που συμπύκνωσαν το νόημα και τον σκοπό της στο ιερό τρίπτυχο «Ελευθερία, Ισότης, Αδελφότης», αντελήφθησαν αμέσως ότι το απαραίτητο προαπαιτούμενο για την πραγμάτωσή της είναι η διάκριση των εξουσιών. Άλλη η δουλειά του βουλευτή, άλλη του υπουργού και άλλη του δικαστή.

Όσες φορές και για οποιαδήποτε αιτία τα όρια μεταξύ των εξουσιών παραγνωρίζονται, συγχέονται ή διαπλέκονται, το αποτέλεσμα για τη δημοκρατία είναι από οδυνηρό έως τραγικό. Τούτων δοθέντων, εάν οι βουλευτές είναι μία φορά έκθετοι απέναντι στον λαό, διότι προχώρησαν στις δραματικές περικοπές του εισοδήματός του χωρίς προηγουμένως να περικόψουν πρώτα τις δικές τους αποζημιώσεις, είναι πολλαπλώς έκθετοι γιατί το πραγματοποίησαν και με τις αποδοχές των ομοιόβαθμών τους στη συνταγματική τάξη δικαστών.

Ομοίως έκθετοι απέναντι στον λαό και στη συνταγματική τάξη είναι και όσοι εκ των δικαστών και εισαγγελέων επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν κατά των περικοπών αυτών πραγματοποιώντας «λευκή απεργία» διά της καθόδου από την έδρα πριν από τη λήξη του ωραρίου, από την έναρξη του δικαστικού έτους τον Σεπτέμβριο έως και πριν από λίγες ημέρες. Τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη, το οποίο αναπόφευκτα επηρεάζει τόσο την ποιότητα και το περιεχόμενο του δημόσιου διαλόγου όσο και τη λειτουργία θεσμών και μηχανισμών του κράτους και της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτού του κλίματος λέγονται πράγματα επιεικώς άστοχα, κυριολεκτικώς απαράδεκτα. Αποφάσεις δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κρίνονται δημοσίως και μάλιστα ελέγχονται ως προς την αρτιότητά τους, καταλογίζεται έλλειμμα αντίληψης της τρέχουσας πραγματικότητας στους δικαστές και, το χειρότερο, ανατρέπεται η τάξη του δικαιικού μας συστήματος, καθώς τα αποτελέσματα των ενεργειών των διωκτικών Αρχών αναγορεύονται αυθωρεί και παραχρήμα στα μόνα… αποδεικτικά στοιχεία που δεν χρήζουν από κανέναν άλλον άλλης βασάνου και επεξεργασίας!

Η επίκληση του νόμου και της τάξης σαφώς και αποτελεί προνομιακό πεδίο για πολλούς πολιτικούς, καθώς εκμεταλλεύεται το αυξανόμενο αίσθημα ανασφάλειας που προκαλεί η ραγδαία επιδείνωση των δεικτών της εγκληματικότητας στην πατρίδα μας. Αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία όμως για τους πλέον ελπιδοφόρους και νοήμονες από αυτούς ώστε να ερωτοτροπούν με αντιλήψεις… σερίφη, τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι γνωρίζουν πόσα πολλά έχουν να γίνουν ακόμα για την εκπαίδευση, την οργάνωση και εν τέλει την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας. Το πολίτευμά μας για να αντιμετωπίσει το σκοτάδι των τυφλών επιθέσεων πρέπει να παραμείνει φωτεινό και ψύχραιμο. Ακριβώς όπως επιβάλλει η διάκριση των εξουσιών στους λειτουργούς και στα έργα τους σε μια αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Οσοι θεωρούν αυτά βραδυκίνητα, τυπολατρικά και συμβατικά προφανώς δεν αντιλαμβάνονται τι τους προστατεύει από την αυθαιρεσία της εξουσίας. Εκτός και αν πέραν του βιασμού στα οικονομικά μας προετοιμάζονται να βιάσουν και άλλους τομείς στη ζωή μας.