06 Ιανουαρίου, 2013

ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Με λαμπρότητα γιόρτασαν και φέτος τα Θεοφάνεια στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά.

Στις 11 το πρωί τελέστηκε ο καθιερωμένος Καθαγιασμός των υδάτων στο λιμάνι, ο οποίος ακολούθησε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε νωρίτερα στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς. Άνδρες του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων, αψηφώντας το δριμύ ψύχος, και βούτηξαν στο λιμάνι του Πειραιά για να πιάσουν και να ευλογηθούν από τον Σταυρό που έριξε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Προηγουμένως ο Πρωθυπουργός απελευθέρωσε ένα λευκό περιστέρι το οποίο, κατά την εκκλησιαστική παράδοση, συμβολίζει την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο αυτή την μεγάλη ημέρα της Χριστιανοσύνης.

«Θέλω να στείλω μήνυμα αισιοδοξίας και ενότητας ότι θα τα καταφέρουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους. «Η δύναμη του ελληνικού λαού, η επιχειρηματικότητα του Έλληνα, η αισιοδοξία και η ενότητα που υπάρχει σήμερα ήταν πάντα τα εφόδια που μας δώσανε προκοπή και ευημερία και θα μας σώσουν και πάλι» επισήμανε.

«Η ευχή, η δύναμη που μας έδωσε ο αγιασμός των υδάτων και πήραμε από την τελετή των Φώτων σήμερα μας γεμίζουν με αισιοδοξία και δύναμη ότι θα τα καταφέρουμε με τη βοήθεια του Θεού» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ (6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

Εορτή μεγάλη σήμερα, για όλους τους ορθοδόξους λαούς. Ιδιαιτέρως την εορτάζει ή Ελλάς, χώρα ναυτική. Οι ναυτικοί μας, όπου και να πλέουν, είτε στον Ατλαντικό είτε στον Ειρηνικό ωκεανό, την τιμούν χαρμοσύνως. Σήμερα αγιάζονται τα νερά και οι θάλασσες με τον Τίμιο Σταυρό. Η εορτή των Φώτων είναι το τέλος μιας εκκλησιαστικής περιόδου που ονομάζεται Δωδεκαήμερο. Τελειώνει σήμερα το Δωδεκαήμερο, που άρχισε με τη γέννηση του Χριστού.

Να μιλήσουμε για την εορτή των Φώτων; Μικρή ή διάνοιά μας, ασθενής ή γλώσσα μας, και το μυστήριο που αποκαλύπτεται σήμερα με τη βάπτιση του Κυρίου απέραντο όπως ο ωκεανός. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός παρουσιάστηκε στη γη ως άνθρωπος υπό τις πλέον ταπεινές συνθήκες, ήλθε ως νήπιο, γεννήθηκε από πάμπτωχη κόρη σε μια κωμόπολη της Ιουδαίας μέσα σε ένα σπήλαιο.

Ποιός, βλέποντας το βρέφος εκείνο, ήταν δυνατόν να φανταστή, ότι κάτω από αυτό το σχήμα κρυβόταν ή Θεότης; Μετά από οκτώ ήμερες δέχθηκε την περιτομή και έλαβε το όνομα Ιησούς Χριστός, «το πέρ πν νομα». Δώδεκα ετών τον βλέπουμε πάλι στο ναό του Σολομώντος, όπου κατέπληξε τους σοφούς πρεσβυτέρους με τις ερωτήσεις και απαντήσεις του. Μετά, για το διάστημα από δώδεκα ετών έως τριάντα, ορισμένοι λένε πολλά φανταστικά, άσχετα όμως με το Ευαγγέλιο. Αλλά ένα είναι το βέβαιο, ότι ο Ιησούς Χριστός έζησε αφανής.
 Αφάνεια.

Ωραία είναι ή αφάνεια! Που ήταν; Έμενε και εργαζόταν στη Ναζαρέτ ως ξυλουργός. Κρατούσε σκεπάρνια, πριόνια, σφυριά και καρφιά. Είναι ό πρώτος εργάτης! Τίμησε την εργασία εκεί στο εργαστήριο του νομιζομένου πατρός του. Έτσι έμεινε άγνωστος. Ποιος φανταζόταν, ότι αυτός ο ξυλουργός είναι ο προφητευμένος από αιώνων «υός νθρώπου»; Αλλά ήρθε ή ώρα να εμφανιστεί. Και τότε παρουσιάστηκε ο Ιωάννης ο Πρόδρομος. Κήρυττε μετάνοια και είλκυε κόσμο πολύ. Όλοι έσπευδαν στα ρείθρα του Ιορδανού, μετανοούσαν και βαπτίζονταν. Μέσα στο πλήθος ήρθε και ο Χριστός. Ήταν απέριττος, χωρίς κάποιο εξωτερικό διακριτικό, δεν φορούσε διάδημα.

 Ο Ιωάννης όμως διέκρινε, ότι κάτω από το φτωχικό του παρουσιαστικό υπήρχε ή Θεότης. Τον αντιλήφθηκε, γι’ αυτό ακριβώς ήταν εκεί. Ο Χριστός του λέει Βάπτισε με.

 Ο Ιωάννης του απαντά. Δεν είμαι άξιος, εγώ έχω ανάγκη να βαπτισθώ από σ’ ένα.

 Ο Χριστός επιμένει και στο τέλος ο Ιωάννης πειθαρχεί. Κι όταν τον βάπτισε, τότε άνοιξαν οι ουρανοί, είδε το Πνεύμα το Άγιο σαν περιστερά λευκή να κατεβαίνει επάνω στην κεφαλή του Χριστού μας, και ακούστηκε ή φωνή του ουρανίου Πατρός να μαρτυρεί για αυτόν. Έτσι αποκαλύφθηκε το Μέγα Μυστήριο.

Ένας ασεβέστατος «λογοτέχνης» τόλμησε να διακωμώδηση το μυστήριο αυτό. Μα τί θα πή «λογοτέχνης»; Αν βρίσει κάποιος τον πατέρα σου, θα το δεχτής επειδή είναι λογοτέχνης; Ο ένας βρίζει χυδαίως και ο άλλος βρίζει λογοτεχνικώς. Τί σημασία έχει; είτε σε χυδαία γλώσσα είτε σε λογοτεχνική, ύβρις είναι. Το ύβρισαν λοιπόν οι άπιστοι το μυστήριο. Τους φαίνεται σκάνδαλο. Εμείς το βλέπουμε διαφορετικά. Υπάρχει μία λέξη του ευαγγελίου πολύ χαρακτηριστική. Τί λέει; Στον Ιορδάνη έμπαιναν γυμνοί στο νερό και, όπως ήταν, εξομολογούνταν τις αμαρτίες τους.

Και άλλοι μεν έμεναν περισσότερο, άλλοι λιγότερο, αναλόγως των αμαρτημάτων πού είχαν να πουν. Όλοι πάντως έμεναν ένα διάστημα βυθισμένοι. Ένας μόνο δεν έμεινε καθόλου, ο «Χριστός». Το λέει το ευαγγέλιο. «Κα βαπτισθες ησούς νέβει εθύς πό το δατος». Είδατε μια λέξη τί σημασία έχει; «Εθύς», λέει. Μόλις μπήκε, βγήκε. Γιατί; Διότι δεν είχε τί να πή, δεν είχε αμαρτήματα! Το «ευθύς» είναι μαρτυρία της Αγίας Γραφής, ότι ο Κύριος ήταν λευκός όχι μόνο από το προπατορικό αμάρτημα, αλλά και από προσωπικά αμαρτήματα. Ήταν ο μόνος πού απηύθυνε εκείνο το αναπάντητο ερώτημα. «Τίς ξ μν λέγχει με περί μαρτίας;».

Αλλά αφού είναι αναμάρτητος, τότε γιατί βαπτίσθηκε; Ή βάπτισις του Χρίστου έχει πολλούς λόγους. Βαπτίσθηκε, για να ακουσθή η μαρτυρία του Πατρός, να φανή ή συμφωνία του Αγίου Πνεύματος, και να βεβαιωθεί έτσι ή Θεότης του Υιού. Βαπτίσθηκε, για να φανερωθή το Μέγα μυστήριο της Αγίας Τριάδος. Βαπτίσθηκε, για να αγιάσει τα ύδατα. Βαπτίσθηκε ακόμα, για να είναι το βάπτισμα του υπόδειγμα σε εμάς, αν βαπτίσθηκε εκείνος που δεν είχε ανάγκη βαπτίσεως, πολύ περισσότερο έχουμε εμείς ανάγκη να βαπτισθούμε. Στο βάπτισμα γίνεται μυστήριο. Ποιος όμως το νιώθει;

Γελούν τώρα όλοι οι καλεσμένοι την ώρα που τελείτε το Μυστήριο του Βαπτίσματος. Αλλά και στο βαπτιζόμενο, λόγω της ηλικίας, δεν υπάρχει συνείδησις του μυστηρίου. Το μυστήριο θέλει πίστη «ομολογώ εν βάπτισμα εις  άφεσιν αμαρτιών». Αν πιστεύαμε, αν είχαμε μάτια αγγέλων, θα βλέπαμε ότι ή ψυχή εκείνου πού βαπτίζεται, προτού να μπή στην κολυμβήθρα είναι μαύρη σαν τα φτερά του κόρακα, αλλά όταν βγαίνει από την κολυμβήθρα, μετά την τρίτη κατάδυση «ες το νομα το Πατρός κα το Υού κα το γίου Πνεύματος» αυτή είναι αγαπητοί μου ή πίστη μας, βγαίνει πιο λευκή και από το χιόνι που καλύπτει τώρα τα βουνά της πατρίδος μας.

Για αυτό βλέπεις, το παιδί που βαπτίζεται είναι υποχρεωτικό να το ντύνουν στα λευκά, σύμβολο ότι καθαρίστηκε. Σαν να λέει. Πλύνε με, Κύριε, «και υπέρ χιόνα λευκανθήσομαι». Γεννάται όμως το ερώτημα. Μετά το βάπτισμα τί γίνεται; Όλοι λερώνουμε το χιτώνα του βαπτίσματος, δεν τον κρατούμε καθαρό και αμόλυντο, όπως λέει σήμερα ή Εκκλησία «Όσοι εις Χριστόν έβαπτίσθητε, Χριστόν ένεδύσασθε». Και το ερώτημα, που συγκλόνισε ολόκληρη την Εκκλησία είναι. Τα αμαρτήματα πρίν από το βάπτισμα, είτε κληρονομικά είτε προσωπικά, συγχωρούνται. Μετά το βάπτισμα συγχωρούνται; Διχάστηκαν στην πρώτη Εκκλησία. Άλλοι είπαν, ότι δεν συγχωρούνται. Αλλά ή Εκκλησία είπε ότι, κατά το πνεύμα του Ευαγγελίου, συγχωρούνται.

Πώς συγχωρούνται;

 Έχει ή Εκκλησία ένα άλλο μυστήριο, που είναι ένα δεύτερο βάπτισμα. Βαπτισθήκαμε στην κολυμβήθρα, πρέπει να βαπτισθούμε και σ’ αυτό. Όπως αυτός που δεν βαπτίζεται δεν θεωρείται Χριστιανός, έτσι και αυτός που αμάρτησε δεν συγχωρείται αν δεν πέραση από αυτό. Ποιο είναι το δεύτερο βάπτισμα; Είναι ή μετάνοια και η εξομολόγησης.

Πού τελείται;

Τελείτε Στην Εκκλησία όταν πας στον πνευματικό πατέρα και ομολογήσεις ειλικρινά τα αμαρτήματα σου, εκείνα που δεν ξέρει ούτε ή γυναίκα σου ούτε ο εισαγγελέας ούτε ό κόσμος (πού μπορεί να σε θεωρεί καλό και έντιμο άνθρωπο, αλλά ή συνείδηση βοά μέσα σου).

Ας πέσει λοιπόν από το μάτι μας ένα δάκρυ ενώπιον του πνευματικού. Και το δάκρυ αυτό θα γίνει Ιορδάνης. Και ή Αγία Τριάδα θα κάνη να ανοίξουν και για μας οι ουρανοί των ουρανών. Και τότε θα αισθανθούμε, ότι μέσα στην καρδιά μας ήλθε αυτή η Αγία Τριάς, ο Πατήρ ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα. 



ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Επαφές στη Γερμανία στις αρχές της εβδομάδας θα έχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουγός Αντώνης Σαμαράς. Ο Κ.Παπούλιας θα βρίσκεται τη Δευτέρα στο Βερολίνο, προσκεκλημένος του Γερμανού ομολόγου του, με αφορμή το τέλος έκθεσης για την αρχαία Ολυμπία. Παράλληλα, το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο οικονομικού συνεδρίου που διοργανώνει η εφημερίδα Die Welt.
   
Την Τρίτη ανοίγουν τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η Δευτέρα 7 Ιανουαρίου είναι αργία, κι έτσι τα μαθήματα αρχίζουν ξανά στις 8 Ιανουαρίου.
   
Σε ισχύ βρίσκονται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα και Πειραιά, για την τελετή του Καθαγιασμού των Υδάτων, σήμερα, Κυριακή των Θεοφανείων. Στην τελετή στον Πειραιά, όπου θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, θα παραβρεθεί και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στην Αθήνα, ο Καθαγιασμός των Υδάτων θα γίνει στην Δεξαμενή.
   
Νεαρός αλλοδαπός δέχθηκε επίθεση με αιχμηρό αντικείμενο στη συμβολή των οδών Μουστοξύδη και Βαλτινών στο Πεδίον του Αρεως. Ο 18χρονος διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, όπου κατέληξε.
   
Στάση αναμονής τηρεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. «Ξέρω ποιος έχει κάνει την αλλοίωση της λίστας» δηλώνει σε στενό κύκλο συνομιλητών του, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής. «Δεν με απασχολεί το ζήτημα της παραγραφής και δεν επιδιώκω κάτι, διότι θέλω να αθωωθώ» φέρεται επίσης να δηλώνει σε συνεργάτες του, σύμφωνα το Έθνος της Κυριακής.

Κόσμος

Την πρώτη δημόσια ομιλία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εδώ και μήνες προανήγγειλαν για την Κυριακή τα επίσημα ΜΜΕ της χώρας, την στιγμή που οι αντικαθεστωτικοί συνεχίζουν να πιέζουν τις δυνάμεις του στρατού επιδιώκοντας να ρίξουν τη Δαμασκό. Το σύντομο ανακοινωθέν περιορίζεται στο ότι ο Άσαντ θα «αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και στην περιοχή».
   
Ο ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και παρέλαβε το νέο ρωσικό διαβατήριό του, μετά την «προεδρική απονομή» της ρωσικής υπηκοότητας -και... φορολογικής ασυλίας- στον ηθοποιό.
  
 Ανταλλαγή πυρών, με έναν Ινδό στρατιώτη να χάνει τη ζωή του, μεταξύ ινδικών και πακιστανικών δυνάμεων σημειώθηκε σε πακιστανικό φυλάκιο στη ευαίσθητη περιοχή του Κασμίρ, με απολογισμό τουλάχιστον έναν νεκρό από την πλευρά του Πακιστάν. Όπως υποστηρίζουν οι πακιστανικές αρχές, το επεισόδιο ξεκίνησε όταν Ινδοί στρατιώτες επιτέθηκαν σε φυλάκιο στην πακιστανική πλευρά.
   
Ένα μικρό αεροπλάνο συνετρίβη το Σάββατο το απόγευμα κοντά στο Πορταλέγρε, στην κεντρική Πορτογαλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.
  
 Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ έφτασε το Σάββατο στη Ρωσία για να παραλάβει το νέο, ρωσικό του διαβατήριο ύστερα από την απόφασή του να αποποιηθεί την υπηκοότητά του προκειμένου να μην φορολογηθεί με τους νέους υψηλούς συντελεστές της πατρίδας του και την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν να του εξασφαλίσει με συνοπτικές διαδικασίες τη ρωσική υπηκοότητα.

Οικονομία

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στέλνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος με δήλωσή του ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για δημοσιονομική χαλάρωση το 2013, εάν η χώρα θέλει να διατηρήσει την αξιοπιστία των εταίρων της, που -όπως υπογραμμίζει- τόσο δύσκολα κέρδισε. «Το 2013 θα είναι ακόμη μία δύσκολη χρονιά, καθώς πρέπει να υλοποιήσουμε μέτρα ύψους 9,2 δισ. ευρώ. Όμως είμαστε στο σωστό δρόμο. Η Ελλάδα έχει κερδίσει πολύ δύσκολα την εμπιστοσύνη των εταίρων της. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω» τονίζει.
   
Στις αντιρρήσεις της τρόικας σκοντάφτει η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδα μέσω πολλών δόσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όπως αναφέρεται στο Βήμα της Κυριακής, η τρόικα έχει θέσει βέτο λέγοντας ότι νέα χαριστική ρύθμιση δεν θα δεχθεί, ούτε μεγάλη αύξηση των δόσεων, καθώς -όπως λένε- η διαδικασία αυτή τελικά αυξάνει τα χρέη.
  
 Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την πώληση του «υγιούς» χαρτοφυλακίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μετά και την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών στην Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank, την Alpha Bank και την Attica Bank. Η προθεσμία για τις δεσμευτικές προσφορές λήγει την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου και η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.

Αθλητισμός

 Η Λα Κορούνια έκανε τη μεγάλη έκπληξη της 18ης αγωνιστικής και νίκησε 1-0 τη Μάλαγα, στο ντεμπούτο του Ντομίγκος Πασιένσα στον πάγκο της ομάδας της Γαλικίας. Με γκολ του Πιάτι στο 82' η Βαλένθια κατάφερε να «δραπετεύσει» από την έδρα της Γρανάδα με 2-1.
   
Στα τελευταία 11 λεπτά η Λάτσιο έφερε τα πάνω κάτω κι ενώ έχανε με 1-0 από την Κάλιαρι, με δύο γκολ στο 79' και 86' πήρε τη νίκη με 2-1 και παραμένει σε τροχιά τίτλου. Αν κι αγωνιζόταν με 10 παίκτες από το 13ο λεπτό η Κατάνια κατάφερε να πάρει το βαθμό της ισοπαλίας 0-0 στην έδρα της από την Τορίνο.
   
Ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα του Παναθηναϊκού από τον Λεβαδειακό και ζήτησε συγνώμη για τα λάθη που κόστισαν στους «πράσινους». Ο Σεϊταρίδης υπερασπίστηκε τον Γάλλο συμπαίκτη του, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα παραδέχθηκε ότι είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί την κατάσταση και ο Γιώργος Παράσχος ευχήθηκε να ξεπεράσει ο Παναθηναϊκός την κρίση στην οποία έχει περιέλθει...