07 Δεκεμβρίου, 2013

7/12/2013 - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ


Σύμφωνα με ότι μεταδίδει το νοτιοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap, η Νότια Κορέα σκοπεύει να ανακηρύξει μια νέα ζώνη εναέριου έλεγχου που θα πηγαίνει νοτιότερα από τη σημερινή, στην οποία θα περιλαμβάνεται και τμήμα αυτής που διακήρυξαν οι Κινέζοι. Πρόκειται για μια ενέργεια αντίδραση στην κινεζική μονομερή ενέργεια. Αξιωματούχοι στη Σεούλ δήλωσαν, πως η χώρα θα ειδοποιήσει τους γείτονές της (Κίνα και Ιαπωνία) προτού ανακοινώσει επίσημα τη δική της ζώνη, στην οποία πιθανότατα θα απαιτεί όσα ακριβώς και η Κίνα. Με την κίνηση αυτή απαντάται ισοδύναμα η κινεζική ενέργεια με την ελπίδα ότι δεν θα κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση μεταξύ των γειτονικών χωρών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο.

Υπενθυμίζεται, ότι Νότια Κορέα και Ιαπωνία συνέστησαν στις αεροπορικές τους εταιρίες το ακριβώς αντίθετο με όσα συνέστησαν οι ΗΠΑ να διέρχονται κανονικά από την περιοχή χωρίς την παραμικρή αναφορά στις κινεζικές αρχές, δείχνοντας έτσι ότι δεν αναγνωρίζουν την κινεζική ενέργεια. Είναι ένα καλό παράδειγμα αντιμετώπισης ενός κατά πολύ ισχυρότερου αντιπάλου όπως  η Κίνα. Σίγουρα η Ν.Κορέα δεν θα ήθελε επουδενί να αντιμετωπίσει τις στρατιές του "κόκκινου δράκου" αλλά δεν την εμποδίζει από το να πράξει σύμφωνα με τα ζωτικά της συμφέροντα με καλώς εννούμενο θράσος.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ είχαν "προσκυνήσει" στην μονομερή κινεζική διακήρυξη, και εδώ οι νοτιοκορεάτες συμμαχοί τους άφησαν έκθετους πράττοντας το εντελώς αντίθετο, αδιαφορώντας για τα παιχνίδια εξωτερικής πολιτικής των Αμερικανών, και φροντίζοντας για την δική τους χώρα. Στο τέλος δεν θα μας φανεί παράξενο εάν συνεργαστούν με την Κίνα, και λύσουν τα προβλήματα μόνοι τους χωρίς αμερικανική παρέμβαση, που και αυτό κινεζική νίκη θα είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: