05 Δεκεμβρίου, 2013

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄, προσκληθείς από την Ιερά Μητρόπολη και το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, θα επισκεφθεί τη Σύρο, σήμερα 5 Δεκεμβρίου, προκειμένου να λαμπρύνει, δια της συμμετοχής Του τις Λειτουργικές και Πνευματικές Εκδηλώσεις επί τη εορτή του Πολιούχου της Αγίου Νικολάου και τη 180η επετείω από της ιδρύσεως του ιστορικού Γυμνασίου Σύρου, του πρώτου της νεώτερης Ελλάδος και θα ευλογήσει το λαό της Σύρου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ
 
ΠΕΜΠΤΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

 08.30:Άφιξη του Μακαριωτάτου και των συνοδευόντων Αυτόν Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κορίνθου κ. Διονυσίου και Θηβών κ. Γεωργίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, στο Αεροδρόμιο Σύρου και υποδοχή Του από τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β΄  και τους τα πρώτα φέροντες της νήσου και μετάβαση, δι’ αυτοκινητοπομπής, στο κατάλυμά Του.

12.00: Επίσημη υποδοχή του Μακαριωτάτου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος από τον Ιερό Κλήρο, τους εκπροσώπους των Αρχών, τους μαθητές  των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και το Λαό της Σύρου, όπου θα τελεσθεί Δοξολογική Δέηση και θα Τον προσφωνήσουν ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης κ. Ιω. Δεκαβάλλας και ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄. 

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος θα μεταβεί στο παρακείμενο Επισκοπείο, όπου θα έχει συνάντηση με μαθητές του 1ου Λυκείου Σύρου, υπό τη Λυκειάρχη κα Ειρήνη Δράκου, οι οποίοι εκπονούν ερευνητική εργασία, με θέμα τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, υπό τις οποίες ιδρύθηκε το πρώτο Γυμνάσιο της νεωτέρας Ελλάδος.

18.30: Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου κ. Ιερωνύμου  Β .

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

07.30: Έναρξη του Όρθρου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, τους ύμνους του οποίου θα αποδώσει ο χορός των Ιεροψαλτών του Ναού.

08.00: Αρχιερατική Χοροστασία

 08.45:Έναρξη της Πολυαρχιερατικής Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β , τους ύμνους της οποίας θα αποδώσει η Χορωδία του Ναού, συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας, θα πραγματοποιηθεί, με κάθε εκκλησιαστική τάξη και κατά το έθος, η πάνδημη λιτανεία της αγίας Εικόνας και του τιμίου αποτμήματος εκ των ιερών λειψάνων του  Αγίου Νικολάου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναπεμφθούν Δεήσεις, στην Πλατεία Μιαούλη υπέρ των Ναυτιλλομένων και των στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις και στη θάλασσα εργαζομένων και στην Πλατεία Κανάρη υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πνιγέντων στη θάλασσα και θα ριφθούν στέφανα στη μνήμη τους από τον Μακαριώτατο.

Τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Θανάση Μπούσιο, και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Απομάχων Ναυτικών Σύρου, ενώ τιμές θα αποδίδουν τα προσορμισμένα στο λιμάνι της Ερμούπολης πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος και τα σκάφη των αλιέων και του Ναυτικού Ομίλου Σύρου.
 
Μετά την επάνοδο της Λιτανείας και την Απόλυση, ο Μακαριώτατος θα επισκεφθεί τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως και θα ευλογήσει την έναρξη λειτουργίας της νεοσύστατης Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μητροπόλεως, στο ισόγειο του Διοικητικού της Κέντρου.

18.30: Πνευματική Εκδήλωση, επί τη 180η επετείω από της ιδρύσεως του Γυμνασίου Σύρου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, κατά την οποία η Χορωδία του Ναού και του Μουσικού Ομίλου Σύρου θα αποδώσουν άσματα, συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης θα ανακηρύξει τον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο Β΄  επίτιμο Δημότη και θα Του απονείμει το μετάλιο του Δήμου, θα Τον προσφωνήσει ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄  και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β  θα ομιλήσει με θέμα «Ο ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΒΑΜΒΑΣ».

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
 
09.30: Συνάντηση του Μακαριωτάτου στο Ξενοδοχείο «ΕΡΜΗΣ» με τα παιδιά και τις εκπαιδευτικούς του Παιδικού Σταθμού & Νηπιαγωγείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΜΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ».

10.00: Επίσκεψη του Μακαριωτάτου στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου «ΝΕΩΡΙΟΝ ΣΥΡΟΥ»

11.30: Αναχώρηση του Μακαριωτάτου με το πλοίο  «BLUESTAR  ΙΘΑΚΗ» προς ιερά νήσο Τήνο, όπου θα πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη στον  Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας, και επιστροφή στα καθ’ ημάς.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΑΙΤΗΜΑ
ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Με επιστολή τους προς τη δημοτική Αρχή, το δήμαρχο, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου καθώς και τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β΄, οι αιρετοί της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Σύρου Ερμούπολης προτείνουν να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Σύρου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κκ Ιερώνυμος Β΄, με αφορμή την παρουσία του στο νησί για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου.

Αυτούσια η επιστολή

Στο πλαίσιο του εορτασμού του πολιούχου της πόλης μας Αγ. Νικολάου και επί τη ευκαιρία της εδώ παρουσίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β’, η Δημοτική μας Παράταξη «ΣΥΡΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, προτείνει ενθέρμως και θεωρεί απαραίτητο να ανακηρυχτεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος επίτιμος δημότης του Δήμου Σύρου Ερμούπολης. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β’ είναι ο 20ος Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, από της ανακηρύξεως του Αυτοκέφαλου της, με τίτλο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Εξελέγη Αρχιεπίσκοπος την 7η Φεβρουαρίου 2008, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας από Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδίας. Κατάγεται από τα Οινόφυτα Βοιωτίας. Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του, σπουδάζει στο Τμήμα Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνεχίζει με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στις Βυζαντινές σπουδές στα Πανεπιστήμια του Γκράτς και του Μονάχου. Φοιτά επίσης στο Ostkirchliches Institut, ινστιτούτο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με έδρα το Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας. Εργάστηκε ως Πανεπιστημιακός βοηθός στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρία, δίπλα στον Αναστάσιο Ορλάνδο και ως φιλόλογος στο Λεόντειο Λύκειο της Νέας Σμύρνης όπως επίσης και στο 9ο Νυχτερινό Γυμνάσιο Αθηνών και στο Γυμνάσιο Αυλώνας.

Εγκαταλείποντας την Ακαδημαϊκή του Καριέρα, εντάχθηκε στον Ορθόδοξο κλήρο και λαμβάνει τον πρώτο βαθμό ιεροσύνης την 3η Δεκεμβρίου 1967 χειροτονούμενος Διάκονος από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδίας Νικόδημο στη Θήβα λαμβάνοντας το όνομα Ιερώνυμος. Στην συνέχεια χειροτονείται πρεσβύτερος στην πόλη της Λειβαδιάς, και έως το 1978 υπηρετεί ως πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδίας. Από το 1978 ως το 1981 διετέλεσε πρώτος γραμματεύς και αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας. Το 1981, μετά από την παραίτηση του Μητροπολίτη Νικοδήμου, εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδίας.

Ως Μητροπολίτης και σήμερα ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος διακρίνεται και αναπτύσσει πλούσιο ιερατικό, θεολογικό, αποστολικό και κοινωνικό έργο και ενεργό δράση στο έργο της Εκκλησίας στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Διακρίνεται για το πλούσιο περιβαλλοντικό, προνοιακό και φιλανθρωπικό του έργο, Άξιος Ποιμενάρχης εμπνέει με ευλάβεια τους πιστούς, συμπάσχει στην αγωνία των Πολιτών για την επιβίωση τους μέσα στην εθνική κρίση.

Με τις πλούσιες δράσεις του αγωνίζεται για να προσφέρει σε κοινωνικές ομάδες οι οποίες έχουν πραγματικά ανάγκη βοηθείας. Ως ελάχιστο φόρο τιμής πιστεύουμε ότι στο πέρασμα του από το Νησί μας, ο Δήμος μας έχει την ηθική υποχρέωση να τιμήσει τον Άξιο Μακαριώτατο Ποιμενάρχη, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο τον Β’ και να τον κάνει Επίτιμο Δημότη.

Καλούμε το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για τον σκοπό αυτό να συγκαλέσουν το Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρουν απόφαση σύμφωνα με την εισήγηση μας.

ΣΥΡΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΠΑΠΙΤΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΡΙΝΤΕΖΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΛΟΥΒΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΡΟΥΣΣΟΥΝΕΛΟΣ ΙΩΣΗΦ


Δεν υπάρχουν σχόλια: