30 Δεκεμβρίου, 2013

Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ;


Προσπάθεια της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας να ενισχύσει τον λιβανέζικο στρατό εναντίον της σιϊτικής Χεζμπολάχ και κατ' επέκταση αποδυνάμωση του σημαντικότερου συμμάχου του Σύρου Προέδρου Άσαντ εναντίον των σουνιτών ισλαμιστών ανταρτών που πολεμούν στην Συρία, φαίνεται ότι κρύβει η δωρεά στην κυβέρνηση του Λιβάνου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αγορά όπλων από τη Γαλλία. Η Σαουδική Αραβία θα χορηγήσει βοήθεια στο στρατό του Λιβάνου βοήθεια τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν, ο οποίος τη χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη δωρεά που έχει δοθεί ποτέ στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Σουλεϊμάν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, "ο βασιλιάς του αδελφού Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας προσφέρει αυτή τη γενναιόδωρη και εκτιμούμενη βοήθεια των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο λιβανέζικο στρατό για να ενισχύσει την ικανότητά του".Ο πρόεδρος του Λιβάνου, εξάλλου σημείωσε, ότι με τα χρήματα αυτά θα αγοραστούν όπλα από τη Γαλλία το ταχύτερο δυνατό, δεδομένων των ιστορικών σχέσεων που τη συνδέουν με το Λίβανο και της στενής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η βοήθεια αυτή "θα είναι το αντικείμενο των συζητήσεων ανάμεσα στο Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντάλα και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ", ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ριάντ. Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος Σουλεϊμάν δεν διευκρίνισε τι είδους όπλα θα αγοραστούν από το Παρίσι. Η βοήθεια αυτή "θα επιτρέψει στο στρατό να φέρει σε πέρας την αποστολή του", είπε.

Ο πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν είναι γνωστό ότι έχει τηρήσει ουδέτερη στάση απέναντι στη σιιτική Χεζμπολάχ και τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ. Παρόλα αυτά το ότι δεν είναι εχθρός τους δεν σημαίνει ότι είναι και φίλος τους. Προφανώς και δέχεται πιέσεις ο Λιβανέζος πρόεδρος από την Σαουδική Αραβία που επείγεται να βγάλει από τη μέση τον πρόεδρο Άσαντ – πράγμα πολύ δύσκολο υπό τις μέχρι σήμερα εξελίξεις – ώστε να έχει ένα εμπόδιο λιγότερο στην κυριαρχία της στο μουσουλμανικό αραβικό κόσμο.

Δεδομένου ότι ο πρόεδρος Σουλεϊμάν δέχτηκε την προσφορά για την ενίσχυση του στρατού, ο οποίος σημειωτέον είναι αντίπαλος της Χεζμπολάχ, μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί η στάση του Λιβανέζου προέδρου και αν τυχόν θα μεταβληθεί σε εχθρική προς τη Χεζμπολάχ και τον Άσαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: