30 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Τρομοκρατική ενέργεια που είχε στόχο να βλάψει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό λίγες ημέρες πριν την έναρξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την επίθεση με καλάσνικοφ στην οικία του γερμανού πρεσβευτή Βόλφγκανγκ Ντολτ, τα ξημερώματα της Δευτέρας. Με τον διπλωμάτη επικοινώνησαν τηλεφωνικά ο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.

Κατάλογο νέων κατηγορουμένων για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων καταρτίζουν οι εισαγγελείς και ανακριτές στην υπόθεση Κάντα, μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες προχώρησε απολογούμενος ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών. Μυστήριο καλύπτει τον θάνατο 17χρονης, η οποία την επομένη των Χριστουγέννων μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο από διαμέρισμα στην Ηλιούπολη στο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Με τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, ο οποίος συνελήφθη μαζί με έναν ακόμη άνδρα, το κορίτσι φέρεται να είχε γνωριστεί μέσω του Facebook. Μετά από έρευνες που έγιναν στο διαμέρισμα εντοπίστηκαν δύο σύριγγες.

Κρίσιμη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα έχουν εντός της ημέρας οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να παρατείνουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τις 3 Ιανουαρίου. Στη νέα συνάντηση θα γίνει μια προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή» σχετικά με το πλαίσιο που θα γίνει η μετακίνηση των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ. Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι φαρμακοποιοί.

Κόσμος

Μια ασυνήθιστη επιλογή έκανε το περιοδικό Esquire, ανακηρύσσοντας τον Πάπα Φραγκίσκο ως τον «πιο καλοντυμένο άνδρα της χρονιάς». Οι διακρίσεις για τον Ποντίφικα φαίνεται πως δεν έχουν τέλος, καθώς πρόσφατα ανακηρύχθηκε «πρόσωπο της χρονιάς» από το περιοδικό Time, αλλά και από το Advocate, ένα από τα πλέον γνωστά περιοδικά προάσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. «Οι ενδυματολογικές του επιλογές δείχνουν τον χαρακτήρα του» λέει ο ειδικός Μαρκ-Ίβαν Μπλάκμαν. Στην εκκένωση των περιοχών στην ευρύτερη περιοχή του Σαν Μιγκέλ προχώρησαν οι Αρχές στο Σαν Σαλβαδόρ, καθώς ξύπνησε (για πρώτη φορά από το 1979) το «Τσαπαραστίκε», ένα από τα πλέον ενεργά ηφαίστεια της περιοχής. Στη χώρα υπάρχουν πάνω από 20 ενεργά ηφαίστεια.

Παρατείνεται η αγωνία των 74 επιστημόνων, τουριστών και μελών πληρώματος του ρωσικού πλοίου που έχει παγιδευθεί στην Ανταρκτική, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκξες υποχρέωσαν το «Aurora Australis» που επιχείρησε να πλησιάσει να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για τον διάσημο πιλότο της F1 Μίκαελ Σουμάχερ, ο οποίος τραυματίστηκε ενώ έκανε σκι στις γαλλικές Αλπεις. Ο γερμανός παγκόσμιος πρωταθλητής υποβλήθηκε σε νευροχειρουργική επέμβαση, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ.

Οι φόβοι των Αρχών ότι η πολύνεκρη επίθεση καμικάζι -στην περίπτωση της Ρωσίας «μαύρες χήρες»- στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ δεν θα ήταν η τελευταία επιβεβαιώνονται: νωρίς το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκε νέο μακελειό, αυτή τη φορά σε λεωφορείο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άτομα.

Οικονομία

Συνεργασία με την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου της Κομισιόν (ΙΝΤΑ) είχε η ΕΣΕΕ στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας. Η ΙΝΤΑ είναι αρμόδια για ζητήματα που αφορούν στον καθορισμό και στην εφαρμογή της κοινής εμπορικής πολιτικής και στις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις της ΕΕ. Δέκα μέτρα συνολικής αξίας 270 εκατ. ευρώ καλείται να εφαρμόσει το 2014 η κυπριακή κυβέρνηση για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος στήριξης. Οι πιστωτές εκτιμούν ότι με τα μέτρα αυτά η Κύπρος θα καταφέρει να περιορίσει το πρωτογενές έλλειμμα στο 3,1% του ΑΕΠ ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα - περιλαμβάνει και τους τόκους - θα φθάσει το 8,4% του ΑΕΠ. Στην ολοκλήρωση του ελέγχου 44 περιπτώσεων καταθετών που κατά τα έτη 2009, 2010 και 2011 έστειλαν στο εξωτερικό μεγάλα χρηματικά εμβάσματα προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Από τις υποθέσεις αυτές βεβαιώθηκαν πρόστιμα και φόροι ύψους 7,2 εκατ. ευρώ.

Αθλητισμός

Με τη «γλύκα» του 0-1 έμεινε η Λίβερπουλ που τελικά όχι μόνο δεν κατάφερε να πάρει το ντέρμπι με την Τσέλσι, αλλά γνώρισε και την ήττα (δεύτερη συνεχόμενη) με 2-1 στο «Στάμφορντ Μπριτζ» στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής και είδε τις αντιπάλους της να απομακρύνονται στο κυνήγι του εφετινού τίτλου της Premier League. Πρωτοχρονιά στην κορυφή θα κάνει η Αρσεναλ, αφού έφυγε με το «διπλό» (0-1) από την έδρα της Νιούκαστλ με γκολ του Ζιρού στο 65ο λεπτό. Με τη νίκη αυτή, η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ σκόρπισε αισιοδοξία στους φίλους της που περιμένουν τον τίτλο του πρωταθλήματος εδώ και δέκα χρόνια.

Εξελίξεις φέρνει το 2014 στον ΠΑΟΚ, καθώς, ο μεταγραφικός σχεδιασμός «τρέχει» και τα ανοιχτά μέτωπα είναι περισσότερα από όσα αρχικά φαίνονταν. Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Βέλγος Μάρτενς αφήνει την Αλκμααρ για τον ΠΑΟΚ, ο Ολλανδός Μαντούρο αποχωρεί από τη Σεβίλη για τον «Δικέφαλο», ενώ οι Τούρκοι «γράφουν» ότι ο Στοχ φεύγει από τον ΠΑΟΚ και επιστρέψει στη Φενέρμπαχτσε! Και τυπικά παρελθόν ο Νέτσιντ που ενημερώθηκε στην προπόνηση της Κυριακής ότι δεν θα συνεχίσει στη Θεσσαλονίκη.

Μία ακόμη «μαύρη σελίδα» στην ιστορία της πρόσθεσε η ΑΕΚ, η οποία... κατάφερε να χάσει στην παράταση με 2-0 από τον Αγροτικό Αστέρα στο Καυτανζόγλειο και να γνωρίσει τον αποκλεισμό από το ερασιτεχνικό Κύπελλο της Γ’ Εθνικής! Η «Ένωση» είδε τους Κρυστάλλη και Λαζαρίδη να σκοράρουν δύο φορές μέσα σε 2 λεπτά στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου της παράτασης και απογοήτευσε τους περίπου 3.500 οπαδούς της.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1922: Συγκροτείται η Σοβιετική Ένωση.

1963: Η Λευκωσία χωρίζεται στα δύο από την «Πράσινη Γραμμή» μετά τις διακοινοτικές διαταραχές.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1865: Rudyard Kipling, νομπελίστας συγγραφέας, βρετανικής καταγωγής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

2006: Saddam Hussein, πρώην δικτάτορας του Ιράκ.





Δεν υπάρχουν σχόλια: