15 Δεκεμβρίου, 2013

«ΧΑΛΑΡΗ» ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗ!


Η οικονομική εξαθλίωση από μόνη της δεν είναι αρκετή για να μετατρέψει τους πολίτες σε δούλους. Ούτε η στέρηση της ελευθερίας τους, με κάθε τρόπο, ούτε οι πειθαναγκασμοί που οι εξουσίες της πολιτικής και του χρήματος επιστρατεύουν φτάνουν για να σταματήσουν τον προσανατολισμό των ανθρώπων προς την αναζήτηση της δικαιοσύνης και της αλήθειας.  Η ζωή και ο αγώνας του αείμνηστου Νέλσον Μαντέλα αποτελούν τρανταχτό και φωτεινό παράδειγμα επιβεβαίωσης για τα παραπάνω. Για όλους τους ανθρώπους, όλες τις κοινωνίες, όλα τα δικαιώματα.  

Ποια είναι όμως εκείνη η σπίθα που κρατάει ζωντανή την ελπίδα ότι μπορεί και θα ξημερώσουν καλύτερες μέρες; Τι είναι εκείνο που δεν αφήνει τον άνθρωπο να συντριβεί από τη βαρβαρότητα; Από πού κρατιέται κάποιος για να αντέξει και να ανακαλύψει την ουσία των πραγμάτων;  Την απάντηση δίνει ο ίδιος αυτός γίγαντας της δικαιοσύνης, όταν στην πιο δύσκολη στιγμή του συνάντησε στη βιβλιοθήκη της φυλακής τη «Μήδεια» του Ευριπίδη. Εργο που άσκησε, όπως λέει, καταλυτική επίδραση πάνω του. Η γνώση είναι αυτή που μας κάνει και μας κρατάει ανθρώπους.
  
Επειδή η γνώση αποτελεί το ύστατο ανάχωμα για τη διατήρηση της λογικής και συνεπώς της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας που πρέπει να διέπουν τις ανθρώπινες κοινωνίες, γι’ αυτό και καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια να εξανδραποδισθεί· και η ίδια κι όσοι την αναζητούν και την υπηρετούν. Η αποδόμηση της γνώσης συνιστά το βασικό προαπαιτούμενο για την κοινωνική αποβλάκωση και εν τέλει για την κοινωνική αποσύνθεση, που συνιστά η κατάλυση δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, προς όφελος ελαχίστων και εις βάρος του συνόλου.
  
Στην πατρίδα μας το ολέθριο αυτό έργο έχει ξεκινήσει καταρχήν με την αποσάθρωση της δημόσιας παιδείας. Σε όλα τα επίπεδα και με συνυπεύθυνους όλους τους εμπλεκομένους, εκόντες άκοντες. Kάτω από τον μέσο όρο των 65 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ στον τομέα της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος συνεχίζει να βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με τις μετρήσεις PISA (Program for International Student Assessment) του οργανισμού. Με βάση τα νέα στοιχεία, η Ελλάδα πέφτει στην 42η θέση από την 25η που είχε το 2009.
  
Το έργο όμως συνεχίζεται εις βάρος όσων στο μεταξύ έχουν προλάβει να μορφωθούν! Δεν μπορεί να μείνουν στο… απυρόβλητο γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οι επιστήμονες στο σύνολό τους. Οσοι δε εξ αυτών ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα τότε αυτοπροσώπως αποτελούν την «κατάρα» που ευθύνεται για όλα τα δεινά μας. Αυτοί φοροκλέπτουν, αυτοί φακελώνονται!
  
Προσοχή, δεν επιχειρώ να υπερασπιστώ τα ανυπεράσπιστα ούτε και να αποσείσω τις όποιες προσωπικές ευθύνες υπάρχουν για συμπεριφορές και πρακτικές, απαράδεκτες και καταδικαστέες. Οταν όμως βάλλονται συλλήβδην οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι σήμερα, όταν δεν πένονται, βρίσκονται γύρω από το όριο της φτώχειας, κι ας μην ακούγεται καθόλου υπερβολικό αυτό, τότε κάτι άλλο συμβαίνει. Οταν απαξιώνεται με τρομακτική επιπολαιότητα το επιστημονικό δυναμικό δημόσιων νοσοκομείων, σχολείων, ιδρυμάτων, άλλος είναι ο στόχος.

Και ο στόχος είναι να αποκοπεί ο λαός μας από τη γνώση και από τους γνωρίζοντες. Να τους αναθεματίσει και μαζί τους κι αυτήν. Για να μπορούν χωρίς τις αντιστάσεις τους να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους όσοι προωθούν κοινωνικά απαρτχάιντ, που θα τρόμαζαν ακόμα και τον Μαντέλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: