24 Δεκεμβρίου, 2013

ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΩΚΙΔΟΣ κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΩΚΙΔΟΣ

Αριθ. πρωτ. 805/2013

Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ   118
                                                       
Ο
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΩΚΙΔΟΣ  Α Θ Η Ν Α Γ Ο Ρ Α Σ

Προς
Το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της καθ' ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

 Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

“…ΕΤΕΧΘΗ ΥΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ ΣΩΤΗΡ…”
        
Ήλθαν και πάλι οι Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων σε λίγο θα αποχαιρετήσουμε τον παλαιό χρόνο και υποδεχόμεθα τον Νέο Xρόνο 2014 με ελπίδα και χαρά.
         
Κεντρικό σημείο των εορτών, είναι η ενανθρώπιση του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού του Δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, που είχε προαναγγελθεί από τον Αρχάγγελο, που μετά την αστοχία και πτώση των πρωτόπλαστων τους έδωσε ο Θεός το Πρωτοευαγγέλιο με την μονάκριβη ελπίδα, ότι από Γυναίκα την Υπερευλογημένη Θεοτόκο θα γεννηθεί και ως άνθρωπος ο αΐδιος γεννόμενος από τον ουράνιον Πατέρα ο Υιός του ο Αγαπητός ο Υιός και Λόγος του Θεού, ώστε ως θεάνθρωπος πλέον να αναγεννήσει και να δώσει καινούργιο νόημα στον προορισμό του ανθρώπου, καταλύοντας τα έργα του Διαβόλου νικώντας με το Πάθος και την Ανάστασή Του τον θάνατο και δωρίζοντας δια των Ιερών Μυστηρίων της Εκκλησίας εις τους ανθρώπους την Λύτρωση και την Σωτηρία.
        
Η ανθρωπότης και ιδίως ο λαός του Ισραήλ δια των Προφητών επερίμεναν την ένδοξο εκείνη ημέρα που  θα ήρχετο στον κόσμο ο Χριστός Κυρίου ο Μεσσίας και Λυτρωτής του κόσμου. Και όταν ήλθε η ευλογημένη και Αγία Εκείνη στιγμή «ουκ ην αυτοίς τόπος εν τω καταλύματι» (Λουκ,2,7) Αν ο Αμαρτωλός κόσμος όμως τον αγνόησε και του προσέφερε ένα Σταύλο αλόγων ζώων για να γεννηθεί και για να ξεκουρασθεί ένα Σταυρό. Ανοίξαν τα επουράνια και ακούσθηκε το «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη»(Λουκ,2,14) ο Δοξολογικός ύμνος των Αγγέλων, το φωτοβόλο Αστέρι οδήγησε τους Σοφούς της Ανατολής να έλθουν και να προσκυνήσουν τον Βασιλέα των Βασιλευόντων και να του προσφέρουν τα συμβολικά δώρα, τον χρυσό προσκηνόντας τον, ως Βασιλέα, το λιβάνι, ως Θεόν και τα Σμύρνα, ως νικητή του Διαβόλου και του Θανάτου.
          
Ο δε λευκοφόρος Άγγελος ανήγγειλε στους Αγραυλούντας κατά την νύκτα απλοϊκούς ποιμένας το πιο χαρούμενο Μήνυμα του κόσμου, «ότι ετέχθη υμίν Σήμερον Σωτήρ, ος έστι Χριστός Κύριος, εν πόλει Δαυϊδ,» (Λουκ 2,11). Σε κοσμικό επίπεδο οι άνθρωποι ζητούν συνανθρώπους τους που διαχειρίζονται Δημόσια αξιώματα να τους Σώσουν αλλά αν και αυτοί,  όπως αποδεικνύεται με ενέργειές τους στα πεδία της κοινωνικής ζωής γεμίζουν πόλεις και χωρία με ανθρώπους χωρίς τα απαραίτητα της καθημερινής ζωής,  τους υποδέχονται με δάφνες και τους ανακηρύσσουν Σωτήρας, όπως οικονομολόγους και τραπεζίτες επειδή εκμεταλλεύονται τους αδυνάτους οικονομικώς, πλουτίζουν και απολαμβάνουν υλικά αγαθά που ανήκουν όχι μόνο στους εκμεταλευτές κενοδόξους απλήστους και χρηματολάτρες αλλά με δικαία κατανομή θα πρέπει να απολαμβάνουν οι πάντες τα υλικά αγαθά,  προς εκπλήρωση του ενός και Μοναδικού σκοπού που είναι η ένωση μας με τον ενανθρωπήσαντα Κύριον και Θεόν μας και η προέκταση μας εις την Αθανασία και την Αιώνια Ζωή
        
Αφού «ουκ ώδε έχομεν πόλιν μέλλουσαν αλλά την μέλλουσαν επιζητούμε» εις την Βασιλεία των Ουρανών με το πνευματικό αγώνα μας την χάρη του Θεού, που μας αναγεννά η Εκκλησία δια της Μετανοίας και μας εφοδιάζει με πτερούγες της ανιδιοτελούς Αγάπης και της ελευθερίας. Μας προσκαλεί ο Ιησούς Χριστός μετά από την διάσπαση που υπέστημεν, μετά την πτώση και την παρακμή, εις ενότητα πίστεως, ελπίδας και Αγάπης. Ο άνθρωπος λένε οι Πατέρες Δημιουργήθηκε ως «λίαν καλός» με κάποια έλλειψη για να εργασθεί και ο ίδιος εν ελευθερία να γίνει Σώος και ολόκληρος, και το κατ’ εικόνα να φτάσει με τη δική μας επιλογή και εργασία ασκήσεως εις το καθ’ ομοίωση που είναι η ανιδιοτελής Αγάπη.
          
Το καθ’ ομοίωση δεν μας δίδεται πρέπει να το επιλέξουμε και εν ελευθερία με τη χάρη του Θεού να το επιτελέσουμε, αλλοιώς αν μας τα είχε δώσει ο Θεός σε αρίστη καταστάση όλοι θα είμεθα ανελεύθεροι, το αν εμείς λοιπόν μετά την πτώση θέλουμε να συμπεριφερόμασθε και να ενεργούμε με τα ένστικτα των θηρίων  και όχι κατ’ εικόνα Θεού, μας το επιτρέπει ο Θεός, τότε όμως μένουμε ανολοκλήρωτοι, διεσπασμένοι και άσωτοι δεν φτάνουμε στην ολοκληρώση και τη Σωτηρία δεν γινόμεθα ολοκληρωμένοι άνθρωποι μένουμε αλλοτριωμένοι και άρρωστοι, αφού ως Ιατρόν δεν διαλέξαμε τον Σωτήρα και θεραπευτή δια της Εκκλησίας Ιησούν Χριστόν. Αυτό εις την γλώσσαν της Εκκλησίας λέγεται κόλαση που δεν τη Δημιούργησε ο Θεός της Αγάπης και της Σωτηρίας αλλά ο εγωϊσμός τα πάθη μας, που δεν θελήσαμε να θεραπευθούμε, τους δε καρπούς Αυτής της αποστασίας από το θέλημα του Θεού τους απολαμβάνουμε σήμερα.   Ακόμη και ολιγογράμματοι καταλαβαίνουν πως το σημερινό κατάντημα της οικονομικής κρίσεως, της ανεργίας, της καταλήστευσης του ανθρωπίνου μόχθου, του Μηδενισμού, της Σαρκολατρείας και τόσα άλλα κακά είναι παράγωγα, όχι οικονομικής, αλλά ηθικής κρίσεως και αποστασίας από την εν  Χριστώ ζωή.
         
Τέκνα εν Κυρίω Αγαπητά,

ότι κακό υπάρχει σήμερα είναι από την κακή χρήση της ελευθερίας που δεν την διαχειριζόμεθα σωστά αλλά την κάναμε ασυδοσία, ασωτία, παραβατικότητα και δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις. Ο ενανθρωπήσας Κύριος και Θεός μας δια της Εκκλησίας μας καλεί εις Μετάνοια! Για να αναγνωρίσει όμως ο καθένας μας τα σφάλματά του και να αλλάξει προς το καλύτερο και Αγιότερο τρόπο ζωής χρειάζεται φιλότιμο, γενναιότητα και ηρωϊσμό αποθέματα που πιστεύουμε ότι τα διαθέτουν η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, ευχόμεθα και προσευχόμεθα με την Ανατολή του Νέου Χρόνου να τα ενεργοποιήσουμε και δια της παιδείας και κατηχήσεως να τα απαραδώσουμε στη Νέα Γενιά και τότε Αγαπητοί μου αδελφοί και πατέρες το πιστεύω και το εύχομαι ως πνευματικός σας πατέρας στον καθένα χωριστά στους Άρχοντες και τον Ευγενή λαό μας. Μη φοβηθείς, μας λέγει ο νεώτερος ποιητής, αυτός που εστήριζε στην πίστη επάνω στην ελπίδα τον είδα στη ζωή να μάχεται μα πάντα ανίκητο τον είδα,
         
Αγαπητοί μου αδελφοί,

εύχομαι και προσεύχομαι ο γεννηθείς Κύριός μας να εμψυχώνει και  ενδυναμώνει όλους τους συνανθρώπους μας δια την υπέρβασιν των προβλημάτων εκ των συνεπειών της ενσκηψάσης οικονομικής κρίσεως στην Πατρίδα μας και πάντοτε να έχουμε ως Χριστιανοί κατά νουν ότι πρέπει να δίχνουμαι την αλληλεγγύη μας κατά το δυνατόν στους έχοντες ανάγκη ιδιαιτέρως αυτές τις Άγιες μέρες. Τέλος εύχομαι από τα βάθη της Πατρικής μου καρδιάς σ’  όλους τους Χριστιανούς καλά Χριστούγεννα, καλή Πρωτοχρονιά και ότι καλόν και αγαθόν εκ του ενανθρωπήσαντος Κυρίου μας.

Με πολλή πατρική στοργή και αγάπη,

Ο   ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗΣ   ΣΑΣ

† Ο   ΦΩΚΙΔΟΣ  Α  Θ  Η  Ν  Α  Γ  Ο  Ρ  Α  Σ .


Δεν υπάρχουν σχόλια: