15 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Η ΔΗΜΑΡ θα κατέβει αυτόνομη στις ευρωεκλογές μαζί με όσες δυνάμεις συνεργαστούν μαζί της, επανέλαβε ο Φώτης Κουβέλης κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση στο 2ο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, απαντώντας ταυτόχρονα στην κριτική ότι το κόμμα του δεν συνδράμει στο εγχείρημα για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς, όπως προτείνεται από την Πρωτοβουλία των 58.

Οι σημερινές δηλώσεις Έρογλου - Νταβούτογλου τορπίλισαν την όποια δυνατότητα επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου στο Κυπριακό, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης. Οργή της Λευκωσίας για τη συνάντηση, το απόγευμα του Σαββάτου, του απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλ.Ντάουνερ με τον τούρκο ΥΠΕΞ στα Κατεχόμενα.

Σύσταση για περιορισμό της «άσκοπης χρήσης τζακιών» μέχρι το πρωί της Δευτέρας απευθύνουν με κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος. «Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και την Δευτέρα το πρωί ευνοείται η συσσώρευση ατμοσφαιρικής ρύπανσης» αναφέρει η ανακοίνωση. Σε ομιλία του το Σάββατο στην τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι η αύξηση των μισθών των δικαστικών είναι μια από τις κύριες προτεραιότητές του. «Ελπίζω ότι σύντομα θα τα καταφέρω» είπε.

Tρόφιμα, κλινοσκεπάσματα και ρουχισμό προσφέρονται στους αστέγους της Αθήνας από τον φιλανθρωπικό οργανισμό «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και με τη χρηματοδότηση άλλων οργανώσεων

Κόσμος

Σφοδρές καταιγίδες με χιόνια έχουν πλήξει τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία, καθώς και στις οδικές αρτηρίες. Πολλές αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να καθυστερήσουν ή ακόμα και να ακυρώσουν πτήσεις στα αεροδρόμια του Σικάγο, της Ουάσινγκτον, της Νέας Υόρκης, του Νιούαρκ και του Νιου Τζέρσεϊ.

Συγκρούσεις ξέσπασαν την Κυριακή στη Ρώμη, το Τορίνο και τη Βενετία μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τη λιτότητα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που οργανώνει το τελευταίο διάστημα το κίνημα Φορκόνι των αγροτών και των φορτηγατζήδων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς έπαυσε από τα καθήκοντά του τον δήμαρχο του Κιέβου και δύο ακόμη αξιωματούχων αποδίδοντάς τους ευθύνη για την αστυνομική βία στη διάρκεια των διαδηλώσεων της 30ής Νοεμβρίου. Οι Αρχές διερευνούν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες δύο αξιωματούχοι άσκησαν πίεση στον αρχηγό της αστυνομίας του Κιέβου να χρησιμοποίησει βία. Νέα μεγάλη διαδήλωση κατά του Γιανούκοβιτς την Κυριακή.

Το 75,96% των μελών του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ενέκρινε την συμμετοχή στον «μεγάλο συνασπισμό» υπό την Άνγκελα Μέρκελ, ανοίγοντας το δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης σχεδόν τρεις μήνες μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το SPD, από τα 472.820 εγγεγραμμένα μέλη, ψήφισαν τα 369.680 (77,86%). Από αυτά, 256.643 ψήφισαν «ναι», ενώ 80.921 ψήφισαν «όχι» στην πρόταση της ηγεσίας.

Έκκληση για αυστηρότερο έλεγχο στις πωλήσεις όπλων και για μεγαλύτερη μέριμνα της ψυχικής υγείας απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το Σάββατο, στην επέτειο από την πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο του Νιούταουν.

Οικονομία

Χωρίς πρόοδο ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο το Σάββατο. Στην συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης δεν υπήρξε συμφωνία για τους πλειστηριασμούς, ενώ στην συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών η τρόικα αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Την ίδια ώρα, το Μαξίμου διαμηνύει πως δεν γίνονται δεκτά μέτρα που συρρικνώνουν περαιτέρω τα εισοδήματα των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων και λέει «όχι» στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Για το 2015 μετατίθεται η εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει την επιβολή του ειδικού φόρου 20% στις διαφημίσεις, που προβάλλονται από την τηλεόραση. Η σχετική τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η δυνατότητα του Δημοσίου να κατάσχει το 50% των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και του περιεχομένου των θυρίδων υφίσταται ήδη με νόμο του 1997, δήλωσε το Σάββατο στη Βουλή ο Γ.Μαυραγάνης σημειώνοντας ότι οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας έχουν προκαλέσει αδικαιολόγητες παρανοήσεις και παρερμηνείες.

Αθλητισμός

«Λευκή» ισοπαλία σημειώθηκε στο «Άντζελο Μασιμίνο» ανάμεσα στην Κατάνια και τη Βερόνα, στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η αυλαία της 16ης αγωνιστικής στο Campionato. Οι φιλοξενούμενοι, με τους οποίους ξεκίνησε βασικός ο Βαγγέλης Μόρας (αντικαταστάθηκε στο 78΄ από τον Πίντο), έχασαν μια καλή ευκαιρία να δώσουν συνέχεια στην εξαιρετική πορεία που πραγματοποιούν φέτος και να φτάσουν την Ίντερ στην τέταρτη θέση, απέναντι στην ουραγό του πρωταθλήματος. Την Κυριακή το ντέρμπι Νάπολι - Ίντερ και τη Δευτέρα το Μίλαν - Ρόμα.

Με εκτός έδρας νίκες συνέχισαν κατά τη 18η αγωνιστική του Championnat Παρί Σεν Ζερμέν και Μονακό. Οι Παριζιάνοι επιβλήθηκαν της Ρεν με 3-1 και συνεχίζουν από τη θέση του οδηγού στη βαθμολογία. Η Μονακό επικράτησε με 2-0 εκτός έδρας της Γκινγκάμπ και παραμένει δύο βαθμούς πίσω από την Παρί. Στα άλλα ματς, η Τουλούζ πέρασε με 2-1 από την έδρα της Ναντ και η Λοριάν με το ίδιο σκορ από την έδρα της Αζαξιό. Η Νις επικράτησε με 1-0 της Σοσό, ενώ ισόπαλο 1-1 έληξε το ματς της Εβιάν με τη Ρεμς.

Από το νέο έτος θα μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες του Μάρκους Μπεργκ ο Γιάννης Αναστασίου καθώς ο Σουηδός επιθετικός και σκόρερ των Πρασίνων στην ήττα από τον Ατρόμητο, υπέστη θλάση πρώτου βαθμού και θα απουσιάσει για περίπου 15 ημέρες.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1939: Κάνει την πρεμιέρα της η θρυλική ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος».

1993: Οι Nirvana πραγματοποιούν μία σημαδιακή unplugged εμφάνιση στο MTV.

1995: Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «βαφτίζουν» το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα «ευρώ».

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

37: Νέρων, αυτοκράτορας της Ρώμης μεταξύ 54 και 68 μ.Χ.

1832: Γουστάβος Άιφελ, Γάλλος μηχανικός που σχεδίασε και ύψωσε τον «Πύργο» του, το σύμβολο του Παρισιού.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1025: Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου από το 976 μέχρι και το 1025.

1966: Walt Disney, εμβληματικός καρτουνίστας αμερικανικής καταγωγής, δημιουργός του Mickey Mouse και του Donald Duck, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της εποχής του Μακαρθισμού, υπήρξε από τους μεγαλύτερους καταδότες των κομμουνιστών στην ιστορία του Hollywood.






Δεν υπάρχουν σχόλια: