14 Δεκεμβρίου, 2013

ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΑΜΠΑΛΑΖ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ


Ενδοκυβερνητική κόντρα προκαλεί το ζήτημα της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή» τις αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις, πέρασε και στη χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στην τρόικα και στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, παρουσία και του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου. Στην τρίωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και στην οποία συμμετείχε και ο Γιάννης Στουρνάρας συμφωνήθηκε ότι πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, αλλά προέκυψε διαφωνία αναφορικά με τον τρόπο θεσμοθέτησής του.

Η τρόικα επέμεινε να υπάρξει νέος νόμος που θα αλλάζει τον παλαιότερο, ενώ η ελληνική πλευρά προτιμά οι αλλαγές να γίνουν μέσω υπουργικών αποφάσεων, για να αποφύγει πιθανές  διαφωνίες στη Βουλή. Η προσπάθεια για αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις μέσω υπουργικών αποφάσεων επιβεβαιώθηκε μετά τη λήξη της συνάντησης και από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Ο λόγος της διαφωνίας βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ, που έχει ξεκαθαρίσει ότι αποτελούν «κόκκινη γραμμή» οι αλλαγές στη διαδικασία που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, άρα τυχόν νομοσχέδιο θα κινδύνευε να μην ψηφιστεί από τη Βουλή.

Η τρόικα έχει απαιτήσει από το καλοκαίρι ουσιαστική απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, μέσω της κατάργησης του δικαιώματος βέτο που έχει ως τώρα ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας και το οποίο μπορεί να τις αποτρέψει. Επίσης, ζητείται να αυξηθεί το ανώτατο όριο στις ομαδικές απολύσεις σε επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων, που τώρα είναι 5% τον μήνα ή έως 30 άτομα, για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ενα δεύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις είναι το ζήτημα της μείωσης κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες. Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει να σπάσει η μείωση σε τρία μέρη ανά έτος έως το 2016 και να ισχύει μόνο για επιχειρήσεις που καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους, αλλά προσλαμβάνουν και εργαζομένους που είναι μακροχρόνια άνεργοι ή νέοι άνεργοι έως 29 ετών. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι από το συγκεκριμένο μέτρο προκαλείται μείωση στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κατά 800.000.000 ευρώ το λιγότερο.

Παράλληλα, σημαντικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί με «ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο» χαρακτήρισε το θέμα των πλειστηριασμών ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Τζέφρι Ράις. Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον ο κ. Ράις απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες από την ελληνική πλευρά για ενδεχόμενο συμφωνίας στο θέμα των πλειστηριασμών και διευκρίνισε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο «με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο». Για το θέμα ενός νέου «κουρέματος» ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση μέχρι στιγμής και ότι αναμένεται να συζητηθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: