08 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Αιματηρό επεισόδιο, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους ένας 43χρονος υπαρχιφύλακας και δύο άτομα αλβανικής καταγωγής, σημειώθηκε τις μεταμεσονύκτιες ώρες στην ορεινή περιοχή του Βροντερού Φλώρινας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Με 153 ψήφους υπέρ έγινε δεκτός από την Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός του 2014. Προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών, αλλά και ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι επικεφαλής της τρόικας δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά του Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, αλλά τον Ιανουάριο.

Μια πενταετή πολιτική-πολιτιστική δραστηριότητα ανοίγει το ΚΚΕ με την διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 95 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος. Ο στόχος για την πενταετία αυτή είναι «η διάδοση του Προγράμματος του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό, η αποκάλυψη της σήψης και της σύγχρονης βαρβαρότητας του καπιταλισμού στην εργατική τάξη και τις λαϊκές δυνάμεις, ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες». Η ψήφιση του προϋπολογισμού θα αποτελέσει «ιστορικό ορόσημο της χρεοκοπίας του λαϊκισμού σας» είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του με την οποία ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014.

Για κίνδυνο να μην εισπραχθεί ο φόρος ακινήτων, κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Πρ. Παυλόπουλος στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, υπενθυμίζοντας ότι το ΣτΕ έχει εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας.

Κόσμος

Σε εξαιρετικά άβολη συνάντηση του αρχηγού των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών με τη νεολαία του κόμματος κατέληξε η παρουσία του στη συνεδρίαση της νεολαίας του SPD στη Νυρεμβέργη: Το συνέδριο κατακεραύνωσε την πρόταση για σχηματισμό Μεγάλου Συνασπισμού με την Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων τα πνεύματα άναψαν και στο τέλος τα μέλη της νεολαίας καταψήφισαν συντριπτικά τη συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες. Το αποτέλεσμα πάντως δεν ανησυχεί ιδιαίτερα το SPD για την τύχη της πρότασης στην κομματική κάλπη επί του συνόλου των στελεχών του, Την ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής δύναμης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στους 1.600 ενστόλους ανακοίνωσε το Παρίσι. Η ενισχυμένη δύναμη «θα μείνει για όσο καιρό χρειαστεί» ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Εφετείο της Αλεξάνδρειας μείωσε τις βαρύτατες ποινές φυλάκισης σε 21 Αιγύπτιες για συμμετοχή τους σε διαδήλωση υπέρ του Μόρσι, μετά την κατακραυγή από το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας για τις εξοντωντικές ποινές σε 11ετή κάθειρξη. Με την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, όλες θα αφεθούν ελεύθερες. Περισσότερους από 100 σύρους πρόσφυγες που επέβαιναν σε πλοιάριο, το οποίο παρουσίασε βλάβη εν μέσω θαλασσοταραχής, διέσωσαν νοτίως της Σικελίας το ιταλικό πολεμικό ναυτικό και η ακτοφυλακή.

Σε μία ιστορική συμφωνία για την απελευθέρωση του εμπορίου κατέληξε στη διάρκεια της υπουργικής συνόδου στο Μπαλί της Ινδονησίας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Παράγοντες του ΠΟΕ εκτιμούν ότι η συμφωνία θα μπορούσε να συνεισφέρει στην παγκόσμια οικονομία το ποσό του 1 τρισ. δολαρίων, δημιουργώντας παράλληλα 21 εκατ. θέσεις εργασίας. Ικανοποιημένος από τη συμφωνία δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Οικονομία

Η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα των πλειστηριασμών, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. «Πρώτα απ΄ όλα, συνέχιση της προστασίας που παρέχουν οι νόμοι για τους φτωχούς και τους κοινωνικά αδύναμους», είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι για τη φιλοσοφία των ρυθμίσεων αυτών η κυβέρνηση έχει πετύχει να μην αμφισβητείται από την τρόικα.

Μετά την Πρωτοχρονιά θα επιστρέψουν τελικά οι επικεφαλής της τρόικας, «αφού οι αρχές έχουν κάνει περαιτέρω πρόοδο», όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής. Την ερχόμενη εβδομάδα επιστρέφει τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα για συνέχιση των συζητήσεων. Στις προβλέψεις για αποκλιμάκωση της ανεργίας το 2014 αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, λέγοντας πως «οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν, το ασφαλιστικό σύστημα κρατήθηκε, ο κατώτατος μισθός διατηρείται μέχρι το 2016 και από το 2017 θα ανέβει».

Αθλητισμός

Με δύο γκολ του Μάριο Μπαλοτέλι, το τελευταίο στο 83΄, η Μίλαν απέφυγε τα χειρότερα στην έδρα της Λιβόρνο, αποσπώντας ισοπαλία, 2-2, στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του Campionato. Μετά από ένα χορταστικό παιχνίδι κι ενώ οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν 2-0, Νάπολι και Ουντινέζε αναδείχθηκαν ισόπαλες 3-3.

Με πρωταγωνιστή και πάλι τον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, η πρωτοπόρος του γαλλικού πρωταθλήματος Παρί Σεν Ζερμέν νίκησε εύκολα με 5-0 τη Σοσό στο Παρίσι, για την 17η αγωνιστική. Η Λοριάν αύξησε σε 4 τις διαδοχικές νίκες της επικρατώντας 2-0 εντός έδρας της Ρεν στο ντέρμπι της Βρετάνης. Η Ρεμς με γκολ του Σαρμπονιέ στις καθυστερήσεις επικράτησε 1-0 της Νις, ενώ ισοπαλία 1-1 παραχώρησε η Βαλανσιέν στην έδρα της, 1-1 στη Γκινγκάμπ. Αναβλήθηκε ο αγώνας Σεντ Ετιέν-Εβιάν, καθώς είχε παγώσει ο αγωνιστικός χώρος και δεν ήταν δυνατό να διεξαχθεί η αναμέτρηση.

Με επιβλητική νίκη, η μεγαλύτερη εκτός έδρας σε έκταση για μισό αιώνα, συνέχισε η Μπάγερν Μονάχου τις υποχρεώσεις της στο γερμανικό πρωτάθλημα. Οι πρωταθλητές Ευρώπης και Γερμανίας συνέτριψαν 7-0 τη Βέρντερ στη Βρέμη, στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής της Bundesiga. Σπουδαία νίκη για την Λεβερκούζεν που πέρασε από το Ντόρτμουντ με 1-0. Στο μεταξύ, η Γκλάντμπαχ νίκησε 2-1 τη Σάλκε και «έπιασε» την Ντόρτμουντ στη βαθμολογία.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1966: Το πλοίο «Ηράκλειο» βουλιάζει στην Φαλκονέρα παρασύροντας στον βυθό της θάλασσας τους 200 επιβαίνοντες.

1969: Αεροσκάφος της Ολυμπιακής που απογειώθηκε από τα Χανιά συντρίβεται κατά τη διαδικασία της προσγείωσης στην Κερατέα με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους και οι 90 επιβαίνοντες.

1974: Δημοψήφισμα για την πολιτειακή κατάσταση της Ελλάδας. Το 69,2 % ψηφίζει υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1867: Γρηγόριος Ξενόπουλος, σημαντικός λογοτέχνης και δημοσιογράφος.

1943: Jim Morrison, τραγουδιστής αμερικανικής καταγωγής, ηγέτης των θρυλικών «Doors».

ΘΑΝΑΤΟΙ

1980: John Lennon, Βρετανός μουσικός και μέλος των θρυλικών «Beatles». Δολοφονήθηκε στη Νέα Υόρκη από τον Mark Chapman.

1994: Antonio Carlos Jobim, Βραζιλιάνος συνθέτης.




Δεν υπάρχουν σχόλια: