10 Δεκεμβρίου, 2013

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ - Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ


Τον Φεβρουάριο του 2008 Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ανέλαβε ο Ιερώνυμος Β' (Λιάπης) Ο άνθρωπος της αγάπης και του ελέους! Ο ιεράρχης της πράξης και της ουσίας... Όχι των λόγων και των εντυπώσεων!

Αυτός που προτίμησε και που προτιμά το τεράστιο έργο του να τo πνίξει η σιωπή των καιρών, αλλά που ουδέποτε θα πει κουβέντα για όλα όσα ορθά και συνετά έπραξε και πράττει υπέρ του έθνους και του λαού μας. Και αυτό ακριβώς, πιστεύουμε, είναι που θα μείνει στην ιστορία του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, στον αιώνα τον άπαντα!

Ο Ιερώνυμος ανέλαβε στη θέση του Αρχιεπισκόπου - Κεραυνού του Χριστόδουλου, που έμεινε στις μνήμες μας με τον δυναμισμό του και την παρεμβατικότητά του στα κοινωνικά και όχι μόνο πράγματά μας. Ο Χριστόδουλος στα δέκα χρόνια που διοίκησε την Εκκλησία της Ελλάδος (1998-2008) άφησε το ανεξίτηλο στίγμα του στη δημόσια ζωή μας.

Πάντοτε με λόγο μεστό και άμεσο, εντυπωσίασε με τις γνώσεις του και την αποφασιστικότητά του. Χάθηκε σε ένα κρίσιμο χρονικό σταυροδρόμι για τον ελληνισμό. Και με τρόπο που άφησε σε πολλούς την υπόνοια δολοφονίας του. Έμεινε στην ιστορία ως ο Αρχιεπίσκοπος των λόγων που το 2005 βρέθηκε στο «Μάτι» του κυκλώνα της υπόθεσης του Βαβύλη. Αντίθετα με τον προκάτοχό του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ο Αρχιεπίσκοπος του μέτρου! Κάθε δράση του είναι πνευματική.

Εντάσσει το σύνολο των ενεργειών του στον επίγειο ρόλο της Εκκλησίας, που δεν είναι παρά η προετοιμασία του ανθρώπου για τη σωτηρία της ψυχής του. Δεν τον ενδιαφέρουν τα πολιτικά. Και πολύ ορθά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρέστη στο υπουργικό συμβούλιο της πρώτης κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, το 2009, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό τη νέα εποχή στις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας. 

Μιας σχέσης που πρέπει να είναι ο   πλήρης   διαχωρισμός τους, ακριβώς για να μην «μολύνεται»·  η  Εκκλησία μας από τον υλιστικό χαρακτήρα της τρέχουσας πολιτικής! Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τίμησε τον γράφοντα με το προλογικό του σημείωμα στο βιβλίο μας «Γέροντας Παΐσιος. Τα μελλούμενα (όσα πρόκειται να συμβούν)» (εκδόσεων "M-Press"):" Τον ευχαριστούμε και τον αγαπούμε βαθύτατα!

Το έργο του είναι πραγματικά συγκινητικό. Χωρίς πομφόλυγες και φληναφήματα ο Ιερώνυμος βρίσκεται και πάντοτε θα βρίσκεται κοντά στους Έλληνες. Και θα εντάξει την Εκκλησία της Ελλάδος στη Νέα Εποχή που ανατέλλει για την ανθρωπότητα και για την πατρίδα μας. Είναι ο Αρχιεπίσκοπος του μέτρου. Της πίστης. Της αγάπης…

Άρθρο του κ. Ησαΐα Κωνσταντινίδη




Δεν υπάρχουν σχόλια: