27 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

«Λευκή Νύχτα» διοργανώνεται το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του δήμου. Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής, το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της πόλης παρατείνεται ώς τις 11 το βράδυ, ενώ ώς την ίδια ώρα παρατείνεται και το ωράριο λειτουργίας ορισμένων μουσείων. Στη «Λευκή νύχτα» αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, σημειώνοντας ότι είναι παράνομη αλλά και ανήθικη απέναντι στους υπαλλήλους. Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός την Παρασκευή με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους ενισχυμένους νοτιοανατολικούς ανέμους. Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική για την αντιμετώπιση προβλημάτων που τυχόν δημιουργηθούν.

Γκρίνια στη συγκυβέρνηση προκαλεί η κατηγορηματική άρνηση του Γιάννη Στουρνάρα να μειωθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο λόγω και του προβλήματος που δημιουργεί σε όλη τη χώρα η αιθαλομίχλη. Μάλιστα, κυκλοφόρησαν και σενάρια διαχωρισμού του υπουργείου Οικονομικών με υπουργοποίηση του Χρ.Λαζαρίδη, στενότατου συνεργάτη του πρωθυπουργού, τα οποία όμως διαψεύσθηκαν. Στον ανακριτή οδηγείται ο πρώην διοικητής του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» Χάρης Τομπούλογλου, προκειμένου να απολογηθεί για την υπόθεση των προσημειωμένων χαρτονομισμάτων ύψους 25.000 ευρώ που φέρεται να έλαβε εκβιαστικά από επιχειρηματία. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι σε βαθμό κακουργήματος. Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι που είχε ο ίδιος με το θύμα του εκβιασμού.

Σε ρυθμούς εορτών μπαίνουν και πάλι από την Παρασκευή τα καταστήματα. Κλειστά θα είναι την Κυριακή τα καταστήματα στην Αττική, ανοικτά υπό προϋποθέσεις στη Θεσσαλονίκη. Στο Δήμο της Αθήνας έχει αποφασιστεί «λευκή νύχτα» με ανοικτά καταστήματα μέχρι τις 11 το βράδυ του Σαββάτου 28 Δεκεμβρίου, κάτι με το οποίο διαφωνεί η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Κόσμος

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το κεντρικό τμήμα της Βηρυτού, σηκώνοντας πυκνό μαύρο καπνό ορατό σε μεγάλη απόσταση. Η έκρηξη, σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, σημειώθηκε κοντά στην έδρα της κυβέρνησης και σε περιοχή που βρίσκονται αρκετά ξενοδοχεία. Οι πρώτες αναφορές μιλούν για στόχο πολιτικό ή πολιτικούς του κινήματος της 14ης Μαρτίου, κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ακόμη. Πλησιάζει το τέλος της περιπέτειας του πληρώματος του ρωσικού Akademik Shokalskiy, που έχει παγιδευτεί από την παραμονή των Χριστουγέννων στους πάγους της Ανταρκτικής: Το σημείο πλησιάζει το κινεζικό παγοθραυστικό «Δράκος του Χιονιού», που πρέπει όμως πρώτα να καθαρίσει τη πορεία μέχρι το εγκλωβισμένο πλοίο.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και φέτος έξω από τα πολυκαταστήματα του Λονδίνου, και όχι μόνο, ανήμερα της Boxing Day (26 Δεκεμβρίου). Οι καταναλωτές άρχισαν να συρρέουν στους εμπορικούς δρόμους από τα ξημερώματα και περίμεναν υπομονετικά στην ουρά μέχρι να ανοίξουν τα μαγαζιά ώστε να προλάβουν τις μεγάλες προσφορές. Σε συναγερμό για νέες πλημμύρες εξαιτίας της συνεχιζόμενης σφοδρής κακοκαιρίας βρίσκονται αρκετές περιοχές στη Βρετανία, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα από τα Χριστούγεννα. Σοβαρά προβλήματα και στην Ιταλία, με διακοπές ρεύματος και αποκλεισμό ορεινών περιοχών από το χιόνι και τουλάχιστον έναν νεκρό.

Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του σε κινητοποιήση υποστήριξης στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι έχουν πλέον κηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση και τα μέλη τους συλλαμβάνονται. Την ίδια ώρα, το κλίμα σε όλη τη χώρα είναι τεταμένο μετά τις δύο βομβιστικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών: Η αναζωπύρωση της έντασης ρίχνει βαριά την σκιά της στη διαδικασία «πολιτικής επανόδου» που θα ξεκινούσε με το δημοψήφισμα του επόμενου μήνα για τις συνταγματικές αλλαγές.

Οικονομία

Στις προϋποθέσεις για μια ομαλή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα αναφέρεται η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που έδωσε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα. Όπως τονίζει, η οποιαδήποτε απόφαση για την ανανέωση ή αντικατάσταση των ειδικών ομολόγων που έχουν δοθεί στις τράπεζες για την αγορά από το Ελληνικό Δημόσιο των προνομιούχων μετοχών τους θα συνεπάγεται και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας το 2014, που έχει εκτιμηθεί στα 4,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Σε προσωρινή, ακόμα και οριστική, παύση πληρωμών οδηγεί η βαθιά εξαετής ύφεση τους μικρομεσαίους, όπως αναφέρει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης. Ο ίδιος καταθέτει σειρά προτάσεων μηδενικού δημοσιονομικού κόστους. Χρόνο προσαρμογής όπου απαιτείται θα παράσχει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες για την μηναία υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων. Απαντώντας σήμερα Παρασκευή στο εάν οι μηνιαίες συγκεντρωτικές θα αφορούν μόνο τιμολόγια άνω των 300 ευρώ, ο κ. Θεοχάρης αποσαφήνισε πως η υποβολή τους θα γίνεται ανεξαρτήτως ποσού.

Αθλητισμός

Η Μάντσεστερ Σίτι ήταν η μεγάλη νικήτρια στο ντέρμπι της «Boxing day», αφού επικράτησε με 2-1 της Λίβερπουλ που προηγήθηκε και την προσπέρασε και στη βαθμολογία. Εκτός έδρας νίκες, επίσης με ανατροπή σημείωσαν οι Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι Κανονιέρηδες, που επέστρεψα στην κορυφή της βαθμολογίας, βρέθηκαν πίσω στο σκορ αλλά τελικά επικράτησαν με 3-1 της Γουέστ Χαμ, ενώ οι Μπέμπηδες έχαναν με 2-0 από τη Χαλ και νίκησαν με 3-2. Δύσκολη νίκη με 1-0 της Τσέλσι επί της Σουόνσι, πεντάρα της Νιούκαστλ επί της Στόουκ και «διπλά» για Σαουθάμπτον (0-3 την Κάρντιφ), Σάντερλαντ (0-1 την Έβερτον), Κρίσταλ Πάλας (0-1 την Άστον Βίλα) και Φούλαμ (1-2 τη Νόριτς). Ισόπαλη 1-1 η Τότεναμ με την Γουέστ Μπρομ.

Η πρωταθλήτρια και πρωτοπόρος Σέλτικ, η οποία έχει αποκτήσει το προβάδισμα και για τον εφετινό τίτλο, πέρασε νικηφόρα και από το Περθ, όπου έκαμψε με 1-0 την αντίσταση της Σεντ Τζόνστον. Με τους «καθολικούς» αγωνίστηκε και ο Γιώργος Σαμαράς, ο οποίος αντικαταστάθηκε στο 70' από τον Μπίτον. Ο Χουάν Αντόνιο Πίτσι είναι και επίσημα από την Πέμπτη ο νέος προπονητής της Βαλένθια. Ο 45χρονος Αργεντίνος τεχνικός, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Μίροσλαβ Τζούκιτς, πρόλαβε να οδηγήσει την Σαν Λορέντζο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της χώρας του.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1934: Με απόφαση του Σάχη, η Περσία μετονομάζεται σε Ιράν.

1945: Τίθεται σε ισχύ η απόφαση της συνόδου του Breton Woods, για την ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

1947: Το ΚΚΕ κηρύσσεται παράνομο από την κυβέρνηση του Θεμιστοκλή Σοφούλη. Στο ίδιο νομοθετικό πλαίσιο, ο κομμουνισμός θεωρείται ποινικό αδίκημα και όσοι προπαγανδίζουν τις αρχές του απειλούνται με ποινές που φθάνουν ακόμη και μέχρι την εσχάτη των ποινών.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1571: Johannes Kepler, Γερμανός αστρονόμος που διατύπωσε τους τρεις νόμους που άνοιξαν τον δρόμο στον Νεύτωνα για τη θεωρία της παγκόσμιας έλξης.

1822: Louis Pasteur, Γάλλος μικροβιολόγος που άφησε εποχή με την εφεύρεση της παστερίωσης του φρέσκου γάλακτος, η οποία και φέρει τιμητικά το όνομά του.

1950: Χάρις Αλεξίου, μεγάλη τραγουδίστρια του ελληνικού πενταγράμμου.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1923: Gustav Eiffel, Γάλλος μηχανικός που σχεδίασε και ύψωσε τον πύργο – σύμβολο του Παρισιού.




Δεν υπάρχουν σχόλια: