01 Δεκεμβρίου, 2013

1/12/2013 - ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ




Κατά Λουκάν (ιη΄ 35-43)

«Τω καιρώ εκείνω, εγένετο εν τω εγγίζειν τον Ιησούν εις Ιεριχώ, τυφλός τις εκάθητο παρά την οδόν προσαιτών. Ακούσας δε όχλου διαπορευομένου, επυνθάνετο τι είη τούτο. Απήγγειλαν δε αυτώ ότι Ιησούς ο Ναζωραίος παρέρχεται. Και εβόησε λέγων. Ιησού υιέ Δαβίδ, ελέησόν με. Και οι προάγοντες επετίμων αυτώ ίνα σιωπήση.

Αυτός δε πολλώ μάλλον έκραζεν. Υιέ Δαβίδ, ελέησόν με. Σταθείς δε ο Ιησούς εκέλευσεν αυτόν αχθήναι προς αυτόν. Εγγίσαντος δε αυτού, επηρώτησεν αυτόν λέγων. Τι σοι θέλεις ποιήσω; Ο δε είπε. Κύριε, ίνα αναβλέψω. Και ό Ιησούς, είπεν αυτώ. Ανάβλεψον, η πίστις σου σέσωκέ σε. Και παραχρήμα ανέβλεψε, και ήκολούθει αυτώ δοξάζων τον Θεόν και πας λαός ιδών έδωκεν αίνον τω Θεώ.


Μετάφραση Περικοπής

Εκείνο τον καιρό, καθώς πλησίαζε ο Ιησούς στην Ιεριχώ καθόταν ένας τυφλός στην άκρη του δρόμου και ζητιάνευε. Όταν άκουσε να περνάει πολύς κόσμος από εκεί, ρώτησε να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει. Τον ενημέρωσαν πως ο Ιησούς ο Ναζωραίος περνάει (από τον δρόμο αυτόν). Τότε φώναξε δυνατά: «Ιησού υιέ (απόγονε) του Δαβίδ, ελέησέ με».

Εκείνοι που προπορεύονταν τον μάλωναν για να σωπάσει. Αυτός όμως φώναζε πολύ περισσότερο: «Υιέ του Δαβίδ, ελέησέ με». Αφού σταμάτησε ο Ιησούς, ζήτησε να τον φέρουν μπροστά Του. Όταν αυτός (τυφλός) πλησίασε, τον ρώτησε (ο Ιησούς): «Τι θέλεις να σου κάνω;»,

Εκείνος δε είπε: «Κύριε, θέλω να ξαναδώ το φως μου». Και ο Ιησούς του είπε: «Ανάβλεψε. Η πίστη σου σε έσωσε». Και αμέσως ξαναείδε το φως του και ακολουθούσε τον Ιησού, δοξάζοντας το Θεό. Και όλος ο λαός που είδε (το θαύμα) δόξασε το Θεό.




Δεν υπάρχουν σχόλια: