30 Νοεμβρίου, 2013

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ USS EISENHOWER


Εναέρια αντιπαράθεση Κίνας με Ιαπωνία ΗΠΑ εντός της κινεζικής ζώνης Αεράμυνας (ADIZ) είχαμε σήμερα στην ανατολική θάλασσα της Κίνας για πρώτη φορά από τότε η Κίνα ανακήρυξε τη ζώνη απαιτώντας τα αεροσκάφη που εισέρχονται σε να υποβάλλουν σχέδια πτήσης. .   Κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη πήραν το πρώτο scramble, από την ανακήρυξη της ADIZ  το περασμένο Σαββατοκύριακο, για την αναχαίτιση αμερικανικών και ιαπωνικών αεροσκαφών, που είχαν «εισβάλλει» όπως είπαν οι Κινέζοι σε αυτή.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία ο σχηματισμός των αμερικανικών και ιαπωνικών αεροσκαφών αποτελούνταν από ένα  εντυπωσιακό αριθμό με  2 αμερικανικά αεροσκάφη πιθανότατα EP-3E ARIES II και 10 ιαπωνικά F-15J για συνοδεία! Τα αεροσκάφη σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες ου έχουν δει το φως της δημοσιότητας ακολούθησαν τον μικτό αμερικανο-ιαπωνικό σχηματισμό.

Όπως ανακοινώθηκε  από το Xinhua  «Η Κίνα έδωσε εντολή για επείγουσα κινητοποίηση των μαχητικών της Su30ΜΚΚ και J-10 σε μια περιοχή στην ανατολική θάλασσα της Κίνας ύστερα από την εισβολή που πραγματοποίησαν στην ζώνη Αεράμυνας ξένα αεροσκάφη» Δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των κινεζικών αεροσκαφών που αναχαίτισαν τα αμερικανικά και ιαπωνικά αεροσκάφη ούτε και πως αντέδρασαν εάν αντέδρασαν τα ιαπωνικά μαχητικά συνοδείας.

Το επεισόδιο πάντως είναι το πρώτο με συνάντηση αεροσκαφών της Κίνας και των ΗΠΑ και της Ιαπωνία εντός της ζώνης ADIZ από τότε που την ανακήρυξαν οι Κινέζοι. Η Κίνα είχε προειδοποιήσει πως θα αντιδράσει λαμβάνοντας «μέτρα άμυνας» σε περίπτωση που ξένα αεροσκάφη επιχειρήσουν να εισέλθουν στην ADIZ χωρίς να έχουν υποβάλει από πριν σχέδιο πτήσης.

Η πρώτη αντίδραση είχε προέλθει από τις ΗΠΑ με την αποστολή δύο αεροσκαφών B-52 ενώ μόλις εχθές ιαπωνικά και νοτιοκορεατικά αεροσκάφη είχαν εισέλθει πάλι στην ADIZ χωρίς να υποβάλλουν σχέδια πτήσης όπως απαιτούσαν οι Κινέζοι. Την ίδια ημέρα η Κίνα έστειλε για πρώτη φορά έστειλε στρατιωτικά αεροσκάφη ένα έγκαιρης προειδοποίησης KJ-2000 και αρκετά –χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό-  Su-30 και J-11 για την επιτήρηση της ζώνης.

Σήμερα η κατάσταση κλιμακώθηκε ένα επίπεδο παραπάνω με την αντιπαράθεση των κινεζικών και ιαπωνικών μαχητικών, τα οποία προστάτευαν  τα δύο αμερικανικά αναγνωριστικά. Όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, Σεν Τζιανκέ σε δήλωσή του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας: «Η Κίνα θα παραμείνει σε επιφυλακή και θα λάβει μέτρα για να αποστρέψει ποικίλες απειλές στον εναέριο χώρο της. Οι περιπολίες είναι ένα αμυντικό μέτρο και σύμφωνες με τη διεθνή κοινή πρακτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια: