27 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Εν μέσω οξύτατης αντιπαράθεσης, με αλληλοκατηγορίες για εξυπηρέτηση συμφερόντων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, πραγματοποιείται στις 12:00 στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία για τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων. Χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης για την πολιτική της στο χώρο του φαρμάκου, ζήτησε απόσυρση της τροπολογίας και έναρξη διαλόγου. Αρνητική ήταν η κυβέρνηση, που τόνισε ότι η τροπολογία πρόκειται να ψηφιστεί.

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Υγείας το ενδεχόμενο να μην επιβληθεί το εισιτήριο των 25 ευρώ για εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία. Με συγκέντρωση έξω από την πύλη του Δρομοκαΐτειου ψυχιατρικού νοσοκομείου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι, που αντιδρούν στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας του προσωπικού στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος διαθεσιμότητας πρόκειται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στη λεωφόρο Κηφισίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα γιατροί, καθώς και διοικητικοί και υγειονομικοί υπάλληλοι του Οργανισμού, που αντιδρούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας. Δεκτή έγινε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι σχολικοί φύλακες του Δήμου Νεάπολης-Συκεών ζητώντας να παραμείνουν στις θέσεις τους μετά την κατάργησή τους.

Κόσμος

Σε 6,5 χρόνια κάθειρξη καταδίκασε ρουμανικό δικαστήριο τους δύο βασικούς κατηγορούμενους για την κλοπή πινάκων από το Kunsthal του Ρότερνταμ, με τα ίδια όμως τα έργα να μένουν άφαντα. Οι αρχές πιστεύουν ότι οι πίνακες -ανάμεσά τους, έργα του Πικάσο, του Ματίς και του Γκογκέν- έχουν καταστραφεί, αλλά οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν πως θα τους εμφάνιζαν εάν, σε αντάλλαγμα, η δίκη γινόταν στην Ολλανδία.

Το 90% του προσωπικού της γαλλικής εφημερίδας Liberation υπερψήφισε την πρόταση για αποπομπή των δύο συνδιευθυντών της εφημερίδας. Η εφημερίδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και η διεύθυνση έχει παρουσιάσει σχέδιο εξυγίανσης που προβλέπει, μεταξύ άλλων, μειώσεις μισθών 10%, ενώ βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτή.

Συνελήφθησαν δύο ηγετικά στελέχη των διαδηλώσεων των τελευταίων ετών στην Αίγυπτο, ο ένας εκ των οποίων ήταν ο αρχηγό κινήματος που είχε πρωτοστατήσει στις συγκεντρώσεις εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ, επειδή πήραν μέρος σε διαμαρτυρία που αψηφούσε το νέο νόμο που απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις. Ο αριθμός των νεκρών από τον τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες ανήλθε στους 5.500, ενώ 1.757 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας. Ο τυφώνας εκτόπισε πάνω από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπων ενώ το κόστος των ζημιών υπολογίζεται στα 70,4 εκατ. ευρώ.

Την ψήφο της Γερουσίας πήρε η κυβέρνηση του ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, όσο κι αν ο Μπερλουσκόνι και το «αναστημένo» κόμμα του, η Forza Italia, βγήκε στην αντιπολίτευση, χάρη στις ψήφους του νέου πόλου της κεντροδεξιάς υπό τον Αντζελίνο Αλφάνο. Το νομοσχέδιο για τα οικονομικά μέτρα, που είχε συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης, πέρασε με 171 ψήφους υπέρ και 135 κατά. Τώρα, η Ολομέλεια του Σώματος καλείται να αποπέμψει τον Καβαλιέρε μετά τη δικαστική του καταδίκη.

Οικονομία

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών στο άνοιγμα των συναλλαγών της Τετάρτης. Αν και από σήμερα η ελληνική αγορά ανήκει και επίσημα στις αναδυόμενες, ωστόσο η επενδυτική ψυχολογία παραμένει ακμαία. Πρόταση για νέο ασφαλιστικό σύστημα, όπου η σύνταξη θα υπολογίζεται όχι βάσει των εισφορών και των ετών ασφάλισης, αλλά βάσει του συνολικού εισοδήματος του κάθε ασφαλισμένου, έθεσε χθες προς συζήτηση το κλιμάκιο της τεχνικής βοήθειας της τρόικα σε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας.

Η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τα στελέχη του υπουργείου. Προσπάθεια συμβιβασμού με την τρόικα για το «καυτό» ζήτημα των πλειστηριασμών καταβάλλει η κυβέρνηση. Κατά τις πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει προστασία της πρώτης κατοικίας για το 2014.

Αθλητισμός

Τεράστια νίκη πέτυχε ο Αγιαξ το βράδυ της Τρίτης με 2-1 επί της Μπαρτσελόνα για τον 8ο όμιλο του Champions League. Στο ίδιο γκρουπ, η Μίλαν έφυγε με το 0-3 απέναντι στη Σέλτικ του Γιώργου Σαμαρά. Στον 5ο όμιλο, η Βασιλεία έκανε τη μεγάλη έκπληξη επικρατώντας 1-0 της Τσέλσι, ενώ η Σάλκε έμεινε στο 0-0 στο Βουκουρεστί απέναντι στη Στεάουα. Στο 6ο γκρουπ, «ζωντανή» έμεινε η Ντόρτμουντ του Παπασταθόπουλου, καθώς επιβλήθηκε 3-1 της Νάπολι. Η Άρσεναλ επικράτησε μεν με 2-0 της Μαρσέιγ, αλλά ακόμα δεν εξασφάλισε την πρόκριση. Στον 7ο όμιλο, τεράστια γκέλα έκανε η Πόρτο που έμεινε στο ισόπαλο 1-1 με την Αούστρια Βιέννης. Σε θαυάμα ελπίζει η Ζενίτ που έμεινε στο 1-1 με την Ατλέτικο στην Αγία Πετρούπολη.

Κλειστά τα χαρτιά του για την ενδεκάδα εν όψει του αγώνα της Τετάρτης με την Παρί Σεν Ζερμέν, κράτησε στη συνέντευξη Τύπου ο Μίτσελ, ο οποίος όμως, αναφέρθηκε στον στόχο του Ολυμπιακού που δεν είναι άλλος από το να πάρει το θετικό αποτέλεσμα που θα του εξασφαλίσει την πρόκριση στους «16» του Champions League. Ο Ισπανός προπονητής του Ολυμπιακού, υπογράμμισε πως «είναι πιθανό να παίξει ο Μπονγκ με τον Χολέμπας στην ίδια πλευρά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω αποφασίσει κάτι τέτοιο». Φουστέρ: «Αποφασισμένοι να πετύχουμε». Ρομπέρτο: «Πίστη και πίεση για αποτέλεσμα». Χολέμπας: «Ψυχή και καρδιά».

Έπειτα από περίπου πέντε ώρες ταξίδι, η αποστολή του ΠΑΟΚ έφτασε στο Καζακστάν εν όψει του αγώνα της Πέμπτης με την Σαχτιόρ Γκαραγκάντι στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του Europa League. Όπως αναμενόταν, οι Θεσσαλονικείς συνάντησαν τσουχτερό κρύο κατά την άφιξή τους, αφού γύρω στις 23:00 (τοπική – 19:00 ώρα Ελλάδας), το θερμόμετρο έγραφε -9 βαθμούς κελσίου! Φυσικά, η αποστολή κατευθύνθηκε απευθείας προς το ξενοδοχείο και ο Χουμπ Στέφενς θα προπονήσει τους παίκτες του το μεσημέρι της Τετάρτης.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1895:O Alfred Nobel ανακοινώνει την θεσμοθέτηση επιστημονικών βραβείων, που θα φέρουν στον τίτλο τους το επώνυμό του.

1914:16 νεκροί στην Λευκάδα, μετά από καταστροφικό σεισμό που «σηκώνει» τσουνάμι.

1965:Η Γαλλία εκτοξεύει τον πρώτο δορυφόρο της και γίνεται η τρίτη διαστημική χώρα, μετά τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1928:Αλέκος Αλεξανδράκης, σημαντικός ηθοποιός και σκηνοθέτης.

1940:Bruce Lee, κινεζικής καταγωγής Αμερικανός ηθοποιός που διακρίθηκε σε ταινίες καράτε.

1942: Jimmy Hendrix, εμβληματικός Αμερικανός rocker.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1895:Αλέξανδρος Δουμάς, Γάλλος συγγραφέας.






Δεν υπάρχουν σχόλια: