18 Νοεμβρίου, 2013

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΠΙΤΙ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΝΕΡΟ...


Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν σφοδρότατα από το φονικό πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες. Αυτό καταγράφει με την εμπειρία της εκεί τις δύσκολες αυτές ώρες η γιατρός Έστερ Σταρκ, που είναι μέλος της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα και μίλησε στην ιστοσελίδα in.gr. Χωρίς πρόσβαση σε νερό και φαγητό, με ορατό τον κίνδυνο επιδημιών και με εικόνες καταστροφής γύρω τους, όλοι οι κάτοικοι που έχουν πληγεί από τη λαίλαπα της καταστροφής ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια.

Οι εικόνες της καταστροφής σκιαγραφούνται τραγικές μέσα από τα λόγια της: "Οι άνθρωποι μάς λένε ότι χρειάζονται πόσιμο νερό διότι το νερό των λιμνών έχει αναμειχθεί με αλμυρό νερό της θάλασσας έπειτα από τον τυφώνα. Στις αγροτικές περιοχές πολλοί άνθρωποι δεν έχουν μέσα επιβίωσης, καθώς τα κοπάδια τους καταστράφηκαν. Συνήθως, οι κάτοικοι των μικρών νησιών ταξιδεύουν από το ένα νησί στο άλλο με βάρκα. Τώρα όμως πολλές βάρκες έχουν καταστραφεί. Οι άρρωστοι δεν έχουν τρόπο να φτάσουν στο κεντρικό νησί. Στα μεγαλύτερα νησιά οι κοινότητες προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους που έχουν σκεπαστεί από ξεριζωμένα δέντρα".

Η Έστερ Σταρκ έφτασε στις Φιλιππίνες στις αρχές της βδομάδας για να πάρει μέρος στην επείγουσα παρέμβαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Εργάζεται με μια ομάδα που εκτιμά τις επείγουσες ανάγκες στα νησιά δυτικά του Σεμπού, σε απομακρυσμένες περιοχές που έχουν πληγεί μαζικά από τον τυφώνα. "Σε κάποια χωριά, 80% των σπιτιών έχουν καταστραφεί εν μέρει ή ολικώς. Πολλές στέγες και τοίχοι έχουν πέσει ή έχουν ανοίξει στη μέση. Σε πολλές περιπτώσεις, ολόκληρα τα σπίτια έχουν καταρρεύσει.

Τις επόμενες μέρες θα εστιάσουμε σε απομονωμένα χωριά κατά μήκος της ακτής και στα γύρω νησιά. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει προσβάσιμη περίθαλψη εκεί, φαίνεται, όμως, ότι οι μονάδες υγείας έχουν καταστραφεί". Στις Φιλιππίνες σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις και πολλοί από τους επιζήσαντες δεν έχουν στέγη. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επισκέφθηκαν την πόλη Ρόξας, στο βόρειο τμήμα του Πάναι, όπου το τοπικό νοσοκομείο έχει μεν υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί.

"Ετοιμαζόμαστε για ένα δεύτερο κύμα ασθενών. Το προσωπικό ήδη έχει αρχίσει να δέχεται περιστατικά αναπνευστικών λοιμώξεων και διάρροιας, και εικάζουμε ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα εστιάσουμε στην υποστήριξη των ιατρικών μονάδων με προσωπικό μας, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό. Επίσης, θα μεταφέρουμε τις κινητές κλινικές μας σε απομακρυσμένα χωριά και μικρά νησιά. Πρέπει να κάνουμε γρήγορα, γιατί με τις πλημμύρες θα υπάρξουν πολλά κουνούπια. Ανησυχούμε για πιθανή εξάπλωση ελονοσίας και περιστατικών δάγκειου πυρετού. Η λεπτοσπείρωση, μια παρασιτική ασθένεια συνιστά επίσης μια απειλή, καθώς είναι ενδημική σ’ αυτή την περιοχή των Φιλιππίνων", εξηγεί η Έστερ Σταρκ.

Τεράστιος αγώνας γίνεται επίσης και για την εξεύρεση φαρμάκων.

"Δύο ομάδες θα επιστρέψουν στην ανατολική ακτή του Πανάι με ελικόπτερο και βάρκα. Θα πάρουν φάρμακα μαζί τους και θα εντοπίσουν τις περιοχές που χρειάζονται κινητή κλινική ώστε να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια", είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: