07 Νοεμβρίου, 2013

ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Το οξύ πρόβλημα της χρηματοδότησης των Εκκλησιαστικών Σχολών αναδείχθηκε κατά την πρωινή χθεσινή επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στο Φιλιππίδειο οίκημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία. Φοιτητές και Καθηγητές είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν στον Μακαριώτατο τον προβληματισμό και την αγωνία τους για την απρόσκοπτη λειτουργία της Σχολής, παρουσία του επιχώριου Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κυρίλλου, του Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα καθώς και του Δημάρχου Κηφισιάς.

Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε απ’ όλους, εκπαιδευτικό προσωπικό και φοιτητική κοινότητα, να διατυπώσουν τις σκέψεις τους για το τί πρέπει να γίνει στην πρωτόγνωρη για τον τόπο οικονομική συγκυρία. «Δε θα λυθούν τα προβλήματα μεμιάς, γι’ αυτό και ήρθα να σας ακούσω από πρώτο χέρι. Οι σκέψεις σας είναι γόνιμες στο να βοηθήσουν να μη γίνει απλώς η συνάντησή μας εθιμοτυπική αλλά ουσιαστική, καθώς όλα αυτά θα μεταφερθούν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ήδη, τα τελευταία δύο χρόνια η Δ.Ι.Σ. απασχολείται με τα προβλήματα που ταλανίζουν την εκκλησιαστική εκπαίδευση και ολοένα διαμορφώνεται ένα πλαίσιο, που συμπυκνώνει την προβληματική στον ευαίσθητο αυτό χώρο».

Σε ερώτηση φοιτητή για το μέλλον της Σχολής ο Αρχιεπίσκοπος προχώρησε ακόμη περισσότερο: «Ζούμε όλοι μας την οικονομική στενότητα. Η περιουσία που δόθηκε στο Κράτος είχε δύο στόχους: να εξυπηρετεί τη μισθοδοσία του Κλήρου και τη λειτουργία των Εκκλησιαστικών Σχολών. Τώρα, όμως, άλλαξαν τα δεδομένα. Έχουμε 27 εκκλησιαστικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Η θέση της Πολιτείας είναι ότι δεν μπορεί να κλείσει εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά δεν μπορεί και να τα συντηρεί. Γι’ αυτό πρέπει να σκεφτούμε τι σχολές θέλουμε και πώς τις συντηρούμε».

Για το μείζον ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας των Σχολών η Διευθύντρια της Εκκλησιαστικής Εστίας κ. Καλή Αλυσανδράτου, ανέφερε στο ραδιόφωνο του 89,5 ότι τα χρήματα που δίνονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό επαρκούν ως το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο δόθηκε μόλις το ποσό των 250.000 ευρώ, ενώ για τη λειτουργία όλων των Σχολών απαιτούνται 560.000 ευρώ.

Ανάμεσα στους διδάσκοντες που έλαβαν το λόγο, ήταν ο π. Βασίλειος Θερμός, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη λιγότερων εισακτέων, αλλά σωστά κατηρτισμένων φοιτητών. Ακόμη, διατύπωσε την άποψη ότι οι Ακαδημίες δεν παρέχουν μεταπτυχιακά ισοδύναμα όπως θα έπρεπε, κάτι που είναι επιζήμιο για το κύρος τους. Αντίστοιχα, στην τοποθέτησή του ο π. Δημήτριος Κουτσούρης ζήτησε τη ριζική αναγέννηση της Ακαδημίας, ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης ανέφερε πως υπάρχουν προτάσεις αυτοχρηματοδότησης του προγράμματος Εκκλησιαστικών κειμηλίων, τις οποίες και ζήτησε γραπτά ο Μακαριώτατος.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αρχιμανδρίτη Νικόλαο Ιωαννίδη και τους Καθηγητές της Σχολής στο εργαστήρι ψηφιδωτού και συνομίλησε με πολλούς από τους φοιτητές, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα τους επισκεφθεί εκ νέου μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: