03 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Μια διαδικτυακή καμπάνια έχουν ξεκινήσει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, με αφορμή τη συμμετοχή τους στον 31ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας την επόμενη Κυριακή. Στόχος είναι να συγκεντρωθεί 1 ευρώ ανά χιλιόμετρο που θα διανύσουν οι «Δρομείς Χωρίς Σύνορα», δηλαδή 8.297 ευρώ, τα οποία ενδεικτικά μπορούν να μεταφραστούν σε 37.330 εμβόλια κατά της ιλαράς. Ακόμη και στον Καναδά, που είναι ανεπτυγμένη χώρα, ο χρόνος αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι 5,5 ώρες, είπε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τη δημοσιοποίηση εκ μέρους συνδικαλιστών φωτογραφίας με ράντζα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Παράλληλα, τόνισε ότι τιμά και θαυμάζει το προσωπικό των νοσοκομείων που δίνει τεράστιο αγώνα και ότι ο ίδιος θέλει να λύσει τα προβλήματά τους, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο ο ένας κατηγορεί τον άλλον.

Kατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλε ο εισαγγελέας στους κατηγορούμενους για την απάτη, σε βάρος του ταμείου των ναυτικών. Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση, αφορά τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, απάτης σε βάρος του Δημοσίου και πλαστογραφία και η δικογραφία που περιλαμβάνει έξι κατηγορούμενους, με πρωταγωνιστές υπαλλήλους του Οίκου Ναύτου, ανατέθηκε σε Τακτικό Ανακριτή. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τη δολοφονία των δύο νεαρών και τον τραυματισμό ενός ακόμα έξω από τα γραφεία της ΧΑ στο Νέο Ηράκλειο. Οι 12 κάλυκες προέρχονται από πιστόλι τύπου Zastava, το οποίο δεν ταυτοποιήθηκε με προηγούμενη επίθεση. Η Αντιτρομοκρατική μελετά και βίντεο που έχει καταγράψει τη σκηνή της εν ψυχρώ δολοφονίας. Έκκληση να μην χυθεί άλλο αίμα και η Ελλάδα να προχωρήσει ενωμένη απηύθυνε η μητέρα του Αλέξανδρου Γέροντα. «Ο Αλέξανδρος δίνει μεγάλη μάχη, το περιστατικό είναι εξαιρετικά βαρύ. Ο Θεός να τον προστατέψει και όλα τα παιδιά του κόσμου» είπε η ίδια.

Κόσμος

Κατά το διάστημα 16-20 Δεκεμβρίου είναι πιθανό να ορκιστεί εκ νέου kαγκελάριος η Μέρκελ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο θέτουν ως στόχο οι Σοσιαλδημοκράτες. Πάντως, για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού να έχουν ολοκληρωθεί περί τις 26 Νοεμβρίου. Η Τουρκία και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν συνομιλίες έπειτα από τις «σοβαρές ανησυχίες» που εξέφρασε η Ουάσιγκτον αναφορικά με την πρόθεση της Άγκυρας να προμηθευθεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από την Κίνα. Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της δολοφονίας δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Οι ανταποκριτές πολλών μέσων, αφού παραθέτουν τα γεγονότα και τις μέχρι τώρα γνωστές πληροφορίες για το περιστατικό, σημειώνουν ότι η χώρα βρίσκεται ξανά σε αναταραχή, ενώ η αρχές φοβούνται για αντίποινα.

Ιστορική από κάθε άποψη είναι η απόφαση του Αμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στην Κόστα Ρίκα. Η Χιλή καλείται να αποζημιώσει πολίτη της για τα βασανιστήρια που υπέστη επί Πινοτσέτ. Είναι η πρώτη φορά που χιλιανός κερδίζει μια τέτοια υπόθεση. Στις πρώτες δημοτικές εκλογές μετά τις συνομιλίες για εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας και Κοσόβου, οι Κοσοβάροι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες με το βλέμμα στραμμένο στους σερβικούς δήμους του βορρά. Σε μία εξέλιξη που αποκλιμακώνει κάπως την ένταση, η Πρίστινα απέσυρε το ένταλμα σύλληψης Σέρβου υπουργού για «παράνομη είσοδο» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Η πορεία της διαδικασίας θεωρείται καίριας σημασίας για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Οικονομία

Η Αθήνα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της, δηλώνει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, ωστόσο, αφήνει για το μέλλον την απάντηση στο ερώτημα εάν η Ελλάδα χρειάζεται ένα ακόμη «κούρεμα» χρέους. Παράλληλα, αναγνωρίζει τα σφάλματα που έγιναν με το ελληνικό πρόγραμμα. Ανοιχτά μπορούν να είναι την Κυριακή 3 Νοεμβρίου τα καταστήματα, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου η οποία θα διαρκέσει ώς το Σάββατο 9 Νοεμβρίου και που φέτος εφαρμόζεται για πρώτη φορά, βάσει του νόμου 4177/2013.

Στο μέτρο αντιδρούν εμπορικοί σύλλογοι και εργαζόμενοι, αφού το 63% των εμπορικών συλλογών σε όλη τη χώρα αποφάσισαν να απέχουν από το άνοιγμα των καταστημάτων, ενώ οι εμποροϋπάλληλοι προκήρυξαν 24ωρη απεργία. Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η ηλεκτρονική εφαρμογή για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2014, τα οποία πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το τέλος του έτους.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1839: Αρχίζει ο πρώτος «πόλεμος του οπίου» μεταξύ Κίνας και Βρετανίας.

1944: Κυκλοφορεί το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα ύψους 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο φέρει την υπογραφή του τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1901: Andre Malraux, Γάλλος συγγραφέας και πολιτικός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1869: Ανδρέας Κάλβος, ποιητής.

1954: Henri Matisse, Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης.

1957: Wilhelm Reich, Αυστριακός ψυχαναλυτής, μαθητής του Sigmund Freud.


Δεν υπάρχουν σχόλια: