19 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Για «σημαντική πρόοδο» που σημειώνουν ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο Τζον Κέρι, υποδεχόμενος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε όλες τις πλευρές να εκμεταλλευτούν όσο περισσότερο μπορούν το «σημερινό παράθυρο ευκαιρίας» και να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για συνολική επίλυση του προβλήματος. Στην επίθεση που εξαπέλυσε ο Ευ.Βενιζέλος εναντίον του, για την πρόσκληση προς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν τα επικείμενα νομοσχέδια της κυβέρνησης, απαντά ο Αλ.Τσίπρας σήμερα, Τρίτη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πανικό του κ. Βενιζέλου, ο οποίος «δεν διστάζει να κατηγορήσει για αποστασία όσους βουλευτές του δεν αντέχουν άλλο να γίνονται δεκανίκια του κυρίου Σαμαρά και να ψηφίζουν τα πιο ακραία και λαοκτόνα μέτρα». Στο ζήτημα αναμένεται να αναφερθεί ο Αλ.Τσίπρας και κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Λουκέτο θα μπαίνει τις νυχτερινές ώρες στο Πεδίον του Άρεως, για πρώτη φορά στην ιστορία του, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν περισταστικά εγκληματικότητας και βανδαλισμών. Η Περιφέρεια Αττικής, αρμόδια για το χώρο, θα εφαρμόσει το μέτρο τις επόμενες ημέρες όταν ολοκληρωθεί η περίφραξή του. Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλεί η συνέχιση της κινητοποίησης των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο, με τον υπουργό Παιδείας να έχει προσφύγει για δεύτερη φορά στη Δικαιοσύνη κατά της απεργίας. Από τα ξημερώματα της Τρίτης βρίσκονται σε εξέλιξη συγκεντρώσεις διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης, την Ιατρική Σχολή και το Πολυτεχνείο. Την ίδια ώρα, συνεδριάζει ο σύλλογος στο ΑΠΘ για επανέναρξη των κινητοποιήσεων. Στις 11:00 το πρωί θα τελεστεί -δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους εν ενεργεία- η κηδεία του πρώην προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη, ενώ θα τηρηθεί δημόσια αργία. Τη Δευτέρα, πολιτικοί και πολίτες κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, όπου είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του.

Κόσμος

Φωνάζοντας το σύνθημα «θα αντέξουμε» περπάτησαν ανάμεσα στα ερείπια που άφησε πίσω του ο τυφώνας Χαϊγιάν οι επιζώντες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πάστορα για πορεία επιζώντων, με στόχο να ανεβάσουν το ηθικό σε μία χώρα που μόλις τώρα ξεκινά να συντονίζει τις προσπάθειες παροχής βοήθειας. Η κυβέρνηση έχει χωρίσει σε τμήματα τις πληγείσες περιοχές, η ευθύνη για τις οποίες θα κατανεμηθεί σε εγχώριες και ξένες δυνάμεις που έχουν κληθεί να συνδράμουν στις επιχειρήσεις.

Σοκαρισμένη ξύπνησε η γαλλική πρωτεύουσα μετά τους πυροβολισμούς αρχικά στα γραφεία της Liberation στο κέντρο της πόλης και, έπειτα, στην Ντεφάνς: Το ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη συνεχίζεται, ο οποίος θεωρείται ότι εθεάθη τελευταία φορά σε σταθμό του μετρό, ενώ η φύλαξη σε εφημερίδες και κανάλια είναι ενισχυμένη. Η εισαγγελία θεωρεί πως οι δύο επιθέσεις και εκείνη προ ημερών στο BFMTV συνδέονται και έχει δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες του δράστη, ζητώντας πληροφορίες για την ταυτότητά του.

Σε 14 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία που έπληξε τη Σαρδηνία, ενώ εκατοντάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τις ισχυρές καταιγίδες. Ασαφής είναι ο αριθμός των αγνοουμένων, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές. Δρόμοι πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, μία γέφυρα κατέρρευσε ενώ καταγράφονται αρκετά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις οδικές και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται και για τη βόρεια και κεντρική ηπειρωτική Ιταλία.

Στα προεδρικά της καθήκοντα επέστρεψε η πρόεδρος της Αργεντινής και η πρώτη της ενέργεια ήταν να κάνει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που όλοι περίμεναν. Η ίδια εμφανίστηκε και στις τηλεοπτικές κάμερες, για πρώτη φορά μετά από 1,5 μήνα, εμφανώς αδυνατισμένη αλλά ευδιάθετη, για να ευχαριστήσει όσους ενδιαφέρθηκαν για την υγεία της. Ο ανασχηματισμός, πάντως, με αιχμή την οικονομία είχε ένα σαφές μήνυμα: το οικονομικό μοντέλο δεν αλλάζει. Κατηγορίες για επίθεση απαγγέλθηκαν στον Τζορτζ Ζίμερμαν -η αθώωση του οποίου για το θάνατο του νεαρού Τρέιβον Μάρτιν είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στις ΗΠΑ- μετά από μήνυση που υπέβαλε η σύντροφός του, υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια καβγά την σημάδεψε με καραμπίνα.

Οικονομία

Η Volkswagen βρίσκεται στην κορυφή της εφετινής αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις βιομηχανικές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, έχοντας προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 9,5 δισ. ευρώ το 2012. Συνολικά, οι επιχειρήσεις με έδρα στην ΕΕ (527 εταιρείες) αύξησαν τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη κατά 6,3%. Ωστόσο, όπως και το προηγούμενο έτος, υστερούσαν σε σύγκριση με τις ομόλογες εταιρείες των ΗΠΑ (+ 8,2 %).

Διαψεύδει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι το σχέδιο διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων μένει για μία ακόμη φορά στα χαρτιά. Μέσω του Twitter, ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα «λανθασμένα, γραμμένα από στενή οπτική που δεν στηρίζονται πουθενά».

Αθλητισμός

Ιστορικής σημασίας είναι η Τρίτη για το Γιβραλτάρ. Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου θα δώσει τον πρώτο της αγώνα με αντίπαλο τη Σλοβακία, στην πόλη Αλγκάρβε της Πορτογαλίας. Το Γιβραλτάρ έγινε το 54ο μέλος της FIFA τον περασμένο Μάιο μέσα από πολυετείς διεκδικήσεις που εξελίχθηκαν σε αναμέτρηση με την Ισπανία, τη χώρα που αντιστεκόταν στην αναγνώριση της οικείας ομοσπονδίας. Όλα αυτά ανήκουν όμως στο παρελθόν, καθώς ο «Βράχος», όπως αποκαλείται διεθνώς η χώρα που ενώνει την Ευρώπη με την Αφρική, θα είναι παρούσα πλέον σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις.

Πανέτοιμη είναι η Εθνική για τον αγώνα της Τρίτης με τη Ρουμανία (21:00, MEGA) όπου θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί το 3-1 του πρώτου αγώνα και να πάρει την πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014. Ο Σάντος προπόνησε τους παίκτες τους για περίπου 45 λεπτά χωρίς ένταση στις ασκήσεις, ενώ σημειώθηκε και ένα ευτράπελο, αφού οι Ρουμάνοι προσπάθησαν να κατασκοπεύσουν όλη την ροπόνηση της Εθνικής, η οποία ήταν ανοιχτή προς όλους μόνο για το πρώτο τέταρτο. Οι άνθρωποι της ΕΠΟ ωστόσο εντόπισαν τον βοηθό του Βίκτορ Πιτούρκα, Φλορίν Μαρίν και του ζήτησαν να αποχωρήσει! Την τέταρτη του νίκη στο πρωτάθλημα της Football League σημείωσε ο Τύρναβος επικρατώντας 1-0 του Ηρακλή, χάρη σε γκολ του Σαχινίδη στο 67' στον αγώνα που έριξε την αυλαία της 8ης αγωνιστικής στον Βόρειο Όμιλο. Μόλις 8 βαθμούς σε ισάριθμα ματς έχει συγκεντρώσει ο «Γηραιός».


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1942: Η μάχη του Stalingrad, όπου οι σοβιετικοί υπό τον στρατάρχη Ζούκωφ περνούν στην αντεπίθεση κατ’ εφαρμογή της επιχείρησης Ουρανός.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1917: Indira Gandhi, Ινδή πολιτικός που διετέλεσε και πρωθυπουργός της χώρας της μεταξύ 1966-1975 και 1980-1984.

1944: Αγνή Μπάλτσα, καταξιωμένη παγκοσμίως υψίφωνος από την Λευκάδα.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1828: Franz Schubert, Αυστριακός συνθέτης.

1988: Χριστίνα Ωνάση, κόρη και κληρονόμος του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.





Δεν υπάρχουν σχόλια: