28 Νοεμβρίου, 2013

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ B-52


Το μοναδικό της αεροπλανοφόρο που διαθέτει στέλνει η Κίνα στη νότια κινεζική θάλασσα στην πρώτη του δοκιμή σε ανοικτή θάλασσα αναφέρουν τα κινεζικά ΜΜΕ σε μια κίνηση η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση της κινεζικής παρουσίας στην περιοχή. Η αποστολή του κινεζικού αεροπλανοφόρου όμως σχετίζεται και με τη χθεσινή παρουσία πάνω από την  προσφάτως ανακηρυγμένη ζώνη Αεράμυνας δύο αμερικανικών βομβαρδιστικών B-52  σε μια άμεση απάντηση της Ουάσιγκτον αμφισβήτησης της ζώνης αυτής.

Σύμφωνα με το Xinhua News Agency η αποστολή του Liaoning έχει ως σκοπό τη δοκιμή πληρώματος και εξοπλισμού σε μεγάλες αποστάσεις και σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Το σκάφος με την αναχώρησή του από τη ναυτική βάση του  Qingdao  συνοδευόταν από δύο αντιτορπιλικά και δύο πυραυλοφόρα καταδρομικά, Από την είσοδό του σε υπηρεσία πέρυσι το κινεζικό αεροπλανοφόρο έχει πραγματοποιήσει αρκετά ταξίδια δοκιμών αλλά σε σχετικά ήρεμα νερά κοντά στις βορειονανατολικές ακτές της Κίνας. Τώρα το κινεζικό επιτελείο ναυτικού ανακοίνωσε πως θέλει να το δοκιμάσει σε πιο «απαιτητικές συνθήκες».

«Είναι δύσκολο να βρεις μια ιδανική περιοχή για την αποστολή. Εκτός από την νότια κινεζική θάλασσα» δήλωσε  ο υποστράτηγος Yin Zhuo εκπρόσωπος των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων. Η Κίνα θεωρεί πως τα νησιά που βρίσκονται στη νότια κινεζική θάλασσα αλλά και ο ορυκτός πλούτος που σχετίζεται με αυτά είναι αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής της κυριαρχίας. Ο Yin είπε ακόμη πως το συγκεκριμένο ταξίδι του αεροπλανοφόρου θα διαρκέσει δύο μήνες και εντός του χρονικού διαστήματος αυτού θα δοκιμαστεί η εντατικά η ικανότητα των αεροσκαφών που βρίσκονται σε αυτό να επιχειρούν κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Η πορεία των κινεζικών σκαφών προς την νότια κινεζική θάλασσα θα περάσει από τα στενά του Miyako κοντά στη νήσο Οκινάουα της Ιαπωνίας όπου πρόσφατα το Τόκιο αποφάσισε την τοποθέτηση εκεί πυραύλων  εδάφους-επιφανείας Type 88.

Δεν υπάρχουν σχόλια: