24 Νοεμβρίου, 2013

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ


«Παγωμένη» από την ανείπωτη τραγωδία με το χαμό ανθρώπων, η Ρόδος, από νωρίς χθες το πρωί ξύπνησε μετρώντας τις πληγές της, με τις πρώτες εκτιμήσεις για τις ζημιές μόνο στις υποδομές και τις επιχειρήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ, την ίδια ώρα που η θεομηνία και η πρωτοφανής νεροποντή δεν είχε καταλαγιάσει!

Εικόνες αποκάλυψης και απερίγραπτης καταστροφής, αντίκρισαν, χθες, τα συνεργεία Δήμου και Περιφέρειας που «ξεχύθηκαν» στις πληγείσες περιοχές και ειδικότερα στην Ιαλυσό, την Κρεμαστή, την Παστίδα και τα Μαριτσά ενώ έφθασαν μέχρι και τη Διμυλιά. Ένα «κουβάρι» δρόμοι, πεζοδρόμια, αυλές, αυτοκίνητα μαζί με τα φερτά υλικά που κατέβασαν οι χείμαρροι και από πάνω κάτοικοι και επιχειρηματίες να κλαίνε τα σπίτια και τις περιουσίες τους, ενώ δόξαζαν το Θεό που δεν βίωσαν και τα χειρότερα.

Μιλώντας ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, δήλωσε: «Ως Δημοτική Αρχή και δημοτικό συμβούλιο, εκφράζουμε τη λύπη μας για τα θύματα από αυτή την τραγωδία. Οι ζωές που χάθηκαν δεν αναπληρώνονται και γίνονται όλες οι προσπάθειες για να ανευρεθούν αυτοί που αγνοούνται ενώ προσπάθειες γίνονται για να αποκατασταθούν και οι βλάβες στις υποδομές που είναι μεγάλες». Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, δήλωσε: «Οι υλικές ζημιές, όπως και οι οικονομικές, είναι δευτερεύουσες, θα αποκατασταθούν. Δεν μπορεί, όμως, να αποκατασταθεί ο χαμός των ανθρώπων που είναι το τραγικότερο όλων».

Καταγραφή ζημιών. Από νωρίς χθες το πρωί, βγήκαν στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο αλλά και σε όλο το οδικό δίκτυο, κλιμάκια μηχανικών τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία και να καταγράψουν τις ζημιές. Είχε προηγηθεί σύσκεψη στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, υπό τον Δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά, προκειμένου να γίνει ο συντονισμός και δόθηκαν οι κατάλληλες εντολές για το πως θα ενεργήσουν τα συνεργεία.

Συγκεκριμένα, συστάθηκαν 4-5 κλιμάκια που επιφορτίστηκαν να κάνουν αυτοψία σε κάθε μία από τις πληγείσες περιοχές, δηλαδή Ιαλυσό, Κρεμαστή, Μαριτσά, Παστίδα ενώ έφθασαν μέχρι τη Διμυλιά και Φάνες, στις οποίες και μετέβησαν προκειμένου να εξετάσουν το μέγεθος των ζημιών και στη συνέχεια να συντάξουν τεχνικές εκθέσεις. Εν τω μεταξύ, μόλις ξημέρωσε βρίσκονταν στους δρόμους συνεργεία του Δήμου με επικεφαλής Αντιδημάρχους ή εντεταλμένους, προκειμένου να αποκαταστήσουν όσο μπορούσαν το οδικό δίκτυο, καταρχήν να ξανακάνουν τους δρόμους προσπελάσιμους.

Η κατάσταση που αντίκρισαν ήταν απερίγραπτη: Τα μηχανήματα προσπαθούσαν να απομακρύνουν σωρούς από μπάζα καθώς είχαν σπάσει πεζοδρόμια, πλακόστρωτα ακόμα και γεφύρια. Οι χείμαρροι που προκλήθηκαν στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο οδήγησαν σωρούς από φερτά υλικά, ανάμεσά τους και κορμούς δένδρων, ακόμα και στις αυλές των σπιτιών. Δεν πίστευαν στα μάτια τους από αυτά που είδαν οι άνθρωποι των συνεργείων καθώς η έκταση των ζημιών χαρακτηρίζεται ως τρομακτική και η θεομηνία που έπληξε τη Ρόδο ως η χειρότερη στα χρονικά, σε σημείο που οι υποδομές να μην αντέξουν. Για παράδειγμα, στην Παστίδα μεγάλες ζημιές υπέστησαν όλα τα τεχνικά έργα.

Σε απόγνωση κάτοικοι και επιχειρηματίες! Σημαντικό για τους πολίτες είναι ότι με το που κόπασε το μένος της θεομηνίας, σε Δήμο και Περιφέρεια άρχισαν οι ενέργειες για την «επόμενη μέρα», δηλαδή για την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι πλημμυροπαθείς πλέον συμπολίτες μας, ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν. Συγκεκριμένα, στο Δήμο Ρόδου, με τον συντονισμό του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, συστάθηκε η Επιτροπή για τις οικοσυσκευές. Από χθες τα δημοτικά καταστήματα στις πληγείσες περιοχές, όπως την Ιαλυσό και την Κρεμαστή, ήταν ανοιχτά προκειμένου να δέχονται αιτήσεις συμπολιτών μας που καταστράφηκαν οι συσκευές των σπιτιών τους και τα περιστατικά αυτά είναι πάρα πολλά.

Επίσης, αιτήσεις γίνονται στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα και στα ΚΕΠ. Παράλληλα, η Περιφέρεια σύστησε αντίστοιχη Επιτροπή για την καταγραφή των ζημιών στα κτίρια, τα καταστήματα και τις Επιχειρήσεις για τα οποία επίσης οι πολίτες μπορούν να κάνουν αιτήσεις. Σημειώνεται ότι, η Επιτροπή αυτή, κατά τη χθεσινή ημέρα πραγματοποιούσε τις πρώτες αυτοψίες. Στη συνέχεια, βάσει των δηλώσεων των πολιτών θα κάνει εκ νέου την κανονική καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις ώστε να γίνει η αντιστοίχηση και να βγει το τελικό αποτέλεσμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι πολλά είναι τα παράπονα των πολιτών που άρχισαν να εκδηλώνονται μόλις κόπασε η θεομηνία, σύμφωνα με τα οποία ένιωθαν να είναι αβοήθητοι και δεν έβρισκαν κάποιον από τις αρμόδιες υπηρεσίες να τους δώσει κάποια οδηγία, είτε για το πως να ενεργήσουν οι ίδιοι είτε για να βεβαιώσουν ότι δικοί τους άνθρωποι ήταν καλά στην υγεία τους και μάλιστα αναγκάζονταν να επικοινωνήσουν με την πολιτική προστασία στην Αθήνα!

Οι ζημιές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:Στις υποδομές, τις επιχειρήσεις και τα σπίτια. Ο Περιφερειάρχης, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, χθες, είχε επικοινωνία, καταρχήν, με τον Υπουργό Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον οποίο έγινε και μία πρώτη συζήτηση για το κονδύλι που θα χρειαστεί για την αποκατάσταση των ζημιών. Επικοινωνία είχε, επίσης, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος του είπε ότι να ζητήσει οτιδήποτε χρειάζεται το νησί καθώς και με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη.

Σημειώνεται ότι, ο Περιφερειάρχης ζήτησε να έρθει στο νησί κλιμάκιο της ΥΑΣ, που είναι η υπηρεσία για τον αντισεισμικό σχεδιασμό, ώστε να βοηθήσει στην αποκατάσταση των υποδομών. Παρ όλο που είναι εξαιρετικά νωρίς ακόμη για να γίνει ο απολογισμός των ζημιών, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναδυσθεώρητο κονδύλι για το οποίο, βέβαια, θα απαιτηθεί χρηματοδότηση. Πρόχειρες εκτιμήσεις από ανθρώπους που έχουν την εμπειρία λένε ότι οι ζημιές στις υποδομές του νησιού μπορεί και να πλησιάσουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ ενώ το ποσό αυτό αναμένεται να ξεπεράσουν οι ζημιές στις επιχειρήσεις!

Είναι αλήθεια ότι οι επιχειρήσεις και ειδικά εμπορικά καταστήματα στην Ιαλυσό έπαθαν καταστροφές σε μία ήδη πολύ επιβαρυμένη εποχή από την κρίση. Μάλιστα, για την καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί και ο περισσότερος χρόνος αφού μπορεί οι οικοσυσκευές να είναι πιο εύκολο να καταγραφούν, ωστόσο για τις επιχειρήσεις χρειάζεται να βρεθούν όλα τα τιμολόγια, να γίνει αντιστοίχηση κτλ. Για τις ζημιές στα σπίτια είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μπορεί κάποιος να υπολογίσει αφού είναι πάρα πολλά και σε αρκετές περιοχές εκείνα που πλημμύρισαν και έπαθαν είτε μικρότερες είτε μεγαλύτερες ζημιές.

Η επόμενη μέρα. Η ζημιά που υπέστη το νησί χαρακτηρίζεται τεράστια αφού σχεδόν όλα τα ρέματα και τα ποτάμια ξεχείλισαν και μετέφερανβουνά από φερτά υλικά, ανάμεσά τους και κορμούς δένδρων, σε κεντρικά σημεία και μέχρι τις αυλές των σπιτιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, για τις ζημιές που υπέστησαν σπίτια, ρόλο φαίνεται να έπαιξε το σημείο που χρίστηκαν.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης, στις πληγείσες περιοχής θα πρέπει να κάνουν πάλι από την αρχή έργα για αντιπλημμυρική προστασία, τα οποία θα γίνουν όπως θα αποκατασταθούν και οι ζημιές στις υποδομές, ανεξάρτητα από το αν έρθει χρηματοδότηση και πότε. Όσο για τα αίτια «του κακού», καταρχήν, ο Περιφερειάρχης κάλεσε και τον καθηγητή γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιο Λέκκα, προκειμένου να του δώσει μία εκτίμηση της κατάστασης. Σύμφωνα με τα όσα είπε και εκείνος, τέτοια φαινόμενα όπως αυτό που έπληξε τη Ρόδο, είναι σπάνια καθώς μέσα σε λίγη ώρα «έπεσε» πάρα πολύ μεγάλος όγκος νερού στο νησί.

«Η φύση εκδικείται», είναι, όμως, κάτι άλλο που λέγεται και ειδικά για την κεντρική λεωφόρο στην Ιαλυσό που μετατράπηκε σε ορμητικό ποτάμι, στην πράξη πρόκειται για ποτάμι που είναι σκεπασμένο. Οι πλακοσκευές μπορούσαν να αντέξουν δέκα κυβικά νερό, όταν όμως άρχισε να πέφτει τόσος όγκος νερού τα δέκα κυβικά έγιναν εκατό και σε συνδυασμό με την ορμή, δημιουργήθηκε αυτή η πρωτοφανής κατάσταση.

Σχετικά με τη γέφυρα της Κρεμαστής στην οποία έχασε τη ζωή της μία γυναίκα ενώ από την περιοχή αγνοείται ακόμα ένας άνδρας, στο περασμένο περιφερειακό συμβούλιο εγκρίθηκε η οριστική μελέτη που ανέβαζε το έργο στα 3,5 εκατ. ευρώ και λήφθηκε απόφαση για τη δημοπράτησή της που θα γίνει στις αρχές του 2014, ακόμα και αν χρειαστεί να γίνουν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, όπως λέει ο Περιφερειάρχης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: