09 Οκτωβρίου, 2013

ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗ

 

Εάν κάποιος διαβάσει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, θα διαπιστώσει ότι η φιλοσοφία κάποιων καλόγερων του Μεσαίωνα που βάπτιζαν το κρέας ψάρι για να μην... αμαρτάνουν συνεχίζεται. Ο Προϋπολογισμός του 2014 επιβεβαιώνει ότι τα «μαύρα σύννεφα» για τον απλό κόσμο παραμένουν κατάμαυρα από πάνω του, καθώς το τίμημα για μια υποτιθέμενη ανάπτυξη ύψους 0,6% είναι όχι απλώς βαρύ, αλλά ασήκωτο για τους πολλούς. Στο προσχέδιο προβλέπεται αύξηση εσόδων κατά 2,5 δισ. ευρώ (+4,5%) τα οποία θα προέλθουν από την αύξηση φορολογίας επί των ενοικίων ακινήτων, την αύξηση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών (αποτέλεσμα της κατάργησης των αφορολόγητων ορίων αλλά και της πιθανής αύξησης της παρακράτησης από 20% στο 26% για τα μπλοκάκια), την κατάργηση σχεδόν όλων των φοροαπαλλαγών και την αύξηση της φορολογίας των αγροτών. Δηλαδή νέοι φόροι που σκοτώνουν την οικονομία, την ανάπτυξη και την κοινωνία, που είναι εδώ και καιρό σε απόγνωση.

Φαίνεται ότι το «λάθος μείγμα» της συνταγής θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, κάτι που αναμένεται να δοκιμάσει για ακόμη μία φορά τις αντοχές των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων, που παρά τις ενέσεις αισιοδοξίας που επιχειρούνται σε κεντρικό επίπεδο δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ. Η δυσαρμονία μεταξύ κοινωνίας και σχεδίου Προϋπολογισμού δεν είναι απλώς καταφανής, αλλά αποτελεί και μια «βόμβα» που απειλεί να τινάξει στον αέρα όσους έχουν αντέξει τόσα χρόνια τώρα. Το χειρότερο από όλα είναι ότι, αντί να διορθώνονται οι αδικίες, αυξάνονται, καθώς οι περικοπές σε υγεία και συντάξεις προαναγγέλλονται, κάτι που εξαϋλώνει το όποιο δίχτυ κοινωνικού κράτους είχε απομείνει μετά τη λαίλαπα του Μνημονίου. Αποκορύφωμα όλων, το κόψιμο του ΕΚΑΣ για χιλιάδες δικαιούχους, κάτι που σημάνει στην πράξη ότι οδηγούνται σε εξαθλίωση.

Όσο για το... αισιόδοξο μήνυμα ότι η ανεργία θα πέσει στο 26%, καλύτερα να μην το σχολιάσουμε. Όταν πάνω από 1.500.000 άτομα δεν έχουν δουλειά, τα λόγια είναι περιττά! Όταν το δράμα μετατρέπεται σε στατιστική. Κατά τα άλλα, βέβαια, νέα μέτρα δεν... υπάρχουν. Εξάλλου, αρκούν τα παλιά...
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: