08 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Δικαστήριο που «εκτροχιάστηκε από το νόμο και το δίκαιο» και «αποδείχθηκε ανεπαρκές και αδύναμο να αντισταθεί στις 'άνωθεν' παρεμβάσεις» χαρακτηρίζει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο καταδικασθείς σε 20ετή κάθειρξη πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος. Σε ανακοίνωσή του από τη φυλακή, μιλά για «εξοντωτική καταδίκη» του ιδίου αλλά και των μελών της οικογένειάς του και τονίζει πως θα εφεσιβάλει την απόφαση για να αποδείξει την αθωότητά του.
   
Στο Ισραήλ βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από οκτώ υπουργούς και κλιμάκιο επιχειρηματιών. Την Τρίτη πραγματοποιείται το διακυβερνητικό συμβούλιο Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή δώδεκα υπουργών από τις δύο χώρες. Εκεί θα τεθούν θέματα διμερούς συνεργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά. «Ο δολοφόνος του Φύσσα ήταν κομμουνιστής που διείσδυσε στις τάξεις της ΧΑ με σκοπό να διαπράξει το φόνο και να συλληφθεί» υποστηρίζει ο βουλευτής της ΧΑ, Μιχάλης Αρβανίτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε το Nouvel Observateur. «Γυρίζω σπίτι και χαϊδεύω τα όπλα μου» λέει, ενώ σημειώνει για τη σύλληψη Μιχαλολιάκου: «αν κάποιος σκοτώσει και υποστηρίξει ότι είναι του Εθνικού Μετώπου, θα βάλουν την κυρία Λεπέν φυλακή;»
   
Στο στόχαστρο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μπει 35 Αστυνομικά Τμήματα, στα οποία είτε αναπτύσσονταν σχέσεις διαπλοκής είτε διαμορφωνόταν συστηματικά καθεστώς ανοχής στις έκνομες ενέργειες της Χρυσής Αυγής. Υπενθυμίζεται ότι σε διαθεσιμότητα έχουν τεθεί ήδη 10 αστυνομικοί. Τη δική του μαρτυρία για τα όσα συνέβαιναν στη Χρυσή Αυγή δίνει πρώην μέλος της, μιλώντας στα Νέα της Τρίτης. Πρόκειται για το πρόσωπο, το οποίο ο βουλευτής Στ.Μπούκουρας κατονόμασε ως έναν από τους «μάρτυρες υπό προστασία», πράγμα που ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά.

Κόσμος

Κοντά στη ρήξη έφτασαν Βελιγράδι και Πρίστινα στη μάχη για το πλαίσιο των δημοτικών εκλογών στο Κόσοβο στις αρχές Νοεμβρίου, με τη διαμάχη να λήγει τελικά αφού η Σερβία χρειάστηκε να απειλήσει με πλήρη αποχώρηση από τις συνομιλίες εξομάλυνσης. Μήλον της έριδος ήταν το εάν θα επιτραπεί σε πολιτικούς από τη Σερβία να βρεθούν στους σερβικούς δήμους στο βόρειο Κόσοβο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. 

Σε άθλιες συνθήκες βρήκε η αστυνομία τέσσερα αγοράκια, μεταξύ δύο και έξι ετών, σε σπίτι στο Ντένβερ, όπου έμεναν μαζί με τους γονείς τους ανάμεσα σε περιττώματα από την στιγμή που γεννήθηκαν. Τα αγοράκια ήταν υποσιτισμένα και δεν ήξεραν καν να μιλήσουν, επικοινώνοντας μεταξύ τους με νοήματα. Τη δίωρη ειρηνική διαδήλωση δασκάλων στο Ρίο ντε Ζανέιρο αμαύρωσαν ισχυρές συγκρούσεις μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομίας που ακολούθησαν, με ρίψη μολότοφ, πυρπόληση λεωφορείων και κυνηγητό στους δρόμους του κέντρου της πόλης. Ανάλογη ένταση και στο Σάο Πάολο.
   
Βοήθεια από όσες περισσότερες χώρες γίνεται για την στελέχωση της μεγάλης ομάδας του ΟΗΕ που απαιτείται για την εξουδετέρωση του συριακού χημικού οπλοστασίου ζήτησε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας πως το έργο θα ήταν τεράστιας δυσκολίας ακόμη και εάν οι συνθήκες στην Συρία ήταν πλήρως ειρηνικές. Σε τρεις φάσεις, μέχρι τα μέσα του 2014, η επιχείρηση, κέντρα της οποίας θα είναι η Κύπρος και η Δαμασκός. Στροφή 180 μοιρών στην υπόθεση του ενδοκρανιακού αιματώματος της προέδρου της Αργεντινής, καθώς ο ένας μήνας ξεκούρασης δεν κρίθηκε αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισής του. Έτσι, η Κριστίνα Φερνάντες θα υποβληθεί την Τρίτη σε χειρουργική επέμβαση. Ήδη, καθήκοντα προέδρου ασκεί ο αντιπρόεδρος Αμάδο Μπουντού.

Οικονομία

«Έγκλημα εις βάρος των ελλήνων φορολογουμένων και της άμυνας της χώρας συντελείται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά» υποστηρίζει ο Αλ.Τσίπρας σε ερώτησή του προς τον υπουργό Άμυνας. Εσωτερικές διαφωνίες στο συμβούλιο του ΔΝΤ ήδη κατά τις συζητήσεις του 2010 για το πρώτο πακέτο προς την Ελλάδα και την ανάγκη «κουρέματος» δείχνουν έγγραφα που δημοσιεύει Wall Street Journal, σύμφωνα με τα οποία αντιπρόσωποι χωρών εκτός Ευρώπης είχαν σοβαρές ενστάσεις για τη βιωσιμότητα του προγράμματος.

Ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων χωρών της περιοχής φέρεται να ισχυριζόταν ότι το πακέτο κινδύνευε να γίνει «απλά πακέτο διάσωσης των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, κυρίως των ευρωπαϊκών τραπεζών». Επιβεβαιώνεται η δυναμική του τουρισμού για το 2013, καθώς με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΕΤΕ, στο 9μηνο του έτους μέσω των 17 μεγαλύτερων αεροδρομίων της χώρας έφτασαν στην Ελλάδα 11,4 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες, έναντι 10,3 εκατομμυρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2012 (+10,23%).

Αθλητισμός

Παρά την ισοπαλία της ΑΕΚ με τον ΑΕ Περιστερίου κύκλοι της διοίκησης της «Ένωσης» διαψεύδουν φήμες περί αντικατάστασης του Τραϊανού Δέλλα. Παρελθόν από τον πάγκο του ΟΦΗ αναμένεται να αποτελέσει την Τρίτη ο Παύλος Δερμιτζάκης, ο οποίος είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της ομάδας, Μάνθο Πουλινάκη. Η κρητική ομάδα βρίσκεται στην ουρά της βαθμολογίας μαζί με τον Άρη, τον Πλατανιά και τη Βέροια, έχοντας μόλις πέντε βαθμούς, ενώ ακόμα δεν έχει γευθεί στη χαρά της νίκης.

Ο Παναιτωλικός δυσκολεύτηκε την πρώτη μισή ώρα του αγώνα από τον καλύτερό του μέχρι τότε ΠΑΣ Γιάννινα, όμως με γκολ των Γκάλο (32΄) και Καμαρά (46΄) πήρε τη νίκη με 2-0 και έφτασε στη 10η θέση την Καλλονή, στην αναμέτρηση με την οποία ολοκληρώθηκε η 7η αγωνιστική στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1871: Ξεσπά η μεγάλη φωτιά του Chicago. Ο απολογισμός σε αριθμούς είναι τραγικός: 300 άτομα έχασαν τη ζωή τους, 17.500 κτίρια καταστράφηκαν, 90.00 άνθρωποι έμειναν άστεγοι ενώ οι υλικές ζημιές άγγιξαν το ποσό των 200 εκατ. δολαρίων.

1912: Ελληνικές ναυτικές δυνάμεις κάνουν απόβαση στον Μούδρο της Λήμνου και απελευθερώνουν το νησί.

1945: Ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Harry Truman ανακοινώνει ότι οι ΗΠΑ μοιράζονται το μυστικό για την κατασκευή της ατομικής βόμβας με την Αγγλία και τον Καναδά.

1982: Το κομμουνιστικό καθεστώς της Πολωνίας απαγορεύει όλα τα εργατικά συνδικάτα, ανάμεσά τους και την «Αλληλεγγύη».

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1895: Juan Peron, δικτάτορας της Αργεντινής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1987: Κωνσταντίνος Τσάτσος, διαπρεπής πολιτικός και στοχαστής, που διετέλεσε πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1975 έως το 1980.






Δεν υπάρχουν σχόλια: