10 Οκτωβρίου, 2013

Η.Π.Α.: «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΠΑΡΑΛΥΣΗ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

 

Το υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α προειδοποίησε για καταστροφικές οικονομικές συνέπειες σε περίπτωση που το πολιτικό αδιέξοδο για την αύξηση του κυβερνητικού ορίου δανεισμού οδηγήσει στην αθέτηση πληρωμών από την αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να εξαντλήσει τα αποθέματά της σε ρευστότητα έως τις 17 Οκτωβρίου και αν οι Aμερικανοί νομοθέτες δεν συμφωνήσουν στο πλάνο αύξησης του ορίου δανεισμού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα έχει την δυνατότητα να αποπληρώσει τις οφειλές της και θα προχωρήσει σε αθέτηση αναφορικά με τις οικονομικές και νομικές της υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με σημερινή αναφορά του Υπουργείου Οικονομικών των Η.Π.Α «στην περίπτωση που η ασυμφωνία σχετικά με το όριο δανεισμού οδηγήσει σε αθέτηση πληρωμών, θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο στις οικονομικές αγορές, αλλά και στον τομέα των καταναλωτικών δαπανών και της οικονομικής  μεγέθυνσης».

«Οι πιστωτικές αγορές θα «παγώσουν», η αξία του δολαρίου θα «κατρακυλίσει», τα επιτόκια των Η.Π.Α θα εκτοξευθούν, και οι αρνητικές συνέπειες θα μετακυλισθούν σε ολόκληρο τον κόσμο, οδηγώντας πιθανώς σε μία παγκόσμια οικονομική κρίση και ύφεση που αναμένεται να επαναφέρει στη μνήμη τα γεγονότα του 2008», προειδοποίησε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των Η.Π.Α., Jack Lew, το υφιστάμενο όριο δανεισμού της χώρας ύψους 16,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα «χτυπήσει» στις 17 Οκτωβρίου. Ο αμερικανός υπουργός οικονομικών δεσμεύθηκε ότι θα «χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα (σ.σ. pentapostagma.gr - και μη) μέτρα με στόχο η αμερικανική οικονομία να μείνει κάτω από το όριο δανεισμού έως εκείνη την ημέρα». Έπειτα από τις 17 Οκτωβρίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Η.Π.Α. θα διαθέτει περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστότητα.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπερβεί ένα προκαθορισμένο όριο δανεισμού και οι νομοθέτες θα πρέπει να ψηφίσουν σχετικό νόμο ώστε να επιτραπεί στην κυβέρνηση να υπερβεί το συγκεκριμένο όριο. Αν δεν περάσει αντίστοιχη νομοθεσία, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και οδηγείται σε αθέτηση πληρωμών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: