06 Οκτωβρίου, 2013

ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ;

 

Η ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση αλ Σεμπάμπ της Σομαλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι μια επιδρομή η οποία σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σε ένα από τα προπύργιά της, στην μικρή παραθαλάσσια πόλη Μπαράουι στο νότιο τμήμα της χώρας, διεξήχθη από ειδικές δυνάμεις της Βρετανίας και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ίδια, ο επικεφαλής της βρετανικής ομάδας κομάντο σκοτώθηκε ενώ άλλα τέσσερα μέλη της βρετανικής SAS τραυματίστηκαν σοβαρά. Ένας Τούρκος στρατιώτης επίσης τραυματίστηκε, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Σέιχ Αμπντιάσις Αμπού Μούσαμπ, εκπρόσωπο της Σεμπάμπ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η ανακοίνωση αυτή δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί από οποιαδήποτε ανεξάρτητη πηγή. Στην Άγκυρα, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις δεν έλαβαν μέρος σε οποιαδήποτε επίθεση στη Σομαλία, διαψεύδοντας την κατηγορία της αλ Σεμπάμπ.

«Τίποτε τέτοιο δεν έλαβε χώρα», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος του ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει νωρίτερα η Σεμπάμπ, οι δυτικές δυνάμεις σκότωσαν έναν μαχητή της. Στόχος τους φαίνεται ότι ήταν ένας Τσετσένος, στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Δεν είναι σαφές εάν και κατά πόσον η επιδρομή αυτή έχει κάποια σχέση με την επίθεση σε ένα εμπορικό κέντρο στην Κένυα πριν από δύο εβδομάδες, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει η ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση. Η επίθεση εκείνη είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 67 ανθρώπους.

Ο ηγέτης της αλ Σεμπάμπ, Άχμεντ Γκοντάν, γνωστός και ως Μουχτάρ Αμπού αλ Ζουμπάιρ, είπε ότι η επίθεση στο εμπορικό κέντρο έγινε σε αντίποινα για την εισβολή δυνάμεων της Κένυας στη νότια Σομαλία τον Οκτώβριο του 2011. Γαλλικές ειδικές δυνάμεις και ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει τέτοιου είδους επιθέσεις στη Σομαλία στο παρελθόν.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι Γάλλοι στρατιώτες τραυμάτισαν τον Αμπού Ντιγιάντ, γνωστό και ως Αμπού Σιγιάντ, έναν ηγέτης της Σεμπάμπ από την Τσετσενία. Σκότωσαν τον βασικό του σωματοφύλακα, που ήταν επίσης ξένος», είπε ένα στέλεχος της υπηρεσίας πληροφοριών που εδρεύει στο Μογκαντίσου. Ο γαλλικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δεν έλαβε μέρος στην επιδρομή. Ο συνταγματάρχης της αστυνομίας Αμπντικαντίρ Μοχάμεντ είπε ότι πιστεύει πως την επιδρομή έκαναν Αμερικανοί και στόχος ήταν ένας ξένος ο οποίος ανήκει στις τάξεις της αλ Σεμπάμπ.

Το 2009, άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ είχαν σκοτώσει τον Σάλεχ Άλι Σάλεχ Νάμπχαν σε μια επιδρομή στη νότια Σομαλία. Ο άνδρας, που θεωρείτο στέλεχος της αλ Κάιντα, φερόταν να είχε κατασκευάσει τη βόμβα η οποία στοίχισε τη ζωή 15 ανθρώπων σε ένα ισραηλινό ξενοδοχείο στις ακτές της Κένυας το 2002.

Οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει εξάλλου τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να σκοτώσουν μαχητές στη Σομαλία στο παρελθόν. Ενώ τον Ιανουάριο του 2012 μέλη της επίλεκτης ομάδας καταστροφών SEALs του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού διέσωσαν δύο εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής σκοτώνοντας τους εννέα απαγωγείς τους.

Το NATO αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε ανάμιξή του στην επίθεση στην Μπαράουι, όπως και η EU Navfor, η δύναμη της ΕΕ που περιπολεί στα ανοιχτά της Σομαλίας για να αποτρέπει τις επιθέσεις πειρατών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: