03 Οκτωβρίου, 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ


Αν και δεν έχει (ευτυχώς ακόμα) φλόγες, εκρήξεις και κλυδωνισμούς του εδάφους, το σκηνικό θυμίζει Αποκάλυψη! Η αμερικανική κυβέρνηση κατέβασε ρολά - για πρώτη φορά έπειτα από 18 έτη, την περίοδο της κυβέρνησης Κλίντον. Τα εσωτερικά πολιτικά παζάρια Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, που δεν έβρισκαν χρυσή τομή για το πρόγραμμα περίθαλψης των απόρων, που είχε σχεδιάσει η ομάδα του προέδρου Ομπάμα, και η εκκρεμούσα έγκριση από το Κογκρέσο της αύξησης του δανεισμού της υπερδύναμης οδήγησαν στην αναστολή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ! 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι τέθηκαν σε υποχρεωτική αργία και στον ορίζοντα είναι ορατά ακόμα και τα πιο δυσοίωνα σενάρια... Ταυτόχρονα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τρέμουν στο ενδεχόμενο η Κίνα και η Ιαπωνία, οι οποίες έχουν στην κατοχή τους ομόλογα των ΗΠΑ, αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, να αρχίσουν κερδοσκοπικά παιχνίδια με το εξωτερικό χρέος της χώρας.

Ο παγκόσμιος χάρτης επιρροής αλλάζει δραματικά. Η πατρίδα μας, η οποία βρίσκεται ενώπιον μεγάλων διλημμάτων και προκλήσεων (και γεωπολιτικού χαρακτήρα), έχει στο τιμόνι της εξωτερικής πολιτικής της τον... επικίνδυνο τυμπανιστή Βαγγέλη Βενιζέλο. Τον άνθρωπο που προκάλεσε θυμηδία σε ολόκληρη τη διπλωματική κοινότητα όταν μίλησε από το βήμα του ΟΗΕ με «αγγλικά» τα οποία παραπέμπουν σε Αφρικανό δικτάτορα (τύπου Ιντι Αμίν Νταντά).  Αν και η άσκηση εξωτερικής πολιτικής δεν προκαλεί άμεσα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών, αποτελεί έναν από τους κεντρικότερους άξονες άσκησης κυβερνητικής εξουσίας. Ότι συμβαίνει μέσω του υπουργείου Εξωτερικών δύσκολα αναιρείται και συνοδεύει τη χώρα που το προκάλεσε επί δεκαετίες.

Η πατρίδα μας χρειάζεται ενωμένο λαό, εμπνευσμένη ηγεσία κι ένα καλά επεξεργασμένο, συνεκτικό σχέδιο για τη θέση της στον κοινότητα των εθνών. Είναι τουλάχιστον προσβλητικό για τη νοημοσύνη των πολιτών να συγκαθορίζει και να εκφράζει την ελληνική διπλωματία ένας άνθρωπος ο οποίος θα μείνει στην ιστορία για το χαράτσι της ΔΕΗ και την ήττα του από τον Γιώργο Παπανδρέου το 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια: