26 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Επτά σημεία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος παρουσίασε ο πρωθυπουργός στους ευρωπαίους ομολόγους του στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι το κλίμα για το μείζον αυτό θέμα αλλάζει και ως απόδειξη ανέφερε τη δημιουργία της Mediterranean Task Force, η οποία ήδη συνεδρίασε και αποφάσισε να ζητήσει την εφαρμογή του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επαναπροώθησης παράνομων μεταναστών.

Δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλε ο εισαγγελέας σε βάρος του ζευγαριού που συνελήφθη στα Άνω Λιόσια, μετά από καταγγελία για παράνομη υιοθεσία βρέφους. Η δίωξη αφορά τα αδικήματα της εμπορίας και της αρπαγής ανηλίκου από κοινού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο 53χρονος κατηγορούμενος και η 48χρονη σύζυγός του παραδέχθηκαν και ενώπιον του εισαγγελέα ότι πλήρωσαν 4.000 για να πάρουν το βρέφος.

Το ζευγάρι των βούλγαρων ρομά είναι τελικά οι βιολογικοί γονείς της μικρής Μαρίας που εντοπίστηκε σε καταυλισμό στα Φάρσαλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του DNA που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας. Το κορίτσι αναμένεται να μεταφερθεί σε κέντρο υποδοχής της κοινωνικής πρόνοιας της Βουλγαρίας και στη συνέχεια να δοθεί σε ανάδοχη οικογένεια.

Oι Ανεξάρτητοι Ελληνες πληρώνουν ενοίκιο για τα γραφεία τους στον ίδιο τον πατέρα του προέδρου του κόμματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Επαναστάσεις στα Βαλκάνια. Στάσεις και εξεγέρσεις την εποχή των εθνικισμών (1804-1908) / Revolutions in the Balkans. Revolts and Uprisings in the Era of Nationalism (1804-1908)» διοργανώνει το Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας στις 31 Οκτωβρίου και 1-2 Νοεμβρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα 2).

Κόσμος

Εκπρόσωπος του πρίγκιπα Καρόλου διαψεύδει δημοσιεύμα του περιοδικού Time, σύμφωνα με το οποίο ο Κάρολος βλέπει σαν «φυλακή» την ανάληψη των καθηκόντων του βασιλιά. «Αυτή δεν είναι η άποψη του πρίγκιπα της Ουαλίας και δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε αυτόν, καθώς δεν είπε αυτά τα λόγια» σημείωσε ο εκπρόσωπος του πρώτου στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου.

Αύξηση των κρουσμάτων βίας, απέχθειας και προκαταλήψεων σε βάρος μεταναστών, ιδίως μουσουλμάνων και ρομά, κατέγραψαν τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη διάρκεια επισκέψεών τους σε ευρωπαϊκές χώρες το 2012. Στην ετήσια έκθεσή της, η επιτροπή υπογραμμίζει ότι ξενοφοβικά κόμματα έχουν προσελκύσει αυξανόμενη υποστήριξη, ενώ παρατηρεί αύξηση στην έκφραση μίσους με ρατσιστικά κίνητρα μέσω Διαδικτύου.

Απέρριψε η Νορβηγία αμερικανικό αίτημα να αναλάβει μέρος της καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου, λέγοντας πως δεν είναι κατάλληλη λόγω ανεπάρκειας εξειδικευμένου προσωπικού, εξοπλισμού και κανονισμών. Οι ανισότητες ανδρών και γυναικών μειώθηκαν οριακά από το 2012 στο 2013, σύμφωνα με την νεότερη ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Η έκθεση συνυπολογίζει δείκτες που αφορούν την οικονομική και εργασιακή ισότητα, την πρόσβαση και τις ευκαιρίες στο σύστημα εκπαίδευσης, στο σύστημα υγείας και στην πολιτική. Στην κορυφή βρίσκονται, όπως κάθε χρόνο, οι σκανδιναβικές χώρες, στην 81η θέση, σε σύνολο 136 χωρών, η Ελλάδα.

Στις κάλπες προσέρχονται οι Τσέχοι για αναδείξουν τη νέα Βουλή, μετά την πτώση της κυβέρνησης τον Αύγουστο. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν πρωτιά, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, στους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι δεν έχουν αποκλείσει να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή των κομμουνιστών -παίρνοντας έτσι για πρώτη φορά ρόλο μετά την Βελούδινη Επανάσταση. Στον στίβο ξεχωρίζει όμως ζάμπλουτος επιχειρηματίας, ο Αντρέι Μπάμπις, που με το «Κόμμα των Δυσαρεστημένων» που ίδρυσε (και τις εφημερίδες που ελέγχει) φιλοδοξεί να γίνει τρίτη δύναμη.

Οικονομία

Στην ολιγόλεπτη -5 λεπτών σύμφωνα με το Βερολίνο- συνάντηση με τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά δεν συζητήθηκε το ελληνικό πρόγραμμα -πόσο μάλλον το ενδεχόμενο ελάφρυνσής του- λέει επισήμως η Α.Μέρκελ. Τονίζει ότι η στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα παραμένει σταθερή και παραπέμπει για τα περαιτέρω στην τρόικα, κάτι που -όπως λέει η γερμανική πλευρά- ειπώθηκε και στον Έλληνα πρωθυπουργό.«Ο υποταγμένος μερκελιστής» και πιστός στην εφαρμογή του μνημονίου, «ούτε θέλει ούτε μπορεί να διεκδικήσει τίποτα» ηταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αν και με μειωμένο τζίρο. Στήριξη έδωσαν οι τίτλοι της Βιοχάλκο, της Ελλάκτωρ, της Motor Oil, του ΟΠΑΠ και της Τιτάν. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.190,52 μονάδες με άνοδο 1,37%. Σε εβδομαδιαία βάση κατάγραψε άνοδο 2,10%, ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου ενισχύεται σε ποσοστό 17,40%.

Την πτωτική τους τάση συνέχισαν τον Σεπτέμβριο οι χορηγήσεις τραπεζικών δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμεινε αρνητικός, στο -3,9%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Αύγουστο. Η κρίση έχει περιορίσει τη ζήτηση, αλλά και την προσφορά για δάνεια. Ανασταλτικά λειτουργεί και το υψηλό επιτόκιο δανεισμού των επιχειρήσεων, παρά τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ.

Αθλητισμός

Στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η αυλαία της 5ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου στη Β΄ Εθνική, ο Πανηλειακός αναδείχθηκε ισόπαλος των Χανίων με 1-1. Η ομάδα της Κρήτης αιφνιδίασε όταν προηγήθηκε με τον Παπατζίκο στο 9ο λεπτό, αλλά οι γηπεδούχοι Πελοποννήσιοι αντέδρασαν και έφτασαν στην ισοφάριση με τον Νάστο στο 56'. Στον 2ο όμιλο (βόρειο), ο Βατανιακός αποδείχτηκε εφτάψυχος, αφού αν και έπαιζε με 10 παίκτες από το 49', πανηγύρισε την πρώτη νίκη (1-0) της ιστορίας του στην κατηγορία κόντρα στον κακό Ηρακλή.
  
Ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί ζήτησε να πραγματοποιηθεί εσωτερική έρευνα, ώστε να γίνει γνωστό, γιατί ο Ρουμάνος διαιτητής, Οβίντιου Χάτεγκαν και οι βοηθοί του δεν ακολούθησαν τις κατευθυντήριες γραμμές της UEFA μετά από καταγγελία για ρατσιστική συμπεριφορά, στον αγώνα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τη Μάντσεστερ Σίτι την Τετάρτη. Ο αρχηγός της Σίτι, Γιάγια Τουρέ, ισχυρίζεται ότι κατήγγειλε στο διαιτητή πως γινόταν δέκτης ρατσιστικών συνθημάτων από τους οπαδούς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον μεταξύ τους αγώνα για το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά ο Ρουμάνος ρέφερι δεν ακολούθησε το πρωτόκολλο της UEFA για τέτοιες υποθέσεις.

Λοξό κάταγμα στο τρίτο μετακάρπιο του αριστερού χεριού υπέστη στο παιχνίδι της Πέμπτης με τη Μακάμπι Χάιφα, ο Βραζιλιάνος Άλβες Λίνο, κάτι που έδειξε η ακτινογραφία στην οποία υποβλήθηκε την Παρασκευή.

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1912: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Θεσσαλονίκη από τους Οθωμανούς ενώ την ίδια μέρα οι Σέρβοι καταλαμβάνουν τα Σκόπια.

1929: Εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το φράγμα του Μαραθώνα. Με τον τεχνητό περιορισμό των υδάτων δημιουργείται μία λίμνη από την οποία υδρεύονται η Αθήνα και ο Πειραιάς.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1795: Νικόλαος Μάντζαρος, κερκυραίος μουσουργός, ο συνθέτης του "Εθνικού Ύμνου".

ΘΑΝΑΤΟΙ

1957: Νίκος Καζαντζάκης, κορυφαίος Έλληνας λογοτέχνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: