10 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Η Βίκυ Σταμάτη, σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου, μεταφέρθηκε σε ψυχιατρικό κατάστημα με απώλεια συνείδησης, δήλωσε ο συνήγορός της Αλέξης Κούγιας. Λίστες με διοικητικούς υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα παρέδωσαν τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Θεσσαλίας, λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία που έχει δοθεί. Η διοίκηση του Οικονομικού Πανεπιστημίου, από την πλευρά της, αναμένεται να στείλει εντός της ημέρας μεγάλο μέρος των στοιχείων που έχουν ζητηθεί και θα ακολουθήσει συμπληρωματική αποστολή την ερχόμενη εβδομάδα.

 Σήμερα Πέμπτη 10 Οκτωβρίου το Megaron Plus φιλοξενεί τον εκτελεστικό πρόεδρο της Google Έρικ Σμιντ για να δώσει τις δικές του απαντήσεις και να εξηγήσει πώς ακριβώς οι καινοτομίες του σήμερα θα στηρίξουν την οικονομία του αύριο. Για το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Έρικ Σμιντ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Για «αναπάντητα ερωτήματα» όσον αφορά ενδεχόμενες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις βουλευτών έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη, για να πάρει την απάντηση του Νίκου Δένδια ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθεί πολιτικούς. Ο υπουργός κατηγόρησε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση για «απίστευτα σενάρια συνομωσίας».

Στην ομάδα ΔΙΑΣ επεκτείνεται η έρευνα των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ για τις σχέσεις αστυνομικών με τη Χρυσή Αυγή. Σύμφωνα με εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, τις οποίες επικαλούνται αξιωματούχοι της αστυνομίας, η ΔΙΑΣ κατέχει τα «πρωτεία» εντός του αστυνομικού σώματος καθώς εμπλέκεται σε ποσοστό 12% με υποθέσεις κακοποίησης αλλοδαπών. Την επόμενη εβδομάδα το πόρισμα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας.

Κόσμος

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Συρία απευθύνει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW) προκειμένου να μπορέσει να εξουδετερώσει το συριακό χημικό οπλοστάσιο μέχρι τα μέσα του 2014. Ο επικεφαλής του οργανισμού Αχμέτ Ουζουμκου δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα για την καταστροφή των χημικών όπλων είναι «εξαιρετικά σφιχτό», αλλά θα μπορούσε να επιτευχθεί το έργο αν γίνει κατάπαυση του πυρός.

Να είναι πιο ανεκτική σε κοινωνικά ζητήματα και κυρίως στο θέμα του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα ζήτησε από την αστυνομία ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί. «Οι ενάρετες γυναίκες μας θα πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια και να μη φοβούνται όταν είναι παρούσα η αστυνομία» σημείωσε, εκτιμώντας ότι ο σεβασμός προς τον ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα θα πρέπει να διδάσκεται «στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα τεμένη».
  
Σκληρά ναρκωτικά και ύποπτο εξοπλισμό υποστηρίζουν ότι βρήκαν ρώσοι ερευνητές μέσα στο παγοθραυστικό Αrctic Sunrise της Greenpeace, το πλήρωμα του οποίου συνελήφθη τον περασμένο μήνα από τις ρωσικές αρχές με την κατηγορία της πειρατείας. Η Greenpeace κάνει λόγο για δυσφήμιση της οργάνωσης και τονίζει ότι πρόκειται για ιατρικές προμήθειες που υποχρεούνται να διαθέτουν τα πλοία σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.
  
Έντονα αποδοκιμάστηκαν ο ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, στη διάρκεια επίσκεψής τους στη Λαμπεντούζα, στα ανοιχτά της οποίας σημειώθηκε το τραγικό ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες μετανάστες. «Ντροπή», «αίσχος», «δολοφόνοι» ήταν οι λέξεις που ακούγονταν από τα στόματα όσων είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο για να αποδοκιμάσουν τους πολιτικούς. Τρεις γυναίκες, μέλη της φεμινιστικής οργάνωσης Femen, διέκοψαν την Τετάρτη τη συνεδρίαση του ισπανικού κοινοβουλίου διαμαρτυρόμενες γυμνόστηθες για το σχέδιο της συντηρητικής κυβέρνησης να περιορίσει το δικαίωμα στην άμβλωση.

Οικονομία

Αναβλήθηκε για την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου η συζήτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Κορίνθου της αίτησης επικύρωσης συμφωνίας μεταξύ της επιχείρησης του Καζίνο Λουτρακίου και των πιστωτών του. Το δικαστήριο προέβη στην αναβολή κάνοντας δεκτή παρέμβαση του δήμου Λουτρακίου, στον οποίο ανήκει το 16% της επιχείρησης. Περίπου 3.000 ενεργειακοί επιθεωρητές έχουν ήδη εγγραφεί στα αντίστοιχα οικεία μητρώα, από τις 9 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία εκκίνησης της διαδικασίας και τη συγκρότηση του «οριστικού» μητρώου ενεργειακών επιθεωρητών, ενώ, όπως έγινε γνωστό, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ έχει υποδεχτεί γύρω στις 6.000 αναγγελίες έναρξης δραστηριότητας.

Η διαδικασία υποβολής αναγγελιών παραμένει ανοιχτή σε όλους τους διπλωματούχους και πτυχιούχους μηχανικούς. Mέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η πώληση της Olympic Air στην Aegean, με τις δύο εταιρίες να διατηρούν το σήμα, το διακριτό πτητικό έργο και το στόλο τους, όπως ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια της Olympic, η MIG, μετά την έγκριση της εξαγοράς από την Κομισιόν. Μέχρι τις 18/10 θα έχει ολοκληρωθεί η ανάληψη της διοίκησης της Olympic από την Aegean, συμπληρώνει η τελευταία. Από το συνολικό τίμημα ύψους 72 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη καταβληθεί 20 εκατ., και τα υπόλοιπα θα δoθούν σταδιακά.

Αθλητισμός

Επισημοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η απομάκρυνση του Παύλου Δερμιτζάκη από τον πάγκο του ΟΦΗ. Ο Έλληνας τεχνικός συναντήθηκε το μεσημέρι με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Μάνθο Πουλινάκη, και συμφώνησαν στους όρους της κοινή συναινέσει λύσης της συνεργασίας τους. Τα πλάνα του όσον αφορά την ένδεκα που θα παρατάξει με Σλοβακία έδειξε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Φερνάντο Σάντος, στην πρωινή προπόνηση της Τετάρτης.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα έδειξε ο Πορτογάλος προσανατολίζεται στο 4-3-3 με κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Σιόβα- Μανωλά, αφού ο Παπασταθόπουλος ακολούθησε και σήμερα ατομικό πρόγραμμα. Αισιόδοξοι παρουσιάστηκαν οι Ορέστης Καρνέζης, Κώστα Κατσουράνης, Κώστας Μανωλάς, Δημήτρης Σιόβας, Βασίλης Τοροσίδης και Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Οι διεθνείς βρέθηκαν το μέσημέρι της Τετάρτης σε εκδήλωση χορηγού της εθνικής και προέβλεψαν πρόκριση της ελληνικής ομάδας στο Μουντιάλ του 2014.



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1931: Ξεσπά η επανάσταση στην Κύπρο, η οποία και καταπνίγεται με ιστορικό αιματοκύλισμα από τους Βρετανούς.

1935: Το δημοκρατικό πολίτευμα και το Σύνταγμα καταλύονται με το στρατιωτικό πραξικόπημα των Παπάγου, Κονδύλη.

1973: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Σπύρο Μαρκεζίνη, η θητεία της οποίας θα λήξει άδοξα 40 ημέρες αργότερα στο Πολυτεχνείο.

1979: Κυκλοφορεί το εμβληματικό “Pac-Man” που μεγάλωσε γενιές και γενιές.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1930: Harold Pinter, Βρετανός θεατρικός συγγραφέας.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1985: Orson Wells, εξαιρετικά σημαντικός Αμερικανός σκηνοθέτης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: