23 Οκτωβρίου, 2013

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ (23/10/2013)

 

Ο νέ­ος μητροπο­λίτης Αργολίδος κ. Νεκτά­ριος Αντωνόπουλος είναι περισσότερο γνωστός στο ευρύ κοινό από τη συνε­χή και πολυετή ενασχόλη­ση του με έναν άγιο από τη Ρωσία, τον άγιο Λουκά τον ιατρό, επίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας. Ο π. Νεκτάριος πριν την εκλογή του στις 18/10/2013 ήτο ο ηγούμενος της ιστορικής Μονής Μεταμορφώσε­ως του Σωτήρος - Σαγμα­τά στη Βοιωτία ο οποίος είναι αφιερωμένος στη μονα­στική ζωή. Το 1976 χειρο­τονήθηκε διάκονος και το 1977 αποφάσισε να εγκαταβιώσει στη Μονή Σαγματά.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1983, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, από τον νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ενώ το 1991 εξελέγη ηγούμενος της μονής. Παράλληλα, διακονούσε τη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας ως ιεροκήρυκας και ως υπεύθυνος Νεότητας.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ο Γιάννης (όπως είναι το κοσμικό του όνομα) γεννήθηκε το 1952 στο Μαρούσι, όπου και μεγάλωσε. Είναι ένα από τα τέσσερα παιδιά του Σωτήρη Αντωνόπουλου και της Ελένης Μηλίγγου, από τα Καλάβρυτα. Ο πατέρας του, ο οποίος διατηρούσε καθαριστήριο στο Μαρούσι, ήταν αφιλοκερδής ψάλτης στην Παναγίτσα, στον Άγιο Ελευθέριο και στο Κοιμητήριο Αμαρουσίου.

Τόσο ο πατέρας του όσο και η μητέρα του ήταν πολύ φιλόξενοι άνθρωποι. Όπως μαρτυρούν εκείνοι που ήταν κοντά στην οικογένεια, το σπίτι τους ήταν πάντοτε ανοιχτό, χωρίς διάκριση, σε όλους τους ανθρώπους που χτυπούσαν την πόρτα τους και ζητούσαν βοήθεια, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της νύχτας.

Ο ίδιος ήταν πολύ ζωηρός και άτακτος, όταν ήταν μικρός. Ο πατέρας του τον έπαιρνε συνέχεια μαζί του, όταν έψελνε, σε όλες τις Ακολουθίες και στα Μυστήρια της Εκκλησίας. Ο μικρός Γιάννης, στην ηλικία του δημοτικού, μεγάλωσε στο αναλόγιο. Η αγάπη του για τη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας φαίνεται και από το γεγονός ότι, όταν ήταν μικρός, το αγαπημένο του παιχνίδι ήταν να θυμιατίζει, να ανάβει κεριά, να μαζεύει φίλους του από τη γειτονιά και να κάνει λειτουργία.

Είχε όμως και μία άλλη αγάπη, ήδη από τα πρώτα παιδικά του χρόνια: το διάβασμα εκκλησιαστικών βιβλίων και ιδίως εκείνων που αναφέρονταν σε βίους αγίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μητέρα του τον είχε τάξει από μικρό στην Παναγία και την Εκκλησία.

Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ

Η γνωριμία του με τον Ρώσο άγιο έγινε το 1996, σε μία προσκυνηματική εκδρομή με νέους από τη Θήβα στην Ουκρανία. Ένα από τα μέρη που επισκέφθηκαν ήταν και η Κριμαία, μάλιστα εκείνη την περίοδο έγινε η Αγιοκατάταξη και η ανακομιδή των λειψάνων του αγίου. Αυτό το γεγονός φαίνεται ότι κέντρισε το ενδιαφέρον του π. Νεκταρίου, ο οποίος άρχισε να ψάχνει από τότε για τον άγιο Λουκά μέσω βιβλίων, περιοχών που είχε επισκεφθεί, ανθρώπων που τον είχαν γνωρίσει, αλλά και συγγενών του.

Από τότε απέκτησε μία ζωντανή σχέση και επικοινωνία με την περιοχή της Κριμαίας και τον επιχώριο μητροπολίτη Συμφερουπόλεως και Κριμαίας κ. Λάζαρο. Το 1999 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο για τον βίο του αγίου Λουκά, ενώ από τότε ο π. Νεκτάριος έχει συγγράψει πολλά βιβλία, τόσο για τον άγιο όσο και για άλλα θέματα της Ορθοδοξίας. Να σημειώσουμε ότι στη Μονή Σαγματά υπάρχει, μεταξύ άλλων, παρεκκλήσιο του Αγίου Λουκά του ιατρού, το οποίο εορτάζει στις 11 Ιουνίου.

Επίσης, υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου εκτίθενται τα λείψανα του αγίου Λουκά του Ιατρού, αλλά και πολλά προσωπικά του αντικείμενα. Αυτός ο χώρος αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς προσκυνητές που έρχονται από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ζητώντας τη βοήθεια του αγίου, για να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: