04 Σεπτεμβρίου, 2013

ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΕΚΕΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ... ΝΑ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ!

 

Οι επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου, κάνουν λόγο για πλεόνασμα 2,6 δις. Οι επίσης επίσημες «διευκρινίσεις» των αρμοδίων τεχνοκρατών του υπουργείου, έσπευσαν να κόψουν τα φτερά της κάποιας αισιοδοξίας της χειμαζόμενης κοινωνίας, κάνοντας λόγο για «ταμειακό πλεόνασμα», έρριξαν τα 2,6 δις στα... 350 εκατομμύρια, και κατέληξαν σε... ελπίδες στο τέλος του χρόνου να προκύψει πλεόνασμα γύρω στα 70 εκατομμύρια! Τρέχα γύρευε, δηλαδή. Τί να καταλάβει ο κόσμος που μετράει και το δεκάλεπτο, από την διαφορά «πλεονάσματος» και «ταμειακού πλεονάσματος», και τι να περιμένει στην καθημερινότητά του από την αβυσσαλέα απόσταση μεταξύ του πανηγυριώτικου 2,6 δις και του ελπιζόμενου πλεονάσματος των 70 εκατομμυρίων; Πόσο μάλλον που ο Σαμαράς έσπευσε (πρίν καλά-καλά «κάτσει» η μπίλια του πλεονάσματος στο τελικό της νούμερο...) να «δεσμευθεί» (εκλογές έρχονται το '14-μονές, διπλές, τριπλές θα δείξει...) πως από δαύτο, το 70% θα πάει για «ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων» και των ασθενέστερων.

Μόνο που πρίν σβύσει ο απόηχος των πρωθυπουργικών «δεσμεύσεων», ο Στουρνάρας απέκλεισε μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης (υπόσχεση που διακινούσε η ίδια η κυβέρνηση από τό τέλος Ιουλίου!) που θ' ανακούφιζε τους ασθενέστερους, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωνε «εκσυγχρονιστικές αναδιαρθρώσεις» του ασφαλιστικού συστήματος που θα... καταλήξουν σε περικοπές συντάξεων και επικουρικών (όχι των μελλοντικών αλλά και των ήδη πετσοκομμένα καταβαλλόμενων!) και πάλι ο Στουρνάρας δήλωσε ότι «πρός το παρόν, δεν πρέπει να συζητείται η μείωση φόρων, δεν είναι η ώρα...».Για την μη μείωση των φόρων η κουβέντα, για πάταξη της φοροδιαφυγής, κατά που φωνάζει και η τρόϊκα, άχνα... Τό... προσδοκώμενο πλεόνασμα, υπολογίζεται με βάση ταφορολογικά έσοδα που έχουν προϋπολογίσει για το '13 (ΦΑΠ '11, '12 και '13, φορολογία εισοδήματος, είσπραξη τελών κυκλοφορίας κ.λ.π.) και την... μη αποπληρωμή, στο ακέραιο τουλάχιστον, των οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες(προμήθειες, επιστροφή ΦΠΑ, επιστροφή φόρου εισοδήματος κ.λ.π). Αμ έτσι, κι' εγώ μπορώ να έχω μονίμως πλεονασματικούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς: να εισπράττω την σύνταξη η τον μισθό μου, και ... να μην πληρώνω λογαριασμούς, ΦΑΠ, χαράτσια,φόρο εισοδήματος! Αλλά ας το αφήσουμε αυτό...

Πάμε να δούμε πόσο ρεαλιστικές είναι οι αισιόδοξες προβλέψεις για τα δημόσια έσοδα.Η σε σημείο... δήμευσης υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας (χαράτσια και αναδρομικά ΦΑΠ τριετίας-αλήθεια, γιατί την ανικανότητα του κράτους να στέλνει κάθε χρόνο τον ήδη επαχθή ΦΑΠ, πρέπει οι αδυνατούντες πολίτες να τον καταβάλλουν μαζεμμένα;), είναι πλέον η βέβαιο ότι θα αποδώσει πολύ λιγότερα των προϋπολογισμένων σε θεωτητική βάση. ΄Οχι για λόγους... ιδεολογίας «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω», αλλά λόγω ουσιαστικής αδυναμίας της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας να καταβάλει τους παράλογους, εξωπραγματικούς φόρους στ' ακίνητα, που υπολογίζονται σε εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες και σε ακίνητα που λόγω κρίσης ή μένουν ξενοίκιαστα ή νοικιάζονται σε εξευτελιστικές τιμές, που πολλές φορές ίσα που φθάνουν να πληρωθεί το χαράτσι της ΔΕΗ - και πάντως δεν μπορούν κάν να πουληθούν για να πληρωθούν υποχρεώσεις.

Κανείς δεν αγοράζει σήμερα. Ακόμη και η φιλοκυβερνητική και «μνημονιακή» εφημερίδα «Καθημερινή», αναγκάστηκε την Κυριακή με πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της, εν είδει πρώτου θέματος, να κρούσει τον κώδωνα του κινδίνου και να καλέσει τους κυβερνώντες να σταματήσουν την φορολόγηση-δήμευση των ακινήτων και την (απο)χρεωκοπία της πάλαι ποτέ μικρομεσαίας και μεσαίας τάξης που ήταν η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας.. Σε μια εντελώς παγωμένη αγορά που δεν κινείται σχεδόν τίποτα, οι εισπράξεις του ΦΠΑ (αν και πόσο αποδίδεται...) είναι πάντα κάτω από τους επίσημους θεωρητικούς προϋπολογισμούς. Το απέδειξε πανηγυρικά η περσινή χρονιά, αλλά και η μέχρι τώρα φετεινή - παρά τις κυβερνητικές σαχλαμάρες για «τόνωση», τουλάχιστον στον τομέα της εστίασης, από την μείωση του ΦΠΑ από το 23 στο 13%...Όσον αφορά τις προσδοκίες (που αποτυπώνονται και στον προϋπολογισμό) για μεγαλύτερα έσοδα από τον αυξημένο φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, το γκουβέρνο δεν δείχνει να έμαθε από την περσινή παταγώδη αποτυχία του μέτρου, που... απλώς συνέβαλλε στο να μειωθεί δραματικά η κατανάλωση πετρελαίου και να.. παγώσουν οι ΄Ελληνες!

Μια μικρή ελπίδα ποσοστιαίας μόνον κάλυψης των ελλειμμάτων που θα προκύψουν στα δημόσια έσοδα από τους προαναφερθέντες τομείς, είναι ο αυξημένος φετεινός τουρισμός, αλλά οι τεχνοκράτες του υπουργείου, από τα πρώτα δείγματα σε πραγματική εισροή συναλλάγματος, δεν είναι αισιόδοξοι ότι το αντιστάθμισμα θα είναι σημαντικό. Κατά... τα άλλα, οι κυβερνώντες μας καλούν μια κοινωνία πού πλήττεται βάναυσα από την ανεργία και την δραματική μείωση των εισοδημάτων, την πέραν παντός ορίου λογικής υπερφορολόγηση ( σχεδόν αποκλειστικά των μη εχόντων...) και την ουσιατική δήμευση του παραδοσιακού «κεραμιδιού» πάνω από το κεφάλι της, ν' αρμενίσει στο ζοφερό και αβέβαιο αύριο, με... αναπεπταμμένη την σημαία του «πλεονάσματος» και του success story!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: