08 Σεπτεμβρίου, 2013

Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙ «ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ»

 

«Δεν υπάρχει» που λέει κι η νεολαία. Δεν υπάρχει λέξη τόσο θλιβερή, για να μπορέσει να χαρακτηρίσει την κατάσταση που περιγράφει η έρευνα του επιστημονικού Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ. Στο απόλυτο σκοτάδι θα ζήσουμε σχεδόν για μία γενιά, καθώς θα απαιτηθούν τουλάχιστον 20 χρόνια προκειμένου να δημιουργηθούν 1.000.000 θέσεις εργασίας και να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10%.

Στο απόλυτο σκοτάδι ζουν ήδη:

- To 60% όσων αναζητούν εργασία που δηλώνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα προβολής οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης,

- Το 55% των ανέργων που είναι διατεθειμένο να εργαστεί με οποιαδήποτε αμοιβή και αν τους προταθεί,

- Το 53,7% των ανδρών και το 38% των γυναικών που θα δέχονταν να μετακινηθούν μακριά από τον τόπο διαμονής για την αναζήτηση εργασίας,

- Το 37% των ανέργων που στηρίζεται στο συγγενικό του περιβάλλον για να επιβιώσει. Το συγγενικό περιβάλλον φαίνεται ότι λύνει σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα της διαμονής όσων είναι εκτός αγοράς εργασίας. Το ποσοστό των ανέργων που μένει με συγγενείς φτάνει το 84,5%. Ωστόσο, η ψυχολογική στήριξη της οικογένειας προς τα άνεργα μέλη δεν είναι αυτονόητη. 

- Το 45,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει μικρή ή και καθόλου στήριξη, όταν σε περιόδους χαμηλής ανεργίας το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 10%.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι μόλις το 12% των ανέργων λαμβάνει κάποιο επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Οι υπόλοιποι στηρίζονται κυρίως σε οικονομίες προηγούμενων ετών (24,6%), στην αποζημίωσή τους ή στρέφονται σε φίλους και γνωστούς (9,3%). Αλλά και γι’ αυτούς τα μαντάτα είναι κατάμαυρα, καθώς εξαιτίας και της υψηλής ανεργίας, οι μισθωτοί έχουν απολέσει κατά τι περισσότερο από το ένα τρίτο της αγοραστικής τους δύναμης και, σύμφωνα με την έκθεση, το 2014 θα έχουν απολέσει περίπου το 50% της αγοραστικής δύναμης που είχαν το 2009.

Εξάλλου, στην έκθεση επισημαίνεται ότι είναι ορατός ο κίνδυνος οι μεσοπρόθεσμες επενδύσεις να οδηγούν στη λεγόμενη «άνεργη ανάπτυξη», δηλαδή να αφορούν δραστηριότητες που δεν απαιτούν μεγάλο αριθμό απασχολουμένων. Την ίδια στιγμή, με βάση και τα στοιχεία του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων φτάνει πλέον το 60%. Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν για «απαισιόδοξους προφήτες» όπως αποκαλούν επιπολαίως επιστήμονες με το ηθικό ανάστημα και την επιστημονική συγκρότηση του καθηγητή κ. Σάββα Ρομπόλη, διευθυντή του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ.

Αντί να σκεφτούν τι θα φέρουν όλα αυτά και πώς θα αντιμετωπιστούν. Γιατί το «να μην το 'χουν», που λέει κι η νεολαία, αυτοί που θα ζήσουν στην κόλαση το καταλαβαίνω. Το να μην το 'χουν όμως οι… αισιόδοξοι προφήτες που υποτίθεται ότι θα μας βγάλουν από αυτήν, με φοβίζει πιο πολύ και από την κόλαση που μας περιμένει.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: