05 Αυγούστου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Το περιστατικό με το νυχτερινό κέντρο στην Χαλκιδική, το οποίο αψήφισε το λουκέτο του ΣΔΟΕ φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών για αντίστοιχες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας θα κληθεί να πληρώσει μόλις 12.000 ευρώ πρόστιμο. Μάλιστα, στη σελίδα της στο Facebook, η επιχείρηση ευχαριστεί τον τραγουδιστή για τη συνεργασία... Μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας, παρουσία εισαγγελέων, πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στην Πάτρα, για την απομάκρυνση καταληψιών από τρία κτίρια. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της Αστυνομίας, προσήχθησαν στην Ασφάλεια Πατρών 16 άτομα. Με μοριοδότηση θα γίνουν οι προσλήψεις στον νέο φορέα Δημόσιας Τηλεόρασης με προτεραιότητα τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής. «Η διαδικασία θα γίνει εντός Αυγούστου, οπότε θα εκπέμπει πρόγραμμα» τόνισε. Ο ίδιος είπε ότι από την ΕΡΤ έχουν γίνει πάνω από 1.000 αιτήσεις εργαζομένων.

Ποσοστό 4% των εργαζομένων του δημοσίου μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας και ποσοστό λιγότερο του 2% θα απομακρυνθεί τελικά, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτίμησε ότι εντός του 2013 θα γίνουν 5.000-10.000 προσλήψεις με προτεραιότητα στην Υγεία, τα Ταμεία και τον εισπρακτικό μηχανισμό.Το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους ενδέχεται να τεθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα στη συνάντηση που θα έχει την προσεχή Πέμπτη με τον Αντώνη Σαμαρά. Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα θέσει το θέμα, αλλά ευελπιστεί ότι η προοπτική αυτή θα αναδειχθεί από τον Λευκό Οίκο με τη μορφή υπόδειξης προς το Βερολίνο.

Κόσμος

Η φωτιά του εμφυλίου που μαίνεται για δύο χρόνια έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει εκτοπίσει πολλαπλάσιο αριθμό Σύρων από τις εστίες τους, έχει καταστρέψει τις υποδομές της χώρας και έχει κάνει τις πόλεις σωρούς ερειπίων αλλά η καταστροφή δεν σταματά εκεί: Η Συρία έχει ουσιαστικά χωριστεί σε αυτήν την φάση σε τρεις περιοχές, βαθαίνοντας τα ρήγματα μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων και υποσκάπτοντας τις προοπτικές της χώρας να ανακάμψει κάποτε ως πόλος ενός ενιαίου μωσαϊκού κοινοτήτων, όπως ήταν πριν τον πόλεμο.

Την ετυμηγορία για τους περίπου 300 κατηγορούμενους, κυρίως στρατιωτικούς, του δικτύου Εργκένεκον περιμένει η Τουρκία τη Δευτέρα, στην κορύφωση της πεντάχρονης υπόθεσης για τη φερόμενη συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν - η οποία και θεωρείται η εμφανέστερη σύγκρουση της κυβέρνησης ισλαμιστών με το κοσμικοστρατιωτικό κατεστημένο. Η αστυνομία έχει αποκλείσει το χώρο γύρω από το δικαστήριο καθώς έχει απαγορευτεί συγκέντρωση συμπαράστασης που είχαν προαναγγείλει υποστηρικτές των κατηγορουμένων. Για νυχτερινή συνάντηση των ξένων αντιπροσωπειών διαμεσολάβησης που βρίσκονται στην Αίγυπτο με έγκλειστο αρχηγό των Αδελφών Μουσουλμάνων, τον Χαϊράτ ελ Σάτερ, μιλούν τα επίσημα αιγυπτιακά ΜΜΕ. Νωρίτερα είχε προκληθεί σύγχυση για το εάν επρόκειτο να γίνει η συνάντηση, με το υπουργείο Εσωτερικών να το διαψεύδει.

Για μία εβδομάδα παρέτεινε η Ουάσινγκτον το προληπτικό κλείσιμο διπλωματικών της αποστολών σε μουσουλμανικές χώρες, μετά την «σοβαρή απειλή» ασφαλείας. Το ασυνήθιστο μέτρο έχει συνοδευτεί από αύξηση του επιπέδου συναγερμού σε μονάδες στη Μέση Ανατολή και ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς που αφορά όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα την περιοχή. Μετά την πρώτη ομολογία ότι το Παλάτι «δεν γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης», όταν υπέγραφε για την απονομή χάριτος στον Ντανιέλ Βίνιο Γκαλβάν, ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ Στ' ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τη χάρη που δόθηκε στον ισπανό κατηγορούμενο για υπόθεση παιδεραστίας.

Οικονομία

Επιπλέον φόρος, έως και 1.000 ευρώ, προέκυψε για 600 από συνολικά 4.000 φορολογούμενους που πέρασαν από την Εφορία τους για επιτόπιο έλεγχο των παραστατικών της φορολογικής τους δήλωσης. Δυσκολότερη έγινε από την 1η Αυγούστου η προσφυγή των φορολογουμένων στη Δικαιοσύνη για την επίλυση φορολογικών διαφορών.

Πλέον, επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και φυσικά πρόσωπα για να προσφύγουν κατά πράξης επιβολής φόρου, προσαύξησης ή προστίμου στην οποία έχει προχωρήσει η Εφορία θα πρέπει να καταβάλουν το 50% του αμφισβητούμενου ποσού. Τη συμμετοχή του στη «Συμφωνία Τιμής» για τη μείωση των τιμών στην εστίαση, ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος, ανταποκρινόμενος, όπως λέει, στην πρόσκληση της Πολιτείας για να περάσει στον τελικό καταναλωτή η μείωση του ΦΠΑ.

Αθλητισμός

Χωρίς τον Βούκιτς θα μεταβεί ο ΠΑΟΚ στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την Μέταλιστ στη ρεβάνς της ήττα του 2-0 για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Ισόπαλος 0-0 ανεδείχθη ο Παναθηναϊκός με τη Λάτσιο στη φιλική αναμέτρηση που διεξήχθη στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Στην επιστροφή του στη φυσική έδρα του, ο Παναθηναϊκός ήταν αρκετά καλός στον αγωνιστικό χώρο, δίνοντας ελπίδες στους περίπου 10.000 φιλάθλους του που βρέθηκαν στο γήπεδο. Στις 580.000.000 ευρώ κοστολογεί την αξία του Λιονέλ Μέσι ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Σάντρο Ροσέλ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην καταλανική εφημερίδα «Sport» ο Ροσέλ αναφέρθηκε στον Αργεντινό σούπερ σταρ αλλά και στους Φάμπρεγας, Νεϊμάρ και… Μπέιλ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: