26 Αυγούστου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σφοδρή επίθεση στους εργαζόμενους της Πολυκλινικής Αθηνών που πραγματοποιούν κινητοποιήσεις για την ένταξή τους στο καθεστώς διαθεσιμότητας και την αλλαγή του χαρακτήρα του νοσοκομείου εξαπέλυσε ο Αδωνις Γεωργιάδης τη Δευτέρα. Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις «ντροπή», έκανε λόγο για «φασαρία επειδή θα μετακινηθούν ένα χιλιόμετρο, από την Ομόνοια στον Ευαγγελισμό» και παρατήρησε: «Έπρεπε να σας απολύσουμε για να δείτε τι εστί βερίκοκο». Τη βίλα του στο Σάρεϊ της Βρετανίας πουλάει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, σύμφωνα με αγγελία που δημοσιεύθηκε στους Κυριακάτικους Sunday Times. Η αγγελία εμπεριέχει γλαφυρά στοιχεία για τη βίλα, καθώς αναφέρεται ως «το αγγλικό εξοχικό σπίτι στο οποίο βρήκε καταφύγιο ο εξόριστος βασιλιάς». Στη βραδιά των Ιμίων και σε όσα συζητήθηκαν μεταξύ τού τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του ιδίου, ως υπουργού Άμυνας, θα αναφερθεί με λεπτομέρειες ο Άκης Τσοχατζόπουλος στην απολογία του σήμερα, Δευτέρα, που αναμένεται με ενδιαφέρον μετά την πολύμηνη διαδικασία για μίζες από τα εξοπλιστικά στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Τα οργανογράμματα με τις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου παρουσιάζονται στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, για να δώσει το «πράσινο φως» στην αναδιάρθρωση στις δομές υπουργείων και φορέων, από όπου θα προκύψει το πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα τεθεί σε διαθεσιμότητα ολοκληρώνοντας το πρώτο κύμα των 12.500 υπαλλήλων. Τα οργανογράμματα με τις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου παρουσιάζονται στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, για να δώσει το «πράσινο φως» στην αναδιάρθρωση στις δομές υπουργείων και φορέων, από όπου θα προκύψει το πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα τεθεί σε διαθεσιμότητα ολοκληρώνοντας το πρώτο κύμα των 12.500 υπαλλήλων.

Κόσμος

Συνεχίστηκαν την Κυριακή, για 73η μέρα, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σόφια, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι, την οποία κατηγορούν για διαφθορά. Την ώρα που αυξάνεται η κινητικότητα σε επίπεδο κορυφής μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και μπαίνουν στο τραπέζι σχέδια στρατιωτικής δράσης, η Ρωσία εκφράζει την ανησυχία της για τη στάση της Ουάσινγκτον και καλεί σε αυτοσυγκράτηση. «Ελάχιστες οι αμφιβολίες» για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, λέει ο αμερικανός ΥΠΕΞ. Απορρίπτει εμμέσως άμεση δράση η Γαλλία. Έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιονδήποτε διεθνή συνασπισμό σχηματιστεί κατά της Συρίας δηλώνει η Τουρκία.

Στο τέλος της φτάνει η πολύκροτη δίκη του αμφιλεγόμενου κινέζου πολιτικού Μπο Σιλάι, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά, υπεξαίρεση κεφαλαίων και κατάχρηση εξουσίας. Οι εισαγγελείς ζητούν να μην του δοθεί καμία επιείκεια, δεδομένου ότι τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται είναι σοβαρά και ο ίδιος δεν έχει δείξει μεταμέλεια. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν φορτηγό τρένο, το οποίο φέρεται να μετέφερε παράνομους μετανάστες στις ΗΠΑ, εκτροχιάστηκε την Κυριακή σε μια απομακρυσμένη περιοχή νότια του Μεξικού. Αξιωματούχοι κάνουν λόγο για τουλάχιστον 35 τραυματίες, εκ των οποίων οι 16 σοβαρά. Εκφράζονται, μάλιστα, φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.Έρευνα στην περιοχή όπου σημειώθηκε η καταγγελόμενη από τη συριακή αντιπολίτευση επίθεση με χημικά όπλα ξεκινούν από σήμερα, Δευτέρα, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, μετά το πράσινο φως που τους έδωσε το καθεστώς της Δαμασκού. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν δήλωσε ότι «κάθε ώρα μετράει» για την επιτόπια έρευνα, τη στιγμή που η Δύση εκφράζει φόβους ότι είναι ήδη πολύ αργά, καθώς τα στοιχεία μπορεί να έχουν ήδη καταστραφεί.

Οικονομία

Τέρμα στους συμβιβασμούς και τη μείωση των προστίμων για όσους δεν υποβάλουν δηλώσεις και δεν πληρώνουν τους φόρους τους, καθώς και άμεση δήμευση της περιουσίας των φοροφυγάδων που θα παίρνουν το δρόμο της φυλακής χωρίς αναστολή, προβλέπουν ορισμένες από τις διατάξεις του νέου νόμου που σχεδιάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, με στόχο τη φοροδιαφυγή και το αδήλωτο χρήμα. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται δεύτερο κούρεμα χρέους, διότι μπορεί να μειώσει το χρέος της με άλλους τρόπους, όπως η χαλάρωση των όρων στα υφιστάμενα πακέτα διάσωσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Ισχυρά κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών από συγκεκριμένους κλάδους, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών από το 2014. Μεταξύ αυτών είναι να επιστρέφεται ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ, να εκπίπτει από τον φόρο ακόμα και η διπλάσια αξία των αποδείξεων ή να αυξάνεται το αφορολόγητο όριο.

Αθλητισμός

Την δεύτερη νίκη της στο φετινό πρωτάθλημα, σημείωσε η Λιλ, που επικράτησε με 1-0 της Σεντ Ετιέν, σε αναμέτρηση για την 3η αγωνιστική του σαμπιονά. Αυτή ήταν η πρώτη ήττα της Σεντ Ετιέν, που είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα με δύο νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις και μάλιστα χωρίς να δεχθεί τέρμα. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε ο Καλού στο 37' με πέναλτι. Διπλό της Παρί Σεν Ζερμέν επί της Νις με 2-1 και σκόρερ τους Καβάνι και Λαβέτσι, στο 0-0 έμειναν Αζαξιό και Νις. Χωρίς τον Λιονέλ Μέσι η Μπαρτσελόνα δεν είναι παραγωγική, παραμένει όμως αποτελεσματική. Με γκολ του Αντιάνο στο 44ο λεπτό οι «μπλαουγκράνα» νίκησαν 1-0 εκτός έδρας τη Μάλαγα, η οποία άξιζε κάτι περισσότερο αλλά της το στέρησε ο Βίκτορ Βαλντές.

Εντυπωσιακή κατά διαστήματα η Ατλέτικο Μαδρίτης, συνέτριψε την Ράγιο Βαγεκάνο με 5-0 και συμπλήρωσε δύο νίκες σε ισάριθμες αγωνιστικές της Primera Division. Μπορεί και χωρίς τον Καβάνι! Τα διαπιστευτήριά της έδωσε η Νάπολι που νίκησε εύκολα 3-0 τη Μπολόνια στο "Σαν Πάολο" στην πρεμιέρα του Campionato. Η Ίντερ δυσκολεύτηκε αλλά επικράτησε με 2-0 της Τζένοα, ενώ νίκες με 2-1 πανηγύρισαν οι Κάλιαρι επί της Αταλάντα και η Λάτσιο επί της Ουντινέζε αντίστοιχα. Η Ρόμα πέρασε με 2-0 από την έδρα της Λιβόρνο, ενώ η Τορίνο επικράτησε με το ίδιο σκορ (2-0) της Σαουόλο. Τέλος, στο 0-0 έμειναν η Πάρμε με την Κιέβο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: