01 Αυγούστου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Διήμερο κινητοποιήσεων ξεκινά η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στο νέο κύμα διαθεσιμότητας που ετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Την Πέμπτη πραγματοποιείται παννατική στάση εργασίας και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών. Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί 24ωρη παναττική απεργία και πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τα πρόσωπα που θα κρατήσουν τα κλειδιά των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια εισηγείται την Πέμπτη το απόγευμα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου. Νεκρά εντοπίστηκαν το πρωί της Πέμπτης τα δύο μικρά παιδιά ηλικίας 4 και 8 ετών, τα οποία αγνοούνταν από το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή Στρέφι της Ηλείας.

Επισκέψεις στα πλοία που αναχωρούν από τις Πύλες του λιμανιού του Πειραιά πραγματοποιεί από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, πρώτη μέρα του Αυγούστου, ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο υπουργός μίλησε με επιβάτες και αξιωματικούς του Λιμενικού, ενώ άκουσε και τα παράπονα των οδηγών ταξί. Μέχρι τα μεσάνυχτα, οπότε έληξε η σχετική προθεσμία, συνέχιζε να λαμβάνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στοιχεία από τα υπουργεία για τις 6.800 θέσεις που θα καταργηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τους 12.500 «διαθέσιμους» μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Πάντως, το ΔΝΤ επανέρχεται στο θέμα, ζητώντας οριστικές απολύσεις.

Κόσμος

Σενάρια στρατιωτικών ασκήσεων για το ενδεχόμενο πολέμου με την ΕΣΣΔ, την ομιλία της Ελισάβετ σε περίπτωση που ξεσπούσε ο τρίτος - πυρηνικός, όπως φαινόταν τότε παγκόσμιος πόλεμος και την στάση της Θάτσερ απέναντι στην απεργία των ανθρακωρύχων δείχνουν μεταξύ άλλων βρετανικά κυβερνητικά έγγραφα του 1983 που αποχαρακτηρίστηκαν με την πάροδο τριακονταετίας.

Το ιταλικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφαίνεται το μεσημέρι της Πέμπτης για την καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην υπόθεση της Mediaset, με τις εξελίξεις να εγείρουν ακόμη και κίνδυνο τριγμών στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό της Ρώμης μέσω πιθανών αντιδράσεων των βουλευτών του PdL. Μείωση μεν του χρόνου στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων αλλά επικύρωση της καταδίκης εισηγήθηκε η εισαγγελία, απόρριψη της καταδίκης ή, «εν ανάγκη», νέα εκδίκαση, ζητά η πλευρά του Καβαλιέρε.

Η Βουλή της Ουρουγουάης υπερψήφισε το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί και ρυθμίζει την καλλιέργεια και την εμπορική διάθεση μαριχουάνας. Το μέτρο πάει στη Γερουσία και αν περάσει, όπως αναμένεται, θα κάνει τη χώρα την πρώτη στον κόσμο που δημιουργεί πλήρως νόμιμο καθεστώς για όλη τα στάδια της «βιομηχανίας».Περίπου 200 Κούρδους κατοίκους δύο χωριών στην βόρεια Συρία πήραν ομήρους αντικαθεστωτικές ομάδες, ενώ στις περιοχές με κουρδικό πληθυσμό επικρατεί ένταση μετά τη δολοφονία γνωστού Κούρδου πολιτευτή στο Καμισλί.

Σύμφωνα με οργάνωση που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση, οι ομάδες των ενόπλων έχουν σχέση με ακραίες ισλαμιστικές ομάδες. Την πιθανότητα σημαντικών περικοπών στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου και την ανάγκη να γίνει εκ των πραγμάτων μια επιλογή ανάμεσα σε ένα μικρότερο και ικανό στρατό ή ένα μεγάλο που μπορεί να είναι παρωχημένος περιέγραψε με μελανά χρώματα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσάκ Χέιγκελ. Όπως προειδοποιεί, θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις αν το Κογκρέσο δεν κάνει κάτι για να αποφευχθούν μεγάλες, αυτόματες περικοπές από το 2014.

Οικονομία

Στις 7.000 ανέρχονται οι επιχειρήσεις μέλη των ΓΣΕΒΕΕ, ΠΟΕΣΕ, ΣΕΤΕ Μετά από καταγγελίες πολιτών ότι οι υπάλληλοι ειδικά στα τμήματα μητρώου, εισοδήματος και δικαστικού δεκάδων ΔΟΥ δεν απαντούν στις τηλεφωνικές κλήσεις, ο γγ Εσόδων Χ. Θεοχάρης έδωσε εντολές στον Διευθυντή της Φορολογίας Εισοδήματος για την επίλυση του θέματος. Στο χαμηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2012 υποχώρησε ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στην Κίνα τον Ιούλιο. Σύμφωνα με στοιχεία της HSBC, ο δείκτης PMI που καταγράφει τη δραστηριότητα στη βιομηχανία μεταποίησης, υποχώρησε στο 47,7% τον Ιούλιο από 48,2% τον Ιούνιο, φτάνοντας έτσι στο χαμηλότερο σημείο από τον περασμένο Αύγουστο.

Αθλητισμός

Ο ΑΠΟΕΛ αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με την Μάριμπορ στο «ΓΣΠ» στο πρώτο μεταξύ τους ματς για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League και έτσι αγωνιά για την πρόκρισή του στα πλέι-οφ. Οι Σλοβένοι είναι αυτοί που έχουν το προβάδισμα για πρόκριση καθώς η ρεβάνς θα γίνει στην πατρίδα τους την επόμενη εβδομάδα. Επίσημα παίκτης του Αρη είναι ο Τζον Ικε Ιμπεχ.

 Ο 27χρονος Νιγηριανός ακραίος επιθετικός βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στα γραφεία της ΠΑΕ και δεσμεύτηκε με διετούς διάρκειας συμβόλαιο.Παρακολούθησε, μάλιστα, τη φιλική αναμέτρηση των «κίτρινων» στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Βελτιωμένος αλλά με διακυμάνσεις στην απόδοσή του παρουσιάστηκε ο Ολυμπιακός, που ανεδείχθη ισόπαλος 2-2 με τη Σαντχάουζεν στο τελευταίο του φιλικό παιχνίδι επί γερμανικού εδάφους.

Ο Ολαϊτάν πέτυχε τα δύο τέρματα της ομάδας του Μίτσελ, που πραγματοποίησε πολλές δοκιμές. Ντεμπούτο στα «ερυθρόλευκα» για τους Σαβιόλα και Ρομπέρτο, πολύ καλή εμφάνιση από τον Βάις.



Δεν υπάρχουν σχόλια: