08 Αυγούστου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες βάσει της μετασεισμικής δραστηριότητας στη Φθιώτιδα, εκτιμώντας ότι τα 5,1 Ρίχτερ της Τετάρτης δεν συνδέονται με το ρήγμα της Αταλάντης, το οποίο στο παρελθόν είχε δώσει εξαιρετικά φονικούς σεισμούς. Υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε χωριά της Φθιώτιδας, αλλά και της Εύβοιας. Έκτακτα μέτρα σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Τροχαία, εν όψει της εξόδου αλλά και της επιστροφής των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου. Έτσι, αυξημένη θα είναι η τροχονομική αστυνόμευση τόσο του εθνικού οδικού δικτύου όσο και των σημείων όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.), ενώ σε ισχύ θα τεθούν οι περιορισμοί για την κίνηση των φορτηγών.

Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο και τις πανελλαδικές, οι οποίες μάλιστα θα τεθούν σε εφαρμογή από τη νέα σχολική χρονιά (2013-2014). Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σχέδιο για τις πανελλαδικές θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το νέο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο. Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην Ρουπακιά του δήμου Ερυμάνθου στην Αχαΐα. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 13 οχήματα και τρία αεροσκάφη. Με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι συναντάται το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενώ στις 21:55 (ώρα Ελλάδας) θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για το ραντεβού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Κόσμος

Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε στιγμιότυπα από την προσέλευση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ σε τέμενος της Δαμασκού, όπου βρέθηκε για τη λήξη του Ραμαζανιού, έπειτα από τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν από την πλευρά της αντιπολίτευσης ότι η αυτοκινητοπομπή που τον μετέφερε δέχθηκε επίθεση. Κάτοικοι της περιοχής έκαναν πάντως λόγο για ήχους εκρήξεων στην περιοχή. Η νέα ηγεσία της Αλ Κάιντα δεν φαίνεται μεν να έχει καταφέρει να ενοποιήσει τις διάφορες ομάδες της, η οργάνωση όμως παραμένει μια σημαντική απειλή, σύμφωνα έκθεση εμπειρογνωμών των Ηνωμένων Εθνών.

Σε νέα φάση περνάει η ρήξη στην Αίγυπτο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει «αποτυχημένες» τις προσπάθειες διαμεσολάβησης των ξένων απεσταλμένων κάνοντας ξανά «νύξη» για χρήση βίας ώστε να διαλυθούν οι καθιστικές συγκεντρώσεις υπέρ του Μόρσι. Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν ΗΠΑ και ΕΕ σε κοινή τους ανακοίνωση, καλώντας εκ νέου τις δύο πλευρές σε συνεννόηση. Ο άμεσος κίνδυνος νέας αιματοχυσίας εντοπίζεται στις νέες συγκεντρώσεις αλλά και στις δύο καθιστικές διαμαρτυρίες ισλαμιστών στο Κάιρο, όμως οι επικείμενοι εορτασμοί για το Ραμαζάνι μπορεί να καθυστερήσουν την όποια επέμβαση και να δώσουν χρόνο.

H ακύρωση της συνάντησης Ομπάμα και Πούτιν από τον Λευκό Οίκο προκαλεί «απογοήτευση» στο Κρεμλίνο, όπως ανέφερε η ρωσική προεδρία, η οποία ωστόσο υπογράμμισε πως η πρόσκληση μένει σε ισχύ και οι «ρώσοι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τη συνεργασία με τους αμερικανούς εταίρους για όλα τα κεντρικά ζητήματα στη διμερή ατζέντα». Η Μόσχα σημείωσε πως η ακύρωση της συνάντησης κατά την παραμονή του Ομπάμα στη Μόσχα για την G20 οφείλεται στην «κατάσταση γύρω από τον Σνόουντεν, την οποία δεν δημιουργήσαμε εμείς». Η κυβέρνηση της Αργεντινής κήρυξε διήμερο πένθος στη χώρα για τα θύματα της έκρηξης που σημειώθηκε σε κτίριο της πόλης Ροσάριο, από διαρροή αερίου. Στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας έσπευσε και η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες, ενώ τη λύπη τους εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως και ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος γεννήθηκε στο Ροσάριο.

Οικονομία

Η Ουγγαρία αποπλήρωσε το σύνολο του δανείου που της είχε χορηγήσει το 2009 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας. Η τελευταία δόση του δανείου, ύψους 1,45 δισ. ευρώ που είχε χορηγηθεί στα μέσα του 2009, καταβλήθηκε την Τρίτη. Το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης είναι υπό μελέτη και οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το αν θα αυξηθεί το επίδομα ή θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Τρίτη συνεχόμενη ημέρα πτώση κατέγραψαν την Τετάρτη οι δείκτες στη Νέα Υόρκη ενώ, νωρίτερα, καταγράφηκαν και στην Ευρώπη πτωτικές τάσεις, με το Λονδίνο να χάνει σχεδόν 1,5%.

Αθλητισμός

Με πέντε γκολ φιλοδώρησε τη Νόρτζελαντ η Ζενίτ, με τον Γιούρι Λοντίγκιν κάτω από τα δοκάρια της, πήρε το εισιτήριο για τα πλέι οφ του Champions League. Η Σέλτικ του Γιώργου Σαμαρά (ήταν βασικός και αντικαταστάθηκε στο 70') έμεινε στο 0-0 με την Έλφσμποργκ, αλλά χάρη στο 1-0 του πρώτου αγώνα πήρε την πρόκριση. Ένσταση για αντικανονική συμμετοχή της Μέταλιστ στην εφετινή διοργάνωση του Champions League κατέθεσε ο ΠΑΟΚ μετά τη λήξη του αγώνα στο Χάρκοβο, που βρήκε τον «Δικέφαλο» ισόπαλο 1-1 με την ουκρανική ομάδα, αποτέλεσμα που σήμανε και τον αποκλεισμό του. Οι Θεσσαλονικείς ζητούν από την UEFA το μπαλάκι που θα μπει στην κληρωτίδα για τα πλέι-οφ του Champions League να γράφει «Μέταλιστ ή ΠΑΟΚ» σε αναμονή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για ενδεχόμενη τιμωρία των Ουκρανών.

Αυτή τη φορά ο Ολυμπιακός σκόρπισε χαμόγελα αισιοδοξίας στους οπαδούς του, που είδαν την ομάδα του Πειραιά να παίζει καλό ποδόσφαιρο, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο του φιλικού αγώνα με την Άντερλεχτ στο «Καραϊσκάκη», η λήξη του οποίου βρήκε τους «ερυθρόλευκους» νικητές με 1-0. Η ομάδα του Μίτσελ πήρε τη νίκη στο φιλικό με τους Βέλγους με κεφαλιά του Σιόβα στο 14ο λεπτό, ενώ ξεχώρισαν οι Σαβιόλα και Βάις, οι οποίοι επέδειξαν πολύ καλή συνεργασία. Οι Πειραιώτες θα δώσουν το τελευταίο φιλικό της προετοιμασίας τους το Σάββατο (10/8, 23.15) στην Ισπανία με αντίπαλο την Βαλένθια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: