04 Αυγούστου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Ποινικές διώξεις, με τις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την τέλεση κακουργηματικών πράξεων άσκησε το Σάββατο ο εισαγγελέας Ηρακλείου σε πέντε από τους 13 συλληφθέντες που φέρονται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που αφορούσε κυρίως σε υποθέσεις ναρκωτικών. Στις θέσεις τους παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή Χεροβούνι, μεταξύ Μαρκόπουλου και Πόρτο Ράφτη, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος αναζωπυρώσεων. Ως ύποπτα για εμπρησμό στο Χεροβούνι συνελήφθησαν τρία άτομα.

Στη σύλληψη ενός 25χρονου δραπέτη των φυλακών Γρεβενών, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 20 χρόνων για ανθρωποκτονία και βιασμό, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στην Ηλιούπολη. Στο όχημα στο οποίο εντοπίστηκε ο 25χρονος επέβαινε και μία ανήλικη κοπέλα από τη Δάφνη, για την οποία είχε γίνει καταγγελία από τους γονείς της ότι είχε απαχθεί από το δραπέτη (εκούσια απαγωγή). Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται φωτιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα του Σαββάτου σε δασική έκταση στην Παλιά Ζίχνη του δήμου Ν. Ζίχνης των Σερρών. Από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές. Λουκέτο για 48 ώρες, σύμφωνα με τον νόμο, έβαλε το ΣΔΟΕ σε κέντρο διασκέδασης στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, όπου εμφανιζόταν γνωστός τραγουδιστής.

Κόσμος

Η συστηματική κρατική... «ενίσχυση», με τη βοήθεια της επιστήμης, στη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων δεν ήταν προνόμιο μόνο της Ανατολικής Γερμανίας (ΛΔΓ) αλλά, όπως υποστηρίζει εκτενής πανεπιστημιακή έρευνα, και της Δυτικής Γερμανίας. Η Βόννη, υποστηρίζει η έρευνα, ξόδεψε εκατομμύρια μάρκα για έρευνες και χρήση διάφορων φαρμακευτικών μέσων σε μεγάλο φάσμα του επαγγελματικού αθλητισμού και όχι απλώς ως «αντίδραση» στο αντίστοιχο πρόγραμμα της ΛΔΓ αλλά παράλληλα με αυτό.

Την πίεση στον ίδιο τον ιταλό πρόεδρο για να δώσει αμνηστία στον καταδικασθέντα Μπερλουσκόνι - με λόμπι βουλευτών του PdL - ακολούθησε η οργή του Κυρηνάλιου σε αναφορά βουλευτή του ίδιου κόμματος που «προειδοποίησε» πως η χώρα κινδυνεύει ακόμη και με «εμφύλιο»: Εντελώς «ανεύθυνες» θεωρεί ο πρόεδρος τις δηλώσεις, «στα όρια του ανατρεπτικού λόγου» οι αναφορές λέει ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος. Το μέτρο του πολιτικού κινδύνου από την καταδίκη δείχνει και η διαδήλωση συμπαράστασης στον διωκόμενο Καβαλιέρε που οργανώνει το PdL για την Κυριακή.

Με την απρόσμενη αποστράτευση του στρατηγού Μπεκίρ Καλίοντζου, του αρχηγού της Χωροφυλακής που θεωρείτο βασικός υποψήφιος να αναλάβει επικεφαλής του στρατού ξηράς, ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Απορρίπτει ως προϊόν εκτεταμένης νοθείας τα αποτελέσματα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη Ζιμπάμπουε ο Μόργκαν Τσβανκιράι, που εμφανίζεται να χάνει ξανά την προεδρία αλλά και την Βουλή από τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Το κόμμα του, είπε, δεν θα αναγνωρίσει θεσμούς που θα προκύψουν από αυτές τις εκλογές και θα εξαντλήσει «κάθε νόμιμο μέσο» -εξελίξεις που αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για νέο ξέσπασμα μετεκλογικής βίας στη χώρα. Ανήσυχη για τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας δηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συναγερμό στις χώρες μέλη της για «αυξημένη επαγρύπνηση σχετικά με τρομοκρατική δραστηριότητα» χτυπά η Interpol, λόγω των πρόσφατων μαζικών αποδράσεων εξτρεμιστών από φυλακές του Ιράκ, της Λιβύης και του Πακιστάν - στις οποίες υπάρχουν υποψίες για εμπλοκή της Αλ Κάιντα. Η Intepol καλεί σε διερεύνηση για το κατά πόσον οι επιχειρήσεις που κατέληξαν στις αποδράσεις ήταν κεντρικά συντονισμένες. Η ανακοίνωση συνδέει το ζήτημα με το προληπτικό κλείσιμο πρεσβειών των ΗΠΑ στον μουσουλμανικό κόσμο.

Οικονομία

Ύστατη ευκαιρία να ρυθμίσουν όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και σε 46 δόσεις δίνει το υπουργείο σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες. Εγκύκλιος που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες θα προβλέπει πως όσοι οφειλέτες ρυθμίσουν τα χρέη του 2013 σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να ενταχθούν και στην ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών που επιτρέπει τη σταδιακή αποπληρωμή χρεών μέχρι και τον Ιούνιο του 2017. Η ιδιωτικοποίηση της Eurobank αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Για το σκοπό αυτό, τους επόμενους μήνες, το Ταμείο θα προετοιμάσει το έδαφος για την επιστροφή της Eurobank σε ιδιωτικό καθεστώς, μεριμνώντας για την αποτελεσματική λειτουργία της τράπεζας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και εξασφαλίζοντας ότι η διοίκηση της Eurobank θα προετοιμάσει την τράπεζα για μια αποτελεσματική ιδιωτικοποίηση είτε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ή μέσω τοποθέτησης στην αγορά. Την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας. Θεωρεί εφικτό το στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους, σημειώνει ότι για την ελάφρυνση του χρέους είναι η ώρα των εταίρων, ενώ σε ό,τι αφορά την κάλυψη τυχόν δημοσιονομικού κενού σημειώνει ότι θα μπορούσε να καλυφθεί και με άλλους τρόπους, όπως η «επιστροφή στις αγορές».

Αθλητισμός

Τη βεβαιότητα ότι υπάρχει χρόνος να διορθώσει ο Ολυμπιακός τα κακώς κείμενα πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου εξέφρασε ο Μίτσελ μετά τη φιλική ήττα των «ερυθρόλευκων» με 2-0 στο «Άνφιλντ» από τη Λίβερπουλ. Ισόπαλοι 0-0 αναδείχθηκαν ο Λεβαδειακός και ο Πανιώνιος, σε φιλικό αγώνα που έγινε στην πρωτεύουσα της Βοιωτίας. Οι δύο ομάδες έδειξαν καλά στοιχεία στον ανασταλτικό τομέα, αλλά και αδυναμίες στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, με συνέπεια οι καλές φάσεις μπροστά στις δύο εστίες να είναι λιγοστές.

Σε οριστική συμφωνία με τον Μιχάλη Σηφάκη έφτασε ο Άρης σχετικά με τον διακανονισμό των χρεών του συλλόγου της Θεσσαλονίκης προς τον Έλληνα τερματοφύλακα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νυν τερματοφύλακας του Ατρομήτου δέχθηκε να γίνει «κούρεμα» ύψους 60% του ποσού που του οφείλεται. Η εξέλιξη είναι αναμφισβήτητα πολύ θετική για τους «κίτρινους» στη προσπάθεια που κάνουν για την υπαγωγή της ΠΑΕ στο άρθρο 99.


Δεν υπάρχουν σχόλια: