17 Αυγούστου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

«Με τα σημερινά δεδομένα και εκτός σοβαρού απροόπτου» δεν θα χρειαστεί εκ περιτροπής διακοπή της ηλεκτροδότησης στη Σαντορίνη, δήλωσαν το Σάββατο οι αρμόδιοι. Ο Διαχειριστής του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) απηύθυνε, πάντως, έκκληση για τον περιορισμό της κατανάλωσης στην απολύτως απαραίτητη, ώστε να καταστεί εφικτή η κατανομή της ισχύος με τον καλύτερο τρόπο.  Ένας 56χρονος συνελήφθη για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από ένα 24ωρο στο Κατσιμίδι του Ωρωπού. Για απόπειρα εμπρησμού συνελήφθη και ένας 67χρονος άνδρας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία στο Καπανδρίτι. Στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν μπιτόνια και ένα μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό.

Με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, το τριήμερο 16-18 Αυγούστου δεν επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων και πεζών στις δασικές εκτάσεις και τα περιαστικά δάση των περιοχών για τις οποίες προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4). Στην προστασία των οικισμών της Καλλιράχης και των Μαριών κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουν επικεντρωθεί πλέον οι προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που από το μεσημέρι της Παρασκευής έχει ξεσπάσει στο νησί της Θάσου, φέρνοντας στους κατοίκους τρομαχτικές μνήμες από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1989.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της ιατροδικαστικής έρευνας και της πραγματογνωμοσύνης, τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής, από του Αγίου Βασιλείου Περιστερίου, η κηδεία του 19χρονου, που έχασε τη ζωή του στη διάρκεια ελέγχου εισιτηρίων σε τρόλεϊ. Έκλεισαν για λόγους ασφαλείας οι σταθμοί του μετρό «Περιστέρι» και «Ανθούπολη» μέχρις τις 7:30 το απόγευμα, ενώ απαγορεύτηκε και η κυκλοφορία των τρόλεϊ με κατεύθυνση το Περιστέρι.

Κόσμος

H γερμανίδα καγκελάριος αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας νέος μεγάλος συνασπισμός -Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών- στο Βερολίνο μετά τις κάλπες του Σεπτεμβρίου, ένα ενδεχόμενο το οποίο «κανείς δεν επιδιώκει» μεν αλλά μπορεί να ανακύψει αναγκαστικά. Η έκβαση των εκλογών για το γερμανικό Κοινοβούλιο θα κριθεί, αρχικά, από την τύχη που θα έχουν οι Φιλελεύθεροι (FDP), προτιμώμενοι σύμμαχοι της Μέρκελ, όπως όμως και από την στάση των Πράσινων. Ταμπουρωμένοι στο τεμενος Φατέχ του Κάιρο βρίσκονται περίπου 700 διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι, περικυκλωμένοι όχι μόνο από στρατό και αστυνομία αλλά και από αντιτιθέμενους στον ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο, που βγήκαν επίσης στους δρόμους την αιματηρή Παρασκευή. Ομάδα των δυνάμεων ασφαλείας φαίνεται ότι έχει μπει στο τζαμί για να διαπραγματευτεί την έξοδο των διαδηλωτών. Σε τουλάχιστον 82 νεκρούς ο απολογισμός των συγκρούσεων της Παρασκευής σε όλη τη χώρα ενώ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επιμένουν και καλούν σε «εβδομάδα οργής».

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 200 αγνοούνται μετά τη σύγκρουση φέρι μποτ με εμπορικό πλοίο στο αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων. Το φέρι μποτ, στο οποίο ταξίδευαν 752 επιβάτες και 118 μέλη πληρώματος, βυθίστηκε μετά τη σύγκρουση. Στη βία βυθίζεται όλο και περισσότερο η Αίγυπτος με αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών και δυνάμεων ασφαλείας κατά τις διαδηλώσεις για την «Παρασκευή της Οργής» των Αδελφών Μουσουλμάνων. Δακρυγόνα και πυροβολισμοί στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, όπου έχουν συγκεντρωθεί κατά χιλιάδες οι ισλαμιστές. Εξήντα νεκροί σε όλη τη χώρα, πολλοί φέρουν τραύματα από σφαίρες.

Διπλωματική κινητικότητα στο εξωτερικό.    Άμεσο τερματισμό της βίας στην Αίγυπτο και επιστροφή στον πολιτικό διάλογο, καθώς και έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την προσεχή εβδομάδα προκειμένου να αναθεωρηθούν οι σχέσεις της ΕΕ με το Κάιρο, ζητούν από κοινού η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας υπό το βάρος των δραματικών εξελίξεων. Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των «28» συνεδριάζουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Ταξιδιωτικές οδηγίες εκδίδονται για την Αίγυπτο, με την Γερμανία να εντάσσει και τα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας.

Οικονομία

Η γερμανική κυβέρνηση διαμηνύει για άλλη μία φορά, διά στόματος της ίδιας της καγκελαρίου, πως «δεν βλέπει» νέο κούρεμα για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το ελληνικό πρόγραμμα που προβλέπει επαναξιολόγηση στο τέλος του 2014 ή την αρχή του 2015. «Αυτό το χρονοδιάγραμμα πρέπει να ακολουθήσουμε, αντί να κάνουμε καθημερινά εικασίες» τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως η ίδια «δεν θα πάρει μέρος στην εικοτολογία». Νέα πρόταση για το θέμα των πλειστηριασμών α' κατοικίας φαίνεται να επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο με δεδομένες και τις σφοδρές αντιδράσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης.

Στο νέο σχέδιο προβλέπονται συγκεκριμένα κριτήρια, που θα λειτουργούν ως ασπίδα για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο. Μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών στις επιχειρήσεις που καταβάλλουν με συνέπεια τις ασφαλιστικές εισφορές ή έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις που τηρούν προαναγγέλλει ο διοικητής του ΙΚΑ. «Θα είναι μια κίνηση δικαίωσης των συνεπών εργοδοτών και ένα ουσιαστικό κίνητρο για τη μη διολίσθηση στην εισφοροδιαφυγή» τονίζει ο κ. Σπυρόπουλος.

Αθλητισμός

Ανοίγει αυτό το τριήμερο η αυλαία της primera division για την αγωνιστική περίοδο 2013-14 με τις βασικές διεκδικήτριες του τίτλου, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης να έχουν την Κυριακή εντός έδρας αποστολές. Το «2 στα 2» πέτυχε η Λιόν την Παρασκευή στη Γαλλία. Εύκολο έργο αναμένεται να έχουν τα φαβορί στην Γερμανία. Μετά από 25 πρεμιέρες και για πρώτη φορά στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ (από το 1992), η σεζόν ξεκινά χωρίς τον σερ Αλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Με τους Έλληνες οπαδούς να βρίσκονται ακόμα στις παραλίες απολαμβάνοντας τις καλοκαιρινές τους διακοπές ξεκινά το νέο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα. Από τα «μεγάλα σαλόνια» θα απουσιάζει για πρώτη φορά η ΑΕΚ, μετά τον υποβιβασμό της και την «εθελουσία» δήλωση συμμετοχής στην Γ' Εθνική, ενώ επιστρέφει μετά από 13 χρόνια ο Απόλλων Σμύρνης. Το πρόγραμμα του Σαββάτου: Ατρόμητος-Εργοτέλης και Πλατανιάς-Βέροια (19:15), ΠΑΟΚ-Ξάνθη (21:30). Χωρίς τον τιμωρημένο από την περυσινή περίοδο, Κώστα Κατσουράνη και τους τραυματίες Δημήτρη Κωνσταντινίδη, Σβόνιμιρ Βούκιτς υποδέχεται ο ΠΑΟΚ την Ξάνθη το Σάββατο (21.30, Novasports2) για την πρεμιέρα της Σούπερ Λίγκα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: