29 Αυγούστου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη, το ΔΣ της ΟΛΜΕ προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το εύρος των κινητοποιήσεων που σχεδιάζει κατά της κινητικότητας. Στο πλευρό των καθηγητών αναμένεται να βρεθούν και οι δάσκαλοι, που είχαν άκαρπη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας την Τετάρτη. Παράλληλα, η ΟΛΜΕ συντονίζεται με άλλες ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για μια συνολικότερη απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης. Σήμερα, Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και των ονομάτων των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.    Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί της Πέμπτης και έως τη λήξη του ωραρίου, συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12:00 και πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στους σχεδιασμούς για συρρίκνωση των υπηρεσιών του Δημοσίου, την κινητικότητα και τις απολύσεις.

Σε ύφεση βρίσκεται από την Πέμπτη το πρωί η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης κοντά στη Λιβαδειά και έφτασε το βράδυ στις παρυφές της πόλης.Το βράδυ οι φλόγες πέρασαν μέσα από τις αυλές των πρώτων σπιτιών στην Χαιρώνεια. Σύσκεψη για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο πλαίσιο των διεθνών σχεδιασμών για ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία έχουν το πρωί της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος και ο υπουργός Αμυνας Δ.Αβραμόπουλος. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε χθες την κατάσταση «εξαιρετικά ανησυχητική» και τόνισε ότι «η χρήση χημικών είναι ένα ειδεχθές έγκλημα που παραβιάζει αυστηρούς κανόνες του διεθνούς δικαίου και άρα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής απάντηση στο όνομα της νομιμότητας».

Κόσμος

Δύο φορές θα κληθούν να ψηφίσουν οι βρετανοί βουλευτές πριν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, μετά τις έντονες πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον. Η κρίσιμη δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει μετά την αναφορά των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο συριακό έδαφος για τη χρήση χημικών. Οι αντιδράσεις έρχονται από τους Εργατικούς που απειλούν ότι θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση εάν ο Κάμερον δεν περιμένει τα αποτελέσματα από τις έρευνες του ΟΗΕ. Με μια μαζική απεργία σε 50 πόλεις οι εργαζόμενοι στα ταχυφαγεία των ΗΠΑ διαμαρτύρονται για τον κατώτατο μισθό τους και ζητούν αύξηση σε 15 δολάρια την ώρα από 7,25 που παίρνουν σήμερα. Οι εργαζόμενοι στα fast food των ΗΠΑ, ζητούν, επίσης, τη δημιουργία κλαδικού σωματείου χωρίς τον φόβο της απόλυσης των συνδικαλιστών από τους εργοδότες τους, γεγονός που δεν έχει αφήσει μέχρι σήμερα περιθώρια για τη δημιουργία συνδικάτου εργαζομένων στα ταχυφαγεία.

Σίγουρος πλέον ότι η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό δηλώνει ο Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεοπτική συνέντευξη, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχει λάβει την τελική απόφαση για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. «Πρέπει να υπάρξουν διεθνείς συνέπειες, έτσι είμαστε σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους μας» είπε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να σταλεί στον Άσαντ ένα «δυνατό μήνυμα» για να μη γίνει ξανά χρήση χημικών όπλων. Εντός της ημέρας ενημερώνουν το Κογκρέσο ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα.

Μισό αιώνα μετά την ιστορική ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Μπαράκ Ομπάμα, από το ίδιο μάλιστα σημείο από όπου την εκφώνησε ο μεγάλος αφροαμερικανός, αγωνιστής, έκανε λόγο για ένα έθνος που έχει αλλάξει, αλλά και για πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη για να αμβλυνθούν οι οικονομικές ανισότητες. Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε την ακύρωση, τουλάχιστον για φέτος, της επιβολής φόρου ακινήτων για την κύρια κατοικία των φορολογούμενων, ικανοποιώντας ένα από τα αιτήματα που είχε θέσει η μπερλουσκονική παράταξη. Αναγκαίο βήμα η απόφαση, γιατί «ο φόρος στην κύρια κατοικία είχε παρουσιάσει αρκετά προβλήματα και η εφαρμογή του θα ήταν άδικη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

Οικονομία

Με τον πρωθυπουργό συναντάται την Πέμπτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Νικ. Θεοφιλόπουλος, για να του ανακοινώσει τα σχέδια της μητρικής Philip Morris για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Παπαστράτος στο Αγρίνιο.Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον των γερμανικών αλυσίδων λιανεμπορίου για τα ελληνικά προϊόντα, όπως προκύπτει και από τις συναντήσεις με επικεφαλής μεγάλων ομίλων που γίνονται στη Γερμανία.

Επιστροφές ΦΠΑ άνω του 1 δισ. ευρώ εκκρεμούν την τελευταία εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις που αναμένουν έως και περίπου 2,5 χρόνια για να εισπράξουν από το Δημόσιο τον συγκεκριμένο φόρο, με αποτέλεσμα, να δημιουργούνται προβλήματα ρευστότητας τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στους δικαιούχους επιτηδευματίες.

Αθλητισμός

Με τον Σαμαρά να συμμετέχει στο πρώτο γκολ και να σημειώσει το δεύτερο (48'), η Σέλτικ κατάφερε στις καθυστερήσεις να φτάσει στο 3-0 πετυχαίνοντας την ολική ανατροπή και πρόκριση στους ομίλους του Champions League κόντρα στη Σαχτάρ Καραγκαντί που είχε επικρατήσει με 2-0 στο Καζακστάν. Πιο εύκολο από ό,τι θα περίμεναν και οι πιο απαιτητικοί φίλοι της, η Μίλαν νίκησε με 3-0 την Αϊντχόφεν και πέρασε στους ομίλους, έχοντας σκόρερ τους Μπόατενγκ (9', 77') και Μπαλοτέλι (55'). Η Ρεάλ Σοσιεδάδ νίκησε ξανά την Λιόν με 2-0 (όπως και στην Γαλλία) χάρη στα τέρματα του Βέλα (67', 90'), ενώ με δεύτερες νίκη προκρίθηκαν και οι Ζενίτ, Βικτόρια Πλζεν.

Το «μούδιασμα» που επικρατεί στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ μία ημέρα μετά τον αποκλεισμό από την Σάλκε στα πλέι οφ του Champions League, θέλει τον χρόνο του για να φύγει, όμως στον Δικέφαλο είναι υποχρεωμένοι να κοιτάξουν την επόμενη ημέρα και κυρίως τον μεταγραφικό σχεδιασμό. Ο Γιώργος Τζαβέλλας που έμεινε ελεύθερος από τη Μονακό φέρεται να έχει συμφωνήσει με τον ΠΑΟΚ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσσαλονικείς εξετάζουν την περίπτωση του Γερμανού μέσου της Ουντινέζε, Αλεξάντερ Μέρκελ, ενώ στις προπονήσεις δοκιμάζεται ο Αργεντινός αμυντικός της Ρασίνγκ Κλουμπ, Γκαστόν Κάμπι.

Έτοιμος να παρατάξει τον Ατρόμητο με επιθετική φιλοσοφία είναι ο Γιώργος Παράσχος, στη ρεβάνς των play off του Europa League με την Άλκμααρ,. Αισιόδοξος δήλωσε και ο Σωκράτης Φυτανίδης, ελπίζοντας ότι εάν η ελληνική ομάδα το πιστέψει, τότε μπορεί να ανατρέψει το εις βάρος της 3-1. Αγωνιστικά, δεν αποκλείεται να αγωνιστούν από την αρχή στην ενδεκάδα, τόσο ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, όσο και ο Στέφανο Ναπολεόνι.



Δεν υπάρχουν σχόλια: