02 Αυγούστου, 2013

ΝΕΟ ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΑΠΟ ΔΝΤ


Με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, στην περίπτωση που δεν θα εισπραχθούν οι φόροι, απειλεί την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω της έκθεσης που δημοσιοποίησε χθες. Κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα στον υπό εκτέλεση Προϋπολογισμό και συνδέει τη σύνταξη του επόμενου με νέα μέτρα και περικοπές που εντοπίζονται στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Οι ειδικοί του ΔΝΤ προειδοποιούν ότι οι απώλειες φορολογικών εσόδων θα φέρουν επώδυνες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Το Ταμείο (που φέρει μεγάλες ευθύνες για τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας) κάνει λόγο για φοροκόπωση των πολιτών (εξαιτίας του μεγάλου φορολογικού βάρους), γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη συλλογή των φόρων.

Βέβαια, την ίδια στιγμή που το ΔΝΤ παρατηρεί το παραπάνω, συνεχίζει να πιέζει με λύσσα για λήψη νέων μέτρων, που ως γνωστόν ξεκινούν στα χαρτιά και στη θεωρία ως διαρθρωτικές αλλαγές για να καταλήξουν στην πράξη είτε σε επιβολή νέων φόρων είτε σε περικοπές εισοδημάτων και
πολύ συχνά και στα δύο.

Στην έκθεση εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τη δυνατότητα των φορολογικών Αρχών να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τον ενιαίο Φόρο Ακινήτων, καθώς βασίζεται στην αυτοσυμμόρφωση των ιδιοκτητών. Όπως τονίζεται στην έκθεση, με τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα αυξηθεί κατά 30 φορές ο αριθμός αυτών που θα παραλάβουν εκκαθαριστικό φόρου (καθώς θα επιβληθεί και σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα). Ετσι γίνονται συστάσεις για να επιβληθεί το χαράτσι επί των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και το 2014.

Η έκθεση του ΔΝΤ περιλαμβάνει «καυτά» σημεία στους ακόλουθους τομείς:

-Υγεία: Θέτει θέμα μείωσης των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ και αύξησης της κινητικότητας των γιατρών στο ΕΣΥ. Παράλληλα, ορίζει ότι το 50% των φαρμάκων στα νοσοκομεία πρέπει να είναι γενόσημα.

-«Κόκκινα» δάνεια: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των «κόκκινων» δανείων το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς (πάνω από 27% η αύξηση στα νοικοκυριά και 31% στις επιχειρήσεις).

-Η μείωση μισθών στη χώρα μας την περίοδο 2012-2014 θα διαμορφωθεί συνολικά στο 20%, ενώ η ανεργία θα φθάσει το 27% φέτος και θα αποκλιμακωθεί σταδιακά έως το 16,3% το 2018. Η εκτίμηση για την ύφεση διατηρείται στο 4,2% φέτος, ενώ για το 2014 προβλέπεται οριακή αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος  κατά 0,6%.

-Ασφαλιστικό: Εως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έως τον Νοέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση σταδιακά έως το 2016 των εργοδοτικών εισφορών, κατά 3,9%.

-Δημόσιο: Ασκούνται πιέσεις για την απόλυση των 2.000 από τους 4.250 δημοσίους υπαλλήλους που μπήκαν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο.

Θεωρεί μείζονα κίνδυνο για το ακολουθούμενο οικονομικό πρόγραμμα την πολιτική αστάθεια, για την οποία είχε μιλήσει πριν από δύο ημέρες με συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters και ο Γιάννης Στουρνάρας. Επίσης χθες βράδυ ο Πολ Τόμσεν μιλώντας σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό παρότρυνε έμμεσα τους Έλληνες βουλευτές να ψηφίζουν τα νομοσχέδια που πηγαίνουν στη Βουλή, λέγοντας ότι έρχεται η ανάπτυξη της οικονομίας το 2014.

Το Ταμείο, εξόχως αντιφατικό στις απόψεις του, υπογραμμίζει επίσης ότι για να ενισχυθεί η αναπτυξιακή διαδικασία πρέπει να ενισχυθεί η κατανάλωση. Την ίδια στιγμή παραδέχεται ότι τα εισοδήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων έχουν μειωθεί περισσότερο από 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: