24 Αυγούστου, 2013

Ο ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

 

Διαβάζοντας σε κάποιο site 21/8/2013, ένα άρθρο με τίτλο: Ο ΑΘΕΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ  όπου γέμει αστοχίες κάποιου Νίκου Χειλαδάκη, που το υπογράφει ως Τουρκολόγος, με λύπησε όχι επειδή κριτικάρει τη σχέση του κ. Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά επειδή πέφτει στην παγίδα και σκέφτεται όπως κάποιοι άσχετοι.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος του υπενθυμίζουμε πως το έχει ξεκαθαρίσει, από την αρχή, ότι δεν έχει λόγο στα πολιτικά, έχει μόνο λόγο και ρόλο στη διακονία και προπάντων στην καθοδήγηση, την ανακούφιση, και την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών. Δεν είναι της θεωρίας ότι όλα είναι ωραία εκ μέρους της Πολιτείας αλλά πιστεύει, στην αξία της συνεργασίας όλων των φορέων.

Θα πρέπει να μάθει ο κ. Χειλαδάκης καθώς και όσοι αναμάσησαν και σχολίασαν το άρθρο του ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δεν έχει στην κατοχή του ένα πιστόμετρο κι’ ένα αριστερόμετρο, για να μετρά τον βαθμό πίστης και αριστεροσύνης του κάθε Έλληνα, εξάλλου δεν είναι και του χαρακτήρος του να διχάσει τον Ελληνικό λαό σε «καλούς» και «κακούς» χριστιανούς άλλος είναι ο ρόλος του όπως να αγαπά εξίσου όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως Κόμματος, Χρώματος και Θρησκείας.

Το έργο που επιτελεί αθόρυβα ο Αρχιεπίσκοπος καθημερινά τον αναδεικνύει έναν Πνευματικό και Θρησκευτικό Ηγέτη, που θαυμάζουν όσοι δεν έχουν παρωπίδες και εμπάθεια, όπως ο κ. Χειλαδάκης και οι συν αυτώ.

Ο νυν Αρχιεπίσκοπος πρέπει να γνωρίζουν κάποιοι φαιδροί πως είναι Προπορευόμενος και όχι Ρυμουλκούμενος και ως Πνευματικός ηγέτης δεν εντυπωσιάζεται εύκολα απ’ όσα ακούει, από όσα βλέπει και από όσα με πολλή τυμπανοκρουσία διαφημίζονται διότι γνωρίζει πολύ καλά τι εστί κλίκα. Ο «αγωνιστής» κ. Χειλαδάκης καλά θα κάνει να ακούει προσεκτικά τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και μετά να πιάνει το χαρτί και τον στυλό, για να γράψει κάποιο άρθρο.

Του θυμίζουμε λοιπόν την απάντηση που είχε δώσει ο Αρχιεπίσκοπος στις 14/2/2011 στον τότε Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Π. Ψωμιάδη, που είχε πει μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος ενώπιον πλήθους κόσμου…… «Θα μιλάω εκεί που πρέπει και όταν πρέπει διότι ο ρόλος της Εκκλησίας δεν είναι να μιλάει και υπάρχουν Ιστορικά παραδείγματα όπου όταν η Εκκλησία μπλέχτηκε με την Πολιτική τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά.

Το ότι δεν μιλάω δεν σημαίνει ότι δεν έχω κάτι να πω, πολλές φορές όταν δεν μιλάς είσαι πιο αποτελεσματικός απ’ όταν λες πολλά. Δεν μου λείπει το θάρρος, δεν μπορώ να πω πολλά σαν και εσάς, διότι στη θέση που είμαι έχω έναν προορισμό να κρατήσω ενωμένη την Ιεραρχία και τον κοινωνικό ιστό. Αυτό πάντως που έχω να σας πω είναι ότι ο καθένας όπου ετάχθη. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους φορείς αλλά δεν θα ήθελα να καλύψω κανέναν από εσάς». 

Εν κατακλείδι θα ήθελα να επισημάνω στον κ. Χειλαδάκη, πως αν είχε διαβάσει την ως άνω δήλωση και όλες τις δηλώσεις του Μακαριωτάτου, με προσοχή  θα ήταν πολύ προσεκτικός στα κείμενα που γράφει. 

Μπορεί σε μια ποικιλόμορφη και πολύπλευρη κοινωνία και ταυτόχρονα ανοιχτή στις προκλήσεις και στις αλλαγές να είναι φυσικό να υπάρχουν και να λειτουργούν απρόσκοπτα όλες οι διαδικασίες διαμόρφωσης απόψεων, αντιλήψεων και θέσεων και να αντιπαρατίθενται ή και να συγκρούονται ανθρώπινο είναι, αλλά ένα κείμενο για να σταθεί κ. Χειλαδάκη, πρέπει να είναι γραμμένο με ευπρέπεια και όχι με λαϊκισμό και εμπάθεια.

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ   
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: