19 Αυγούστου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Σειρά κινητοποιήσεων προγραμματίζουν από σήμερα Δευτέρα οι εργαζόμενοι στο Σισμανόγλειο, διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο της κινητικότητας των υπαλλήλων, κάνοντας λόγο για επερχόμενες απολύσεις εργαζομένων και διάλυση των νοσοκομείων. Ανεβάζει στροφές η κυβέρνηση από σήμερα, Δευτέρα, μετά τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές την περασμένη εβδομάδα. Από την Τρίτη ο πρωθυπουργός ξεκινά συσκέψεις με υπουργούς για τις μνημονιακές τους υποχρεώσεις εν όψει της έλευσης της τρόικας για τη νέα αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου. «Καυτά» θέματα η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, η πορεία των εσόδων και η μερική άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες, Χίος, Ικαρία και Σύρος αντιμετωπίζουν τη Δευτέρα πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν φωτιά από αμέλεια. Μια πενταμελής οικογένεια, δύο ενήλικες και τρία παιδιά, που επέβαιναν σε βοηθητική λέμβο θαλαμηγού, τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση με θαλάσσιο ταξί που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή Χηνίτσας στο Πόρτο Χέλι. Ιδιαίτερα έντονη ήταν την Κυριακή η σεισμική δραστηριότητα στη Φθιώτιδα γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους, αρκετές ημέρες μετά την δόνηση των 5,1 βαθμών. Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι περιμένουν να επανέλθουν από τη Δευτέρα τα συνεργεία των μηχανικών για να προχωρήσουν σε δευτεροβάθμιο έλεγχο.

Κόσμος

Τουλάχιστον 24 Αιγύπτιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση στη χερσόνησο του Σινά, σύμφωνα με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας. Οι αστυνομικοί ταξίδευαν με δύο λεωφορεία που δέχθηκαν επίθεση από ενόπλους κοντά στην πόλη Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον 36 ισλαμιστές κρατούμενοι σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, στη διάρκεια εξέγερσης σε αιγυπτιακή φυλακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρατούμενοι πέθαναν από ασφυξία που προκάλεσαν τα δακρυγόνα που έριξαν οι δυνάμεις ασφαλείας, προκειμένου να αποτρέψουν την απόδρασή τους. Κι ενώ η ΕΕ δηλώνει ότι θα αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, το πρωί της Δευτέρας μέλη της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ θα συναντηθούν για να συζητήσουν την κρίση στην Αίγυπτο που έχει στοιχίσει από την Τετάρτη τη ζωή σε 830 άτομα.

Η πρωτεύουσα των Φιλιππίνων είχε σχεδόν παραλύσει μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν άνοδο της στάθμης των υδάτων σε πολλές συνοικίες της Μανίλας των 12 εκατομμυρίων κατοίκων. Τα σχολεία, οι δημόσιες υπηρεσίες και το Χρηματιστήριο της Μανίλας είναι κλειστά. Στην πόλη έχει κηρυχθεί κόκκινος συναγερμός. Δικαστήριο της Πρετόρια θα απαγγείλει τη Δευτέρα κατηγορίες στον νοτιοαφρικανό αθλητή, Όσκαρ Πιστόριους, για τη δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ. Το δικαστήριο αναμένεται να ορίσει, επίσης, την ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης.Επιθέσεις σε σιδηροδρομικά δίκτυα υψηλής ταχύτητας στην Ευρώπη σχεδιάζει η Αλ Κάιντα, αναφέρει τη Δευτέρα σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα, Bild. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, οι επιθέσεις αυτές θα μπορούσαν να λάβουν τη μορφή πράξεων δολιοφθοράς στις γραμμές, ή σε σήραγγες, αλλά ακόμη και τοποθέτηση βομβών σε αμαξοστοιχίες.

Οικονομία

«Είμαι απόλυτα διαφανής» δήλωσε τη Δευτέρα ο τέως πλέον πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης, μία ημέρα έπειτα από την αποπομπή του ουσιαστικά - από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τις επαφές του με τον κ. Μελισσανίδη. Την υπουργική απόφαση που καθορίζει το νέο τρόπο επιβολής και το ύψος των προστίμων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, θα παρουσιάσει τη Δευτέρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Τεράστιο είναι το έμμεσο οικονομικό όφελος της Γερμανίας από την κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού απέφεραν στο Βερολίνο επιπλέον έσοδα ύψους 40,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αθλητισμός

Παρέμεινε στην κορυφή με δύο νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις στο Σαμπιονά η Μονακό, μετά την άνετη εντός έδρας επικράτησή της με 4-1 επί της Μονπελιέ. Oι Μονεγάσκοι προηγήθηκαν με πέναλτι του Φαλκάο στο 18΄, αλλά η ομάδα της νότιας Γαλλίας ισοφάρισε στο 24΄ με τον Βικτόρ Ουγκό Μοντάνο. Η Γιουβέντους κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της χρονιάς στην Ιταλία, καθώς στον τελικό του Σούπερ Καπ, που έγινε στο «Ολύμπικο» της Ρώμης, συνέτριψε με 4-0 την Λάτσιο.
  
Τα τέρματα για την «γηραιά κυρία», πέτυχαν οι Πογκμπά (23`), Κιελίνι (53`), Λιχτστάινερ (54`) και Τέβες (56`). Εντυπωσιακή και με τον Μέσι να σκοράρει δύο φορές, η Μπαρτσελόνα, συνέτριψε με 7-0 την Λεβάντε στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής, για την primera division. Οι Καταλανοί ήταν καταιγιστικοί στο πρώτο μέρος όπου σημείωσαν τα έξι από τα επτά τέρματά τους! Ντεμπούτο και από Νεϊμάρ. Ζορίστηκε η Ρεάλ που βρέθηκε να χάνει με 1-0 από την Μπέτις μέσα στο «Μπερναμπέου»...


Δεν υπάρχουν σχόλια: