30 Αυγούστου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

«Οι εξετάσεις χρειάζονται συστηματικό διάβασμα, πίστη στις δυνατότητές σου και ηρεμία» λέει στο Βήμα η Γεωργία Τσατσάνη, η οποία συγκέντρωσε 18177 μόρια και μπήκε πρώτη των πρώτων στην Ιατρική Σχολή Πατρών. Ο Φώτης Σιούταρης πέρασε δεύτερος στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συγκεντρώνοντας 19642 μόρια. «Είμαι πολύ χαρούμενος για τα τελικά αποτελέσματα, θεωρώ ότι η προσπάθειά μου απέδωσε τα μέγιστα».

Οι δικαστικές αρχές αναμένουν νέα στοιχεία από πολίτες ή φορείς προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου τον φάκελο της εξαφάνισης 502 παιδιών Αλβανών Ρομά από το κρατικό ίδρυμα Αγία Βαρβάρα. Αίτημα προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές για διεξοδική ενημέρωση επί της υπόθεσης έχει υποβάλει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την απάντηση του Χ.Αθανασίου στην ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μ.Γιαννακάκη.

Αλιευτικό σκάφος βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Κλήμα στη Σκόπελο, με αποτέλεσμα να ανασυρθεί νεκρός ο καπετάνιος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο σκάφος επέβαιναν συνολικά τέσσερα άτομα. Ξαφνικά, υπό αδιευκρίνιστες, μέχρι στιγμής, συνθήκες, το σκάφος άρχισε να βυθίζεται. Σώα τα άλλα τρία άτομα. Εκρηκτικό μηχανισμό με δώδεκα γκαζάκια, από τα οποία εξερράγησαν τα τέσσερα, τοποθέτησαν άγνωστοι σε καφετέρια στην πλατεία Αττικής. Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Την επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξετάζει το υπουργείο Παιδείας. Το ζήτημα επανέρχεται μετά τις χαμηλές βαθμολογίες - κατ' επέκταση και τη σημαντική πτώση στις βάσεις -, λόγω της δυσκολίας των θεμάτων που τέθηκαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Κόσμος

Στο εκτελεστικό απόσπασμα έστειλε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν την πρώην ερωμένη του και τραγουδίστρια, Χιόνγκ Σονγκ Γουόλ, καθώς και άλλα μέλη του συγκροτήματος «Unhasu Orchestra», γιατί εμφανίστηκαν σε ταινία με πορνογραφικό περιεχόμενο. Ο 30χρονος Κιμ Γιόνγκ Ουν και η Σονγκ Γουόλ φημολογείται ότι διατηρούσαν δεσμό τα τελευταία 10 χρόνια, παρά τις αντιδράσεις του πατέρα του, αλλά και του γεγονότος ότι και οι δυο ήταν παντρεμένοι.

Τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν μετά την κατάρρευση διώροφου κτιρίου στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία το δυστύχημα προκλήθηκε εξαιτίας της υποχώρησης μια πλάκας σκυροδέματος 400 τετραγωνικών μέτρων. Απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο η πρόταση του Ντέιβιντ Κάμερον για ανάμειξη της χώρας σε ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση στη Συρία. Ο βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μετά την ψηφοφορία, 272 υπέρ και 285 κατά, θα σεβαστεί τη βούληση του κοινοβουλίου και δεν θα εγκρίνει μια τέτοια δράση.

Λίγο αργότερα, ο βρετανός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση κατά της Συρίας. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με το Λονδίνο, διαμηνύει η Ουάσινγκτον.Σε νέα συνάντηση, τη δεύτερη εντός 24 ωρών, προσήλθαν την Πέμπτη τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς για άλλη μία φορά να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες τους. Καθώς το ενδεχόμενο μίας επίθεσης στη Συρία παραμένει αρκετά ισχυρό, οι ΗΠΑ φαίνεται να περιμένουν το πόρισμα της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ και προετοιμάζουν το έδαφος για περιορισμένης κλίμακας επέμβαση.

Την άποψή του ότι η επικύρωση της καταδίκης του από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας για φορολογική απάτη είναι άδικη και αβάσιμη επανέλαβε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την δημοσίευση την Πέμπτη της γραπτής αιτιολόγησης της ετυμηγορίας των Ιταλών δικαστών. Αν δε αποπεμφθεί από τη Γερουσία, θα πρόκειται για «τραύμα στη δημοκρατία».

Οικονομία

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η ισχύς των παλαιών κωδικών του TAXISnet, η οποία έληγε σήμερα 30 Αυγούστου, παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, για τις αλλαγές που έρχονται στο Ασφαλιστικό. Μιλώντας στο Mega, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να έρθει νέο κύμα περικοπών στα ποσά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι, τονίζοντας ότι «οι συντάξεις με τη μορφή κοινωνικών παροχών δεν θα θιγούν». Με αύξηση του μεριδίου αγοράς, αύξηση των ενοποιημένων πωλήσεων, θετικές ταμειακές ροές και ενδυνάμωση της παρουσίας του στις αγορές προτεραιότητας του εξωτερικού, έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2013 για τον όμιλο Κορρές.

Αθλητισμός

Στους ομίλους του Europa League προκρίθηκε ο Απόλλων Λεμεσού που άντεξε στην πίεση της Νις και παρά την ήττα με 1-0 στη Γαλλία, υπερασπίστηκε το 2-0 από τον πρώτο αγώνα στην Κύπρο. Αντίθετα, ο ΑΠΟΕΛ γνώρισε οδυνηρό αποκλεισμό από τη Ζούλτε Βάρεγκεμ, καθώς ηττήθηκε με 2-1 στο ΓΣΠ, χάρη σε γκολ που σημείωσε η βελγική ομάδα στο 89'.

Παίκτες του Ολυμπιακού θα πρέπει να θεωρούνται οι Σαμπού Γιαταμπαρέ και Ντέλβιν Ντινγκά. Οι Ερυθρόλευκοι τα βρήκαν στα 3 εκτα. ευρώ με την Μπαστιά για τον πρώτο, ενώ ήρθαν σε συμφωνία και με τη Μονακό για τον ετήσιο δανεισμό του δεύτερου αντί 1 εκατ. ευρώ με οψιόν αγοράς το επόμενο καλοκαίρι στα 3 εκατ. ευρώ. Ακόμα και την Παρασκευή αναμένονται στην Ελλάδα οι δυο μέσοι για να περάσουν από εξετάσεις και να υπογράψουν στους Ερυθρόλευκους.

Τη διακοπή του αγώνα ανάμεσα στην Άλκμααρ και στον Ατρόμητο στο 66ο λεπτό διέταξαν οι άνθρωποι της UEFA και ενώ η ελληνική ομάδα βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 1-0 από το 53' με γκολ του Παπαδόπουλου. Αιτία της διακοπής αποτέλεσε η φωτιά που ξέσπασε, πιθανότατα στο εστιατόριο του γηπέδου, με αποτέλεσμα να υπάρξει εκκένωση του γηπέδου για λόγους ασφαλείας. Η συνέχεια του ματς θα γίνει την Παρασκευή το πρωί στις 12:00 με τον Ατρόμητο να ετοιμάζει ένσταση για την συγκεκριμένη απόφαση της UEFA.



Δεν υπάρχουν σχόλια: