13 Αυγούστου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ακόμα και από κυβερνητικούς βουλευτές στην πρόθεση - προς το παρόν - της κυβέρνησης να διαχωρίσει στην περίπτωση των πλειστηριασμών αυτούς που δεν μπορούν να πληρώνουν από τους κακοπληρωτές. Η Σοφία Βούλτεψη επανήλθε - μέσω του BHMA 99,5 λέγοντας «καλύτερα να καταρρεύσει η αγορά ακινήτων, παρά να γίνει πρώτα εμφύλιος». Ένας 43χρονος στρατιωτικός συνελήφθη κατηγορούμενος ότι αποπειράθηκε να εξαπατήσει ηλικιωμένους, με το πρόσχημα ότι συγγενικά τους πρόσωπα εισήχθησαν με σοβαρά προβλήματα υγείας σε νοσοκομεία και είχαν άμεση ανάγκη από χειρουργική επέμβαση. Οι Αρχές αναζητούν τον συνεργό του.

Επί τρεις ώρες πλωτό σκάφος του λιμενικού καταδίωκε ταχύπλοο στο ανατολικό Αιγαίο, όταν ο χειριστής του που είχε καλυμμένο το όνομα του σκάφους, για άγνωστους λόγους, αρνήθηκε να σταματήσει σε έλεγχο και διέφυγε. Την Τετάρτη ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα «Επιδότηση Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2013-2014». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 110.000 άτομα με επιδότηση διακοπών έως 6 μέρες.

Αυξημένη κίνηση αναμένεται το επόμενο διήμερο στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου εν όψει της εορτής του Δεκαπενταύγουστου. Το Λιμενικό Σώμα είναι σε επιφυλακή και συμβουλεύει όσους πρόκειται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο, να φτάνουν 1,5 ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου. Σε επιφυλακή και η Τροχαία με έκτακτα μέτρα.

Κόσμος

Για έναν μήνα αναβλήθηκε η δίκη σε βάρος έξι Ρουμάνων που θεωρούνται οι δράστες της κλοπής επτά έργων κορυφαίων ζωγράφων από την πινακοθήκη του Ρότερνταμ ξεκινά στο Βουκουρέστι, ενώ τα έργα παραμένουν άφαντα - και πιθανώς κάηκαν, τουλάχιστον ορισμένα από αυτά, σε... φούρνο για να καταστραφούν τα στοιχεία. Έκκληση να μην εκτροχιαστούν οι απευθείας συνομιλίες Ισραήλ και Παλαιστινίων από την πρόσφατη έγκριση για νέα οικοδόμηση ισραηλινών οικισμών απηύθυναν οι ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας «σε κάποιο βαθμό αναμενόμενη» την απόφαση και επαναλαμβάνοντας πως θεωρούν «μη νομιμοποιημένη» την εποικιστική δραστηριότητα. Οι απευθείας συνομιλίες ξεκινούν ξανά την Τετάρτη στο Ισραήλ.

Νέος πρόεδρος του Μάλι ανακηρύσσεται ο Ιμπραήμ Κεϊτά, επικρατώντας με ευκολία στο δεύτερο γύρο και αναλαμβάνοντας την ηγεσία μίας χώρας που πρέπει να επιστρέψει στην ομαλότητα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και το αντάρτικο των ισλαμιστικών δυνάμεων -που χρειάστηκαν τη συνδρομή των στρατιωτικών δυνάμεων της Γαλλίας. Ο δεύτερος υποψήφιος για την προεδρία, Σουμαϊλά Σισέ, αναγνώρισε την ήττα του σε επίσκεψή του στο σπίτι του Κεϊτά, Σε μία προσπάθεια να υποχωρήσει η Μαδρίτη από τους εξονυχιστικούς ελέγχους σε βάρος των Βρετανών στο Γιβραλτάρ, το Λονδίνο προειδοποίησε πως εξετάζει να κινηθεί νομικά με «άνευ προηγουμένου» μέσα εναντίον ενός ευρωπαϊκού εταίρου. Ο βρετανός πρωθυπουργός χαρακτηρίζει δυσανάλογη την ένταση στους συνοριακούς ελέγχους μιλώντας ανοικτά για «πολιτικά κίνητρα».

Πύραυλο πάνω από το τουριστικό θέρετρο Εϊλάτ αναχαίτισαν τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί ή ζημιές. Οργάνωση τζιχαντιστών ανέλαβε την ευθύνη για τον πύραυλο, κάνοντας λόγο για ρουκέτα τύπου Grad.

Οικονομία

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Τρίτη, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις σε αρκετούς κλάδους της αγοράς και κυρίως στις τράπεζες. ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ παίρνουν σειρά στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta. Όπως είπε την Τρίτη ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, στόχος είναι οι σχετικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2014. Η παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα είναι «απλά θέμα χρόνου», τονίζεται την Τρίτη σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια των δημοσιευμάτων των γερμανικών ΜΜΕ και της συζήτησης που γίνεται περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Αθλητισμός

Η αποστολή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών, αναχώρησε από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό το Σάλτσμπουργκ, όπου την Τετάρτη (21:30) θα αντιμετωπίσει την Αυστρία, σε φιλικό αγώνα προετοιμασίας. Η Εθνική ομάδα προετοιμάζεται για το φιλικό παιχνίδι της Τετάρτης κόντρα στην Αυστρία (21:30) και ο Σάντος βλέπει το συγκεκριμένο ως την τέλεια ευκαιρία για να κάνει δοκιμές. Εκτός διεκδίκησης του Μοχάμεντ Σισοκό τέθηκε ο Ολυμπιακός, που δεν κατάφερε να βρει τη χρυσή τομή και να συμφωνήσει με τον μέσο από το Μάλι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: