18 Αυγούστου, 2013

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 18/8/2013

 
Κατά Ματθαίον (ιδ΄ 14-22)

Τω καιρώ εκείνω, είδεν ο Ιησούς όχλον πολύν, και εσπλαγχνίσθη επ᾿ αυτοίς και εθεράπευσε τους αρρώστους αυτών. Οψίας δε γενομένης προσήλθον αυτώ οι μαθηταί αυτού λέγοντες· έρημος εστίν ο τόπος και η ώρα ήδη παρήλθεν· απόλυσον τους όχλους, ίνα απελθόντες εις τας κώμας αγοράσωσιν εαυτοίς βρώματα. Ο δε Ιησούς είπεν αυτοίς· ου χρείαν έχουσιν απελθείν· δότε αυτοίς υμείς φαγείν. Οι δε λέγουσιν αυτώ· ουκ έχομεν ώδε ει μη πέντε άρτους και δυο ιχθύας.

Ο δε είπε· φέρετέ μοι αυτούς ώδε. Και κελεύσας τους όχλους ανακλιθήναι επι τους χόρτους, λαβών τους πέντε άρτους και τους δυο ιχθύας, αναβλέψας εις τον ουρανόν ευλόγησε, και κλάσας έδωκε τοις μαθηταίς τους άρτους, οι δε μαθηταί τοις όχλοις.

Και έφαγον πάντες και εχορτάσθησαν, και ήραν το περισσεύον των κλασμάτων δώδεκα κοφίνους πλήρεις. Οι δε εσθίοντες ήσαν άνδρες ωσεί πεντακισχίλιοι χωρίς γυναικών και παιδιών. Καί ευθέως ηνάγκασεν ο Ιησούς τους μαθητάς αυτού εμβήναι εις το πλοίον και προάγειν αυτόν εις το πέραν, έως ου απολύση τους όχλους.
  

 Μετάφραση Περικοπής:

Τον καιρό εκείνο, είδε ο Ιησούς πολύν κόσμον και τους σπλαχνίσθηκε και εθεράπευσε τους αρρώστους. Όταν δε βράδιασε, ήλθαν σε αυτόν οι μαθητές και του είπαν, «Ο τόπος είναι έρημος και η ώρα περασμένη· άφησε λοιπόν τον κόσμο να πάνε εις τα χωράφια και να αγοράσουν δια τους εαυτούς των τρόφιμα». Ο δε Ιησούς τους είπε, «Δεν έχουν ανάγκην να πάνε· δώστε τους σεις να φάγουν». Αυτοί δε του λέγουν, «Δεν έχομεν εδώ παρά πέντε ψωμιά και δύο ψάρια». Εκείνος δε είπε, «Φέρετέ μού τα εδώ».

Και αφού διέταξε τον κόσμον να ξαπλώσει στο χορτάρι, πήρε τα πέντε ψωμιά και τα δύο ψάρια και αφού ύψωσε τα μάτια του εις τον ουρανόν, τα ευλόγησε, τα έκοψε και έδωκε στους μαθητές τα ψωμιά, οι δε μαθητές στον κόσμο. Και έφαγαν όλοι και χόρτασαν και σήκωσαν ότι περίσσεψε από τα κομμάτια, δώδεκα κοφίνια γεμάτα. Εκείνοι δε που έφαγαν ήσαν πέντε χιλιάδες περίπου άνδρες εκτός των γυναικών και των παιδιών. Και αμέσως ο Ιησούς ανάγκασε τους μαθητές να μπουν στο πλοιάριον και να πάνε πριν από αυτόν στην απέναντι όχθην, έως ότου διαλύση τον κόσμον.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: